Ζοφερή η εικόνα για τα συνδικάτα

Σκληρή εικόνα για τα συνδικάτα και τον ρόλο τους σήμερα ανέδειξε η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση». Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, σε δημόσιες εκδηλώσεις, τίθενται με τόλμη προβλήματα του συνδικαλιστικού κόσμου. «Πού πάμε;» ήταν το ερώτημα που κυριάρχησε κατά το διήμερο των εργασιών της συνδιάσκεψης.

«Πού πάμε;», αναρωτήθηκαν οι σύνεδροι ως συνδικαλιστικό κίνημα, ως μορφή οργάνωσης, ως ρόλος της ΓΣΕΕ, η ίδια η παράταξη. Και ειπώθηκαν πικρές αλήθειες από πολλούς συνέδρους, καθώς αναφέρθηκαν «σε επετειακές απεργίες χωρίς προετοιμασία», σε ανυπαρξία οποιασδήποτε νίκης, σε απομάκρυνση των εργαζομένων από τα συνδικάτα.

Κοινή η θέση των συνδικαλιστών από τις επαρχίες: «Η ενημέρωσή μας σε μικρά ή μεγάλα ζητήματα γίνεται από την τηλεόραση και όχι από τη ΓΣΕΕ ή τα τοπικά εργατικά κέντρα».

Είναι θετικό το γεγονός πως όλα όσα θίγουν οι σύνεδροι συζητήθηκαν ανοικτά και χωρίς υπεκφυγές, για να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, οι οποίες αν στο μέλλον έχουν απήχηση, πιθανόν να συμβάλουν στην αλλαγή του ζοφερού κλίματος που χαρακτηρίζει το συνδικαλιστικό μας κίνημα σήμερα.

Τον αριθμό των 437 έφτασαν οι αντιπρόσωποι που ήρθαν στην Αθήνα από όλους τους νομούς της χώρας και ήταν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ, το Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, η ανάγκη οργάνωσης μαζικών αγώνων απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές, η ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα, η αντιμετώπιση κρίσεων και εκφυλιστικών καταστάσεων, που εμφανίζουν συνδικαλιστικές ηγεσίες, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.


Σχολιάστε εδώ