ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

• ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ να δω, ο Καραμανλής όποτε κάνει ανασχηματισμό θα αφήσει την Ντόρα στο υπουργείο Εξωτερικών, υποκύπτοντας στο τελεσίγραφο που έστειλε, ότι εγώ δεν φεύγω; Η απόφασή του θα δείξει αν έχει καταλήξει ή όχι να της δώσει το δαχτυλίδι… Πάντως, όπως εκτιμούν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, θα είναι λάθος για τη χώρα να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών η κυρία Μπακογιάννη, που είχε πλήρως ταυτιστεί με την απερχόμενη ηγεσία των ΗΠΑ, μέχρι που είχε γίνει αυτάδελφη με την Κοντολίζα… Κι αυτό δεν θα το ξεχάσουν εύκολα οι άνθρωποι του Ομπάμα… Επομένως έχει κι αυτό να σκεφθεί ο Καραμανλής…

• ΕΙΣΗΓΗΣΗ- σοκ για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχει δεχτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός. Παράγοντες στο Μαξίμου την αποδίδουν σε υπουργό χωρίς να τον κατονομάζουν. Συγκεκριμένα, του έχει προτείνει να προχωρήσει σε δύο κινήσεις: Πρώτον, με την έκδοση των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής στις 15 Δεκεμβρίου να συμφωνήσει στη συγκρότηση Προανακριτικής, τονίζοντας έτσι την απόφασή του να μη συγκαλύψει τίποτα. Η κίνηση έχει σαφώς μεγάλο ρίσκο, είναι ωστόσο γενναία, αλλά εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην την εικόνα της κοινωνίας για τον κ. Καραμανλή. Παράλληλα, θα αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.
Στην εισήγησή του ο ίδιος υπουργός προτείνει και μία δεύτερη κίνηση. Αμέσως μετά τη συμφωνία του για σύσταση Προανακριτικής, ο κ. Καραμανλής να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, απομακρύνοντας όλους όσοι έχουν «εξοργίσει» τη κοινή γνώμη, τοποθετώντας νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Ο… εισηγητής επιμένει ότι με τις δύο αυτές κινήσεις μπορεί να ανακάμψει η Νέα Δημοκρατία. Πολιτικά και δημοσκοπικά…

• ΑΓΡΙΕΥΕΙ ο «υπόγειος πόλεμος» μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Γ. Αλογοσκούφη. Ο υπουργός Οικονομίας αποδίδει στην υπουργό Εξωτερικών τις συνεχιζόμενες (και εντεινόμενες) φήμες περί αποτυχίας του και βέβαιης αντικατάστασής του στον ανασχηματισμό. Η δε Ντόρα, ενώ το πρόβλημα είχε ρυθμιστεί, διέρρευσε ότι με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας έμειναν απλήρωτοι οι διπλωμάτες και υπάλληλοι των πρεσβειών μας στο εξωτερικό. Ντόρα και Αλογοσκούφης ανταλλάσσουν πυρά και για τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι δυο τους θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής (11-12 Δεκεμβρίου), οπότε το διήμερο στις Βρυξέλλες προδιαγράφεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

• ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ αξιωματούχος, υφυπουργός για την ακρίβεια, συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με υψηλόβαθμο παράγοντα της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Αμέσως μετά έσπευσε να ενημερώσει ορισμένους δημοσιογράφους ότι είναι «θέμα ημερών» η οριστική ρύθμιση του ζητήματος με τη βίζα για όσους Έλληνες ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Από το υπουργείο Εξωτερικών δήλωναν άγνοια και… έκπληξη. Λογικό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιέζουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί «δυσβάστακτους όρους» (ως προς τον έλεγχο προσωπικών στοιχείων στους έλληνες ταξιδιώτες) προκειμένου να άρει τους περιορισμούς για τη βίζα. Απαιτούν δε να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ