Επικίνδυνη διαδοχολογία

Δεν προλάβαμε να γλιτώσουμε από την εκλογολογία μας προέκυψε η διαδοχολογία. Προφανώς, ορισμένοι δεν κατανοούν ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης απαιτείται σταθερότητα στη διακυβέρνηση. Ό,τι χειρότερο στις ζοφερές αυτές συνθήκες είναι τόσο η εκλογική φιλολογία όσο και η διαδοχολογία γιατί μεγιστοποιούν το κλίμα ανασφάλειας και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις λεπτές ισορροπίες της οικονομίας. Άρα κακώς, κάκιστα άνοιξε –έστω και έμμεσα– το θέμα διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ.

•Έως πρότινος, γνωρίζαμε κινήσεις παρασκηνίου επίδοξων διαδόχων που έστρωναν τον δρόμο για τη στήριξη της υποψηφιότητάς τους όταν, λέει, θα έρθει η «κατάλληλη» στιγμή. Όπως γνωρίζαμε ότι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι είναι η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Αβραμόπουλος. Ωστόσο, επειδή ο κ. Καραμανλής είναι ικανός αρχηγός και νέος στην ηλικία για να αποστρατευθεί και παντοδύναμος εντός της παράταξης, πιστεύαμε πως το θέμα διαδοχής μπορεί να το ανοίξει μόνον ο ίδιος, με δική του βούληση και σχεδιασμό. Αλλά οι δημοσκοπήσεις που «προεξοφλούν» ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, βάζουν από το «παράθυρο» το θέμα της διαδοχής, αφού από το μυαλό πολλών περνάει η εκτίμηση ότι αν χάσει τις εκλογές η ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής θα παραιτηθεί – ενώ κυκλοφόρησε και το «βιαστικό» σενάριο περί δαχτυλιδιού. Επισήμως, το σενάριο το έθεσε ο κ. Σημίτης, που σε συνέντευξή του προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός προκειμένου να μην ηττηθεί θα παραδώσει προεκλογικά στον διάδοχό του, ενώ ανεπισήμως κυκλοφόρησε στην «πιάτσα» ότι το δαχτυλίδι θα το πάρει η Ντόρα.

•Φρόνιμο θα ήταν ο Κώστας Καραμανλής να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να βρει το χρόνο και τον τρόπο να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι δεν σκοπεύει να αποστρατευθεί. Έτσι μόνο θα κόψει κινήσεις προσκηνίου και παρασκηνίου που στοχεύουν στη διαδοχή. Άλλωστε, στον χορό έχουν μπει και εκδοτικά συμφέροντα που καλλιεργούν τη διαδοχολογία και προωθούν «επιλογές», οπότε το θέμα θα επανέρχεται άμεσα ή έμμεσα. Τέλος, μια συμβουλή προς «βιαστικούς», επειδή η διαδοχή Καραμανλή θα είναι Μαραθώνιος: Όποιος βιαστεί θα καεί. Έπειτα, όταν φθάσει η ώρα, υπάρχουν και άλλοι: Μεϊμαράκης, Παυλόπουλος…

ΥΓ.: Αν αφεθούν τα πράγματα ως έχουν και συγκροτηθούν στρατόπεδα γύρω από επίδοξους διαδόχους, τότε η διαδοχολογία και η εσωστρέφεια θα φουντώσουν.


Σχολιάστε εδώ