ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ

Αρκετά είναι τα στελέχη που (είτε το επιθυμούν είτε όχι για ευνόητους λόγους) έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι αν γίνουν τώρα, αμέσως μετά τις γιορτές, το ΠΑΣΟΚ θα τις κερδίσει.

Διαφορετικά, αν ο Καραμανλής επιλέξει ανασχηματισμό, και κουτσά-στραβά ξεπεράσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλάξει το κλίμα και καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του, ώστε οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τότε στο

ΠΑΣΟΚ θα… «τα βάψουν μαύρα». Δεν έχουν αντοχές, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, δεν διαθέτουν αρκετά… πολεμοφόδια, θα αρχίσουν οι πολίτες να αναζητούν πιο υπεύθυνες και εξειδικευμένες προτάσεις από τον Παπανδρέου για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν, η Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται έτοιμη για κάτι τέτοιο και φοβάται ότι οι δημοσκοπήσεις θα αλλάξουν και το κυριότερο, ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα χάσει ενδεχομένως τη «φόρα» που έχει αποκτήσει εξαιτίας της δυσμενούς εικόνας της κυβέρνησης, που σήμερα καταρρέει.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ πιέζει να διεξαχθούν οι εκλογές τώρα, σύντομα, για να μην ξεθυμάνει ο αέρας που έχει το Κίνημα.

Εν όψει λοιπών των πρόωρων εκλογών ο γραμματέας του Κινήματος έστειλε εγκύκλιο σε όλο τον κομματικό μηχανισμό και τους καλεί να βρουν αξιόπιστα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα στις εκλογές: «Στις επόμενες εκλογές, είτε ευρωεκλογές, είτε εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος των εκλογικών αντιπροσώπων, όπως προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία. Είναι απόφασή μας, στις επόμενες εκλογές, σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο, σε κάθε εκλογικό διαμέρισμα, σε κάθε εκλογικό τμήμα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, να διαθέτει το Κίνημά μας την προβλεπόμενη από τον νόμο στελέχωση. Πρέπει να έχουμε απόλυτα προετοιμασμένους, επιμορφωμένους και έμπειρους σε εκλογικές διαδικασίες αντιπροσώπους, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μόνο με έγκαιρη, συστηματική και οργανωμένη δουλειά, που θα υλοποιηθεί βάσει δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος. Σε κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή υπεύθυνος για τους εκλογικούς αντιπρόσωπους έχει ήδη οριστεί ο γραμματέας της Νομαρχιακής ή άλλο πρόσωπο που ορίστηκε (ή θα οριστεί) από αυτόν για τη συγκεκριμένη δράση. Σε κεντρικό επίπεδο, για τον πανελλαδικό συντονισμό αυτής της εξαιρετικά σημαντικής δράσης, ορίστηκε Επιτροπή Εκλογικών Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον σύντροφο Στέλιο Πετρουλάκη. Παρακαλούνται όλα τα κεντρικά και αποκεντρωμένα όργανα, οι Τομείς, οι Οργανώσεις και οι Φορείς του Κινήματος, καθώς και το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος, που δραστηριοποιούνται είτε στο Κίνημα, είτε στην Αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους και στα κινήματα, να συμβάλλουν στην υλοποίηση της παραπάνω προσπάθειας».

Από την εγκύκλιο σαφέστατα προκύπτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται για εκλογές. Άλλωστε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για εκλογές αιφνιδιαστικού χαρακτήρα, από την άλλη πλευρά όμως δεν φαίνεται ότι ο Καραμανλής θα τους κάνει το χατίρι να… αυτοκτονήσει…

Στο ΠΑΣΟΚ μελετούν με μεγάλη προσοχή όλες τις πιθανές εξελίξεις και τα σενάρια, και ακούν με ενδιαφέρον βουλευτές της ΝΔ που τους λένε ότι ο Καραμανλής δεν θα παραδοθεί αμαχητί, αλλά αν δει ότι χάνει, τότε μπορεί να παραδώσει το κόμμα στην υπουργό Εξωτερικών, κάτι όμως που από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται με θυμηδία.

Στο γραφείο του Παπανδρέου όσοι ασχολούνται με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν έχουν αποφασίσει πότε ακριβώς θα καταθέσουν την πρότασή τους για Προανακριτική, που θα υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιλογή του χρόνου έχει να κάνει και με τον προϋπολογισμό. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να μην περάσει στο ντούκου η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Δεν θέλει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το σκάνδαλο, θα επιδιώξει να αναδειχθούν και τα ζητήματα που αφορούν την τσέπη των καταναλωτών, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι τους εξυπηρετεί καλύτερα. Μάλλον όμως και εκτός απρόοπτου, αν δουν ότι δεν τους βγαίνει, μετά τις γιορτές το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρότασή του για πολιτικές και ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων. Στο κάδρο των κατηγοριών του είναι άγνωστο αν θα συμπεριλάβει όλους όσους εξ αρχής έχει στοχοποιήσει, δηλαδή Ρουσόπουλο, Κοντό, Δούκα, Μπασιάκο, Κιλτίδη και Μπέζα. Αποκλείουν πάντως κατηγορηματικά ότι θα επιρρίψουν προσωπικές ευθύνες στον Καραμανλή, ως τον… εγκέφαλο του σκανδάλου, αν και ελέχθη για κάτι τέτοιο, κάποια στιγμή από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά απορρίφθηκε…


Σχολιάστε εδώ