Κάνει αλλαγές ο Αρχιεπίσκοπος για να αντιστρέψει το κλίμα!

Η νωχελικότητα που χαρακτηρίζει καίριους τομείς της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και η σωρεία λαθών που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό έχουν προβληματίσει τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εκατέρωθεν εισηγήσεις για να θέσει στο περιθώριο ή να αλλάξει συγκεκριμένα πρόσωπα που βρέθηκαν στο πλευρό του από την πρώτη ημέρα της εκλογής του. Μητροπολίτες εκτιμούν μάλιστα ότι η σιωπηρή στάση που τηρεί ο Αρχιεπίσκοπος σε πολύ σημαντικά ζητήματα (μάθημα Θρησκευτικών, υπόθεση Βατοπεδίου κ.λπ.) δεν οφείλεται μόνο στον δικό του τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, αλλά και στον στενό κύκλο των συνεργατών του που τον συμβουλεύουν να παραμείνει η Εκκλησία σιωπηλή και να μην ασχολείται με τίποτα «για να μην ασχολούνται και οι άλλοι με εμάς».

Υπεράνω κληρικών
Στις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει ικανοποιημένος από τη δραστηριότητα του νέου διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Α. Ζαμπέλη, ο οποίος έχει ρίξει το βάρος στην αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας. Ωστόσο, Μητροπολίτες καταλογίζουν στον διευθυντή της ΕΚΥΟ άγνοια των εκκλησιαστικών ισορροπιών και τον θεωρούν άτομο που αντιμετωπίζει τεχνοκρατικά έναν πνευματικό οργανισμό και με αλαζονεία τις «αναλώσιμες μονάδες», όπως θεωρεί τους υπαλλήλους της Συνόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σύνοδο ο κ. Ζαμπέλης δεν επιτρέπει παρά μόνο σε ελάχιστους ανθρώπους να εισέρχονται στο γραφείο του και αντιμετωπίζει αφʼ υψηλού τους κληρικούς, θεωρώντας εαυτόν ως τον πανίσχυρο συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου που έχει το ελεύθερο να παίρνει οποιεσδήποτε αποφάσεις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτές θα βρουν σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο. Με λίγα λόγια έχει το ελεύθερο να δραστηριοποιείται όπως αυτός κρίνει καλύτερα δίχως να υπολογίζει όμως ότι προϊστάμενοί του δεν είναι μόνο ο κ. Ιερώνυμος και ο Ιωαννίνων αλλά όλοι οι Μητροπολίτες. Όπως όλα δείχνουν, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Μητροπολίτες ανέφεραν ωστόσο ότι η πρόσφατη τηλεοπτική του παρουσία σε εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης (για τη διένεξη που έχει η Εκκλησία με κατοίκους της Νέας Μάκρης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής) δεν τιμούσε την Εκκλησία, αφού χρησιμοποίησε ένα ύφος και έναν πενιχρό λόγο που επεδείκνυε άγνοια του θεσμού που εκπροσωπεί (ορισμένοι μάλιστα αναπολούσαν τον τέως διευθυντή της ΕΚΥΟ, Κωνσταντίνο Πυλαρινό…).

Κρατά αποστάσεις
Στους διαδρόμους του συνοδικού μεγάρου είναι γνωστή η στροφή που έχει κάνει ο Αρχιεπίσκοπος και οι αποστάσεις που έχει πάρει από τον άλλοτε υπʼ αριθμόν δύο συνεργάτη του π. Αμφιλόχιο, που προέρχεται από τη Μονή Μαζίου. Ο π. Αμφιλόχιος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε θεσμικό ρόλο στη Σύνοδο ήρθε σε σύγκρουση με αρκετές επιλογές του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και του κ. Ζαμπέλη και ο Αρχιεπίσκοπος υποχρεώθηκε να πάρει σαφείς αποστάσεις ικανοποιώντας τη μία πλευρά… Με τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου π. Κύριλλο ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί καθαρά υπηρεσιακού χαρακτήρα συνεργασία, ενώ οι διευθυντές της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και της ΣΥΜΕΑΝ (της ανώνυμης εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων της Εκκλησίας) έχουν περιορισμένα καθήκοντα, καθώς ακολουθούν πιστά τη γραμμή που χαράσσεται στα γραφεία της ΕΚΥΟ. Πρόσφατα μάλιστα ο Μητροπολίτης Χαλκίδος παραιτήθηκε από το ΔΣ της ΣΥΜΕΑΝ, καθώς διαφωνούσε σε πολύ βασικά σημεία της πολιτικής που ακολουθούσε η εταιρεία. Με την παραίτησή του ο Μητροπολίτης Χαλκίδος (αντιπρόεδρος της ΣΥΜΕΑΝ) «πρόλαβε» την άλλη φημολογούμενη παραίτηση, του προέδρου της εταιρείας Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου, ο οποίος απειλούσε και ο ίδιος ότι θα τα «βροντήξει».

Στην Αποστολική Διακονία, νευραλγικότατο τομέα της Εκκλησίας της Ελλάδος που ασχολείται με την ιεραποστολή και τις εκδόσεις, ο διευθυντής της π. Αγαθάγγελος (που θεωρούνταν επί Χριστοδούλου «άνθρωπος του Ιερωνύμου») έχει έλθει πλέον σε οριστική ρήξη με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, όπως λένε στη Σύνοδο, βρίσκεται υπό προθεσμία στη θέση του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε πρόσφατα έμπιστό του κληρικό από τη Θήβα στη θέση του αντιπροέδρου της Αποστολικής Διακονίας για να προσέχει τις κινήσεις του άλλοτε στενότατου συνεργάτη του.

Ο τελευταίος πονοκέφαλος του κ. Ιερωνύμου προέρχεται από την Αρχιεπισκοπή. Τις τελευταίες εβδομάδες διέρρευσε στα ΜΜΕ το όνομα του Αρχιμανδρίτη Θεόκτιστου Κλουκίνα, κληρικού που προέρχεται από τη Μητρόπολη Γόρτυνος και μάλιστα είχε θέσει υποψηφιότητα γιʼ αυτή χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο π. Θεόκτιστος τοποθετήθηκε πρόσφατα σε ενορία της Αθήνας και ήρθε στην Αρχιεπισκοπή ως ο «νέος πρωτοσύγκελλος». Όπως εκτιμούν ωστόσο όσοι γνωρίζουν, αυτή η φήμη προήλθε από άτομα του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου που ήθελαν να «κάψουν» από νωρίς οποιαδήποτε υποψηφιότητά του για τη συγκεκριμένη θέση. «Η Αρχιεπισκοπή διαθέτει δεκάδες ικανούς και αξιόλογους κληρικούς, θα πρέπει να έρθει κάποιος από την επαρχία που δεν γνωρίζει καν τις περιφέρειες της Αθήνας για να μας διοικήσει; Είναι, αν μη τι άλλο, προσβλητικό για όλους εμάς τους υπόλοιπους», υποστηρίζει κληρικός της Αρχιεπισκοπής. Πολλοί εκτιμούν ότι ο ερχομός του π. Θεοκτίστου στην Αθήνα είναι ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για Μητρόπολη, όταν υπάρξει κενή θέση…

Στο κτίριο της οδού Αγίας Φιλοθέης, τέλος, ακλόνητος στη θέση του δείχνει να διατηρείται ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου π. Αθηναγόρας, ο οποίος ξέρει να κρατά άριστα τις ισορροπίες μεταξύ των συνεργατών που πλαισιώνουν τον Αρχιεπίσκοπο. Αμετακίνητοι, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν επίσης ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Θωμάς Χρυσικός, που θεωρείται αποτελεσματικός στη διαχείριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί των ενοριών της Αρχιεπισκοπής, και ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Ιερωνύμου, κ. Κουρεντής, που έχει αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων που θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα στο ταμείο…


Σχολιάστε εδώ