Εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

// «Τα δικαστήρια των κρατών μελών είναι αρμόδια για απόδοση αποζημιώσεων στους καταναλωτές για τυχόν ζημίες που υφίστανται από τις υψηλές χρεώσεις περιαγωγής», αναφέρει μεταξύ άλλων σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη η αρμόδια για θέματα Επικοινωνιών Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ. Επίσης την εισήγηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι FIFA, UEFA και Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να βρεθεί κοινή θέση στην πρόταση του 6+5 της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επίτευξη ισορροπίας στο ποδόσφαιρο έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Αθλητισμό στο Μπιαρίτζ.

// Εάν πράγματι, όπως επιμένουν σχετικές πληροφορίες, υπάρχει επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση με την οποία εκφράζεται η ανησυχία της για τη νομιμότητα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη Microsoft, ρωτούν την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης και Κατερίνα Μπατζελή, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα απαντώντας η Κομισιόν σε ανάλογη ερώτησή τους για το ίδιο θέμα είχε τονίσει ότι «δεν συντρέχει λόγος αμφισβήτησης της νομιμότητας της συμφωνίας»!

// Αναλυτικά στοιχεία για τις εισαγωγές προϊόντων σόγιας από την Κίνα ζητά με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γκλαβάκης, με αφορμή τη νέα απαγόρευση που εισηγείται η Κομισιόν στα κράτη μέλη, εξαιτίας εντοπισμού και σε ορισμένα από αυτά της επικίνδυνης μελαμίνης. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων σόγιας κινεζικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από βρέφη και παιδιά, επεκτείνοντας ουσιαστικά την υφιστάμενη απαγόρευση εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα και στα αντίστοιχα προϊόντα σόγιας.

// Επικαλούμενη πρόσφατη απόφασή της, η Κομισιόν δεν αποκλείει τελείως τις πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες (ΠΔΠ), υπό την προϋπόθεση ότι δικαιολογούνται δεόντως σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού δικαίου περί ανταγωνισμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Παπαστάμκου, η Επιτροπή τονίζει ότι οι πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες στις πιστωτικές κάρτες επιτρέπονται κατά περίπτωση και μόνο υπό αυστηρές κοινοτικές προϋποθέσεις.

// Μια θέση στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO διεκδικεί η μεσογειακή διατροφή. Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβάκη, σπεύδει να στηρίξει αυτήν την υποψηφιότητα, την οποία συντονισμένα προωθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

// Στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του γυναικείου πληθυσμού στην προώθηση του ευρωπαϊκού αγροτικού μοντέλου και στη συμβολή των γυναικών στη συνολική παραγωγή και στην πολυδιάστατη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, καθώς και στο σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη γυναίκα στις αγροτικές περιοχές, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, μιλώντας στο πρόσφατο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Αγροτικής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη.

// Θετική ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών από το ΕΣΠΑ 2007-13, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές, εμφανίζεται ο αρμόδιος Επίτροπος Βλαντίμιρ Σπίντλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Με άλλη ερώτησή του, εξάλλου, ο κ. Παπαδημούλης έθεσε στην Κομισιόν το θέμα των επιπτώσεων της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού στην ευρύτερη περιοχή. Απαντώντας επ’ αυτού, ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούν οι εθνικές αρχές αφήνουν να εννοηθεί απουσία κατάλληλων συστημάτων σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων».


Σχολιάστε εδώ