«Θυσίες» απαιτούν οι βουλευτές της ΝΔ

Εικόνα από άλλες εποχές, με τα δύο στρατόπεδα σαφώς τοποθετημένα, τους μεν πράσινους στη σφαίρα της απρόσμενης ευφορίας, τους δε γαλάζιους σε κατάσταση σκεπτικισμού και μελαγχολίας, που κάθε άλλο παρά η προεορταστική περίοδος υπαγορεύει…

Ούτε τα μέτρα στήριξης ούτε ο μετριοπαθής λόγος του πρωθυπουργού, ικανοποίησαν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπουν ότι το κόμμα τους διολισθαίνει στις δημοσκοπήσεις, ότι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού καταρρέει και εκτιμούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις εκλογές εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, των σκανδάλων και των λαθών που διέπραξε η κυβέρνηση, ενώ διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση ότι χωρίς «θυσία» δεν πρόκειται να βγει η παράταξη από τη δύσκολη θέση.

Πολλοί που ήλπιζαν στη φημολογούμενη, για την περασμένη Παρασκευή, παρέμβαση του κ. Καραμανλή, στην κατεύθυνση της αναστροφής του κλίματος, με την ανάληψη ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, απογοητεύτηκαν και συντάσσονταν με την αντιπολίτευση, που χαρακτήριζε το πακέτο υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων «ψίχουλα» που δίνονται μάλιστα με καθυστέρηση ετών.

Στα πηγαδάκια και το καφενείο της Βουλής φούντωναν οι συζητήσεις και η απαίτηση να σταματήσει ο πρωθυπουργός να «βάζει πλάτη» να παραδεχτεί με δήλωση την πολιτική ευθύνη, η οποία όπως έλεγαν επιβάλλεται να αποδοθεί έστω σε ένα δύο πρόσωπα τέως ή νυν υπουργών (διότι το σκάνδαλο δεν θα μπορούσε να «περπατήσει» χωρίς την παροχή διευκολύνσεων) για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα και να πάψουν να πλανώνται υποψίες σε βάρος όλων. Εύκολα γίνεται άλλωστε αντιληπτό ότι το θέμα δεν αφορά απλά αυτό που επικαλούνται, ότι δηλαδή δυσκολεύονται να πάνε στις περιφέρειές τους και να κοιτάξουν τους ψηφοφόρους τους στα μάτια, αλλά ότι για αρκετούς και ιδιαίτερα νεοεισερχόμενους βουλευτές, η επανεκλογή, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι άπιαστο όνειρο στο μέλλον.

Στο μεταξύ, φουντώνει η δυσαρέσκεια προς τον υπουργό Οικονομίας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε προχθές μπροστά σε άδεια κυριολεκτικά έδρανα, διότι δεν απουσίαζε μόνον η αντιπολίτευση αλλά και οι Νεοδημοκράτες μετριούνταν στα δάχτυλα και μετά βίας έφταναν τους είκοσι.

Την ίδια ώρα διάλεξαν πέντε βουλευτές της ΝΔ (Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης, Α. Καραμάριος, Θ. Θαλασσινός και Γ. Τρυφωνίδης) να υποβάλλουν πρόταση νόμου με ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους αγρότες. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που διένειμαν φρόντισαν ωστόσο να σημειώσουν ότι έχουν ενημερώσει σχετικά για την πρωτοβουλία τους τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Τραγάκη…

Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ

Αντιθέτως, περίσσεψαν τα χαμόγελα και η αισιοδοξία στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ που πήραν φόρα από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων και μιλούσαν ακόμα και για αυτοδυναμία. Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε στο περιστύλιο ότι το κλίμα ευφορίας είναι απόλυτα δικαιολογημένο αφού η εμπειρία του παρελθόντος διδάσκει ότι ο δικομματισμός ενισχύεται όταν φτάσει η ώρα της κάλπης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αλαβάνος που είχε την πρωτοβουλία της συζήτησης και βλέπει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλούν καταδίκαζε τον δικομματισμό δανειζόμενος από τον Μπρεχτ: «Εφτά φορές για την κρίση κλείνεις τα μάτια όμως την όγδοη καταδικάζεις μονομιάς».

«Τα μέτρα σας φαίνονται φτωχή φιλανθρωπία», πλειοδοτούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μια ακόμα άνευρη, πλην όμως προεκλογικού τύπου, ομιλία, έτσι που κάποιοι σχολίαζαν ότι, αν όπως λέγεται, ο Καραμανλής βαρέθηκε στα πέντε χρόνια εξουσίας, ο Παπανδρέου άρχισε να βαριέται από τις πρώτες ευνοϊκές δημοσκοπήσεις… Η εικόνα στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ήταν καλύτερη από αυτήν στην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και κατά τη δευτερολογία του προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου έτεινε χείρα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας στον κ. Αλαβάνο: «Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούμε στο μετερίζι των αγώνων μαζί». Κάπως έτσι τα πήρε όλα κι έφυγε, ξεχνώντας στο βήμα ακόμα και τα χαρτιά του. «Κάποιος ξέχασε κάτι…» είπε προφανώς εκνευρισμένη η κ. Παπαρήγα η οποία τον διαδέχτηκε στο βήμα, δείχνοντας τα χαρτιά…

«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» προειδοποίησε ο κ. Καρατζαφέρης και επέμεινε δίνοντας στίγμα στον κ. Καραμανλή: «Συμφωνώ ότι οι έξυπνοι πάνε μαζί»…


Σχολιάστε εδώ