Μήνυση κατά τράπεζας για τοκογλυφία με κάρτες

Στα ποινικά δικαστήρια φτάνει πλέον η κόντρα δανειοληπτών – τραπεζών για τις υπερβολικές χρεώσεις των πιστωτικών καρτών. Οι υπεύθυνοι μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας είναι οι πρώτοι που κατηγορούνται για τοκογλυφία μέσω καρτών, με μήνυση που κατέθεσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών κ. Τάκης Χριστοδουλόπουλος.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι στη λίστα των μηνυόμενων περιλαμβάνονται δύο δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται με τράπεζες στην είσπραξη απαιτήσεων, οι δικηγόροι που υπέγραψαν διαταγές πληρωμής, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και δύο διεθνείς οίκοι έκδοσης καρτών.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση τον τελευταίο χρόνο, όπου οι τράπεζες απειλούνται με ποινικές καταδίκες για τοκογλυφία, κατόπιν παρεμβάσεων του ΕΪΧΕ. Σε δίκη που έγινε στη Λάρισα την 26-11-2007, με κατηγορούμενους μεσαία στελέχη άλλης μεγάλης τράπεζας, και αφορούσε υπερβολικές χρεώσεις σε αλληλόχρεο λογαριασμό, ο εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι οι πράξεις του κατηγορητηρίου έχουν διαπραχθεί, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσον οι εντολές εκπορεύτηκαν από τους κατηγορούμενους που είναι μεσαία στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδος. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, αφού υπέδειξαν ανώτερο κλιμάκιο της τράπεζας ως την πηγή των εντολών που αυτοί διαβίβασαν στο κατάστημα προς εκτέλεση.

Η επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει το ΕΪΧΕ τα τελευταία χρόνια, για να αποδείξει ότι οι τράπεζες εισπράττουν υπερβολικούς τόκους και λοιπές χρεώσεις, βασίζεται σε πλήθος δικαστικών αποφάσεων, που έχουν κρίνει παράνομες πολλές πρακτικές των τραπεζών. Ιδιαίτερα για τις κάρτες, οι τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά την απόφαση-σταθμό του Αρείου Πάγου (1219/2001), που έκρινε ότι τα δικαιοπρακτικά επιτόκια δεσμεύουν και τις τράπεζες.

Οι τράπεζες, επικαλούμενες απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, επιμένουν να αγνοούν αυτήν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να χρεώνουν στους κατόχους καρτών επιτόκια που σήμερα έχουν φτάσει να είναι και τριπλάσια του δικαιοπρακτικού, πέραν του οποίου κάθε χρέωση θεωρείται τοκογλυφία (σημειώνεται ότι το δικαιοπρακτικό επιτόκιο είναι τέσσερις μονάδες υψηλότερο από το βασικό επιτόκιο του ευρώ, δηλαδή 6,75% σήμερα).

Στο κείμενο της μήνυσης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος επικαλείται τα παραδείγματα δύο κατόχων καρτών που κατονομάζονται στη μήνυση, εις βάρος των οποίων η τράπεζα εξέδωσε διαταγές πληρωμής, χρεώνοντας τόκους με τραπεζικά επιτόκια, συμβατικά και υπερημερίας, που υπερβαίνουν κατά 6-8 εκατοστιαίες μονάδες τα αντίστοιχα δικαιοπρακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, και με άλλα τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, η τράπεζα διεκδίκησε την είσπραξη ποσών που ήταν περίπου τριπλάσια των νόμιμων απαιτήσεων στις δύο περιπτώσεις.

Το «μπαλάκι» πλέον βρίσκεται στο τερέν των δικαστών και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης. Πάντως, ο κ. Χριστοδουλόπουλος τονίζει ότι αυτή είναι η πρώτη από σειρά μηνύσεων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες για τα τοκογλυφικά τεχνάσματα των τραπεζών, ιδιαίτερα με τις πιστωτικές κάρτες.


Σχολιάστε εδώ