Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) στις 28 και 29 Οκτωβρίου, από τα οποία προκύπτει ότι ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα αυτή βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, χαμηλότερο και από το 1982. Έτσι οι αναλυτές εκφράζουν την πιθανότητα ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε κατάσταση αποπληθωρισμού. Εν τούτοις, από τα πρακτικά της FED προκύπτει ότι το 2009 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα κυμανθεί στο 1,5-2% και η επιβράδυνση της οικονομίας τους θα διαρκέσει καθόλη την επόμενη τριετία (2009-2011) με ρυθμούς ανάπτυξης που θα κυμαίνονται μεταξύ 1,3% και προς το τέλος του 2011 στο 1,7%. Οι αναλυτές, που μελέτησαν με λεπτομέρεια τα δημοσιοποιηθέντα πρακτικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η FED στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δεκεμβρίου θα προβεί στη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα περίπου και τον Ιανουάριο τα αμερικανικά επιτόκια θα βρίσκονται στο 0,25%. Αυτό φυσικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ισοτιμία του δολαρίου και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Όλα αυτά προδίδουν ότι η προεδρία Ομπάμα θα είναι πολύ προβληματική, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και των εξωτερικών σχέσεων. Έρχονται ζόρια για τις ΗΠΑ, που φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν την άφρονα πολιτική τους. Και προβλέπω ότι σύντομα οι εκτυπωτικές μηχανές του νομισματοκοπείου τους θα δουλεύουν στο φουλ για να τα βγάλουν πέρα με τα τόσα προβλήματά τους.

2
Πρωταθλήτρια η χώρα μας στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που στο τέλος του 2006 είχε φτάσει στο -15,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μετά την Ελλάδα έρχεται δεύτερη η Πορτογαλία με -9,4% (μεγάλη σε βάρος μας η διαφορά) και ακολουθεί η Ισπανία με -8,6%. Από τις χώρες της Ευρωζώνης θετικό ισοζύγιο παρουσιάζει η Ολλανδία με +8,6% σαν ποσοστό του ΑΕΠ, με δεύτερη τη Φινλανδία με +5,8% και τρίτη τη Γερμανία με +5,2%. Η είσοδος του ευρώ δεν φαίνεται να είχε ευεργετικά αποτελέσματα στις χώρες με παθητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Ελλάδα το 2001 είχε έλλειμμα -7,1% του ΑΕΠ και μέσα στην πενταετία 2002-2006 αυτό υπερδιπλασιάστηκε (-15,1%), ενώ η Πορτογαλία με έλλειμμα -9,9% φαίνεται ότι ευνοήθηκε ελαφρά και μείωσε το έλλειμμά της στο -9,4% το 2006. Ακριβώς την ίδια εικόνα με την Ελλάδα παρουσιάζει και η Ισπανία. Έλλειμμα 2001 = -4% και 2006 = -8,6%. Από τις χώρες με πλεόνασμα περισσότερο ευνοημένη είναι η Γερμανία, που το 2001 είχε μηδέν πλεόνασμα και έφτασε στο +5,2% το 2006. Επίσης ευνοημένη και η Ολλανδία: 2001 = +2,4% και 2006 = +8,6%. Αντίθετα, η Φινλανδία παρουσιάζει σοβαρή μείωση του πλεονάσματός της. Από 9,6% το 2001 στο 5,8% το 2006. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία μπήκαν στην ΟΝΕ με αθωράκιστες οικονομίες και τώρα πληρώνουν το τίμημα. Τι έχουν να μας πουν οι κ. Σημίτης και Χριστοδουλάκης;

3
Για τον μήνα Δεκέμβριο οι προβλέψεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Οι ειδικοί αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς -ξένοι και Έλληνες- φαίνονται σίγουροι ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα διαβόητα hedge funds, θα ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το δικό μας χρηματιστήριο, πουλώντας τις μετοχές που κατέχουν ακόμη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των τιμών τους και την κατρακύλα του γενικού δείκτη. Τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επίσης θα παρουσιάσουν σημαντική αστάθεια. Η κρίση δημιούργησε έντονη δυσπιστία στους επενδυτές σε χρηματιστηριακούς τίτλους που συνεχίζεται και δεν φαίνεται να αναστρέφεται και κατά το 2009. Η φετινή χρονιά ήταν για τα χρηματιστήρια η χειρότερη κατά τα τελευταία 30 χρόνια και το 2008 έχουν χαθεί πάνω από 32 τρισ. δολάρια από την απαξίωση των εισηγμένων μετοχών. Η κρίση των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων με τα «τοξικά απόβλητα» (που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στα 20 τρισ. δολάρια) έφερε τον πανικό στους επενδυτές και τις αθρόες ρευστοποιήσεις των χρηματιστηριακών τίτλων. Να δούμε πότε θα περάσει κι αυτή η μπόρα. Κυκλώνας είναι και θα περάσει, όμως το πότε είναι άγνωστο ακόμη.


Σχολιάστε εδώ