Η χώρα των «χρυσών συνταξιούχων»

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τους χρυσούς ολυμπιονίκες μας και τα χρυσά κορίτσια της ρυθμικής γυμναστικής. Με την ευκαιρία των «κανονιών» μερικών μεγαλοτραπεζών των Ηνωμένων Πολιτειών μάθαμε και τα «golden boys», δηλαδή τα χρυσοπληρωμένα εκείνα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών, τα οποία πέραν των εκατομμυρίων ευρώ του μισθού τους εισέπρατταν και μερικά εκατομμύρια ευρώ bonus, ανεξάρτητα από την κερδοφορία των τραπεζών.

Με τη δικαστική απόφαση, με την οποία αυξήθηκαν κατά 80% οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών, δημιουργήθηκε και μια νέα τάξη στη χώρα μας, η τάξη των «χρυσών συνταξιούχων» (golden pensioners). Πρόκειται για τους συνταξιούχους βουλευτές, οι οποίοι χάριν της δικαστικής αποφάσεως, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του 95χρονου συνταξιούχου βουλευτού της Ενώσεως Κέντρου κ. Άγγελου Αγγελούση και του επιδίκασε το αστρονομικό ποσό των 320.000 ευρώ έχουν την ευκαιρία να «εξασφαλίσουν τα γεράματά τους», αν φυσικά είχαν… αμελήσει να το κάνουν όταν ήταν εν ενεργεία. Και επειδή, ενδεχομένως, ορισμένοι αφελείς να νομίσουν ότι δεν θα βρεθούν συνταξιούχοι βουλευτές που θα προσφύγουν για τη διεκδίκηση του υπέρογκου αυτού ποσού, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις του γηραιού πολιτικού, ο οποίος αναγνωρίζει μεν ότι παρόμοιες διεκδικήσεις έχουν πολιτικό κόστος, πλην συμβουλεύει τους τέως συναδέλφους του ότι σε περίπτωση αρνήσεως εκτελέσεως των αποφάσεων «να προχωρήσουν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του υπουργείου Οικονομικών».

Η απόφαση η οποία άνοιξε τον δρόμο για την προσφυγή όλων των συνταξιούχων βουλευτών να διεκδικήσουν το αστρονομικό, για την εποχή μας, χρηματικό ποσό στηρίχθηκε σε ψήφισμα της Εʼ Αναθεωρητικής Βουλής, σύμφωνα με το οποίο οι αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου εξισώνονται με τις αντίστοιχες του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ήδη μετά την εξίσωση οι αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου ανήλθαν στο ποσό των 10.271 ευρώ. Και επειδή, ως γνωστόν, οι αποδοχές των βουλευτών συνδέονται με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, κάθε βουλευτής που συμπλήρωσε θητεία οκτώ ετών στο Κοινοβούλιο και είναι 65 ετών δικαιούται σύνταξη 6.500 ευρώ και φυσικά μετά και τη γνωστή δικαστική απόφαση μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά 320.000 ευρώ!

Πρέπει να ομολογήσουμε πως οι εν ενεργεία βουλευτές έκαναν μια πολύ έξυπνη κίνηση για να αποφύγουν τη δημόσια κατακραυγή στη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Με «διακομματική απόφαση» παραιτήθηκαν του δικαιώματός τους να διεκδικήσουν την εξίσωση των αποδοχών τους με τις αντίστοιχες του προέδρου του Αρείου Πάγου. Αυτό βέβαια ουδόλως αποκλείει ότι δεν θα το κάνουν αργότερα, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν και το θέμα θα έχει ξεχαστεί. Ούτως ή άλλως η παχυλή σύνταξη και η «εξασφάλιση των γηρατειών τους» είναι βέβαιη. Αλίμονο στο πόπολο με τα 600 και τα 1.000 ευρώ.

Γεώργιος Β. Κασσαβέτης,
Επισμηναγός (Ι) ε.α.
και διευθύνων συμβούλος της ΕΑΑΑ


Σχολιάστε εδώ