Δημοψήφισμα θα ζητήσει ο Τσάβες

Με αυτό το δημοψήφισμα, αν τελικά υλοποιήσει την ανακοίνωσή του, θα επιχειρήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα περυσινού δημοψηφίσματος, όταν μια αντίστοιχη πρόταση απορρίφθηκε από τους εκλογείς. Στο πλαίσιο των ισχυουσών διατάξεων μπορεί να παραμείνει στην προεδρία μέχρι το 2013.

Η ανακοίνωσή του γεννά ερωτηματικά όχι μόνο λόγω του περσινού αποτελέσματος, αλλά κι επειδή μόλις πριν από δύο εβδομάδες οι κάλπες ανέδειξαν ένα εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα. Επρόκειτο κατ’ αρχάς για νίκη του Τσάβες και της Μπολιβαριανής επανάστασης στον βαθμό που κέρδισε 17 από τις 22 επαρχίες.

Η αντιπολίτευση παρ’ όλα αυτά κέρδισε κάτι …παραπάνω από πέντε επαρχίες, μια κι αυτές στις οποίες υπερψήφισε είναι οι πολυπληθέστερες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καράκας, κι επίσης οι πλουσιότερες, εκεί όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα.

Ως αποτέλεσμα αρχίζουν να αναθερμαίνονται σχέδια ανεξαρτητοποίησης σαν κι αυτά που μπήκαν μπροστά στη Βολιβία πρόσφατα, με την υποκίνηση του αμερικανού πρέσβη. Ο ίδιος ο Τσάβες απαντώντας στις ωμές παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον στο εσωτερικά της χώρας του δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια σειρά συμφωνίες με τη Μόσχα, περιλαμβανομένης της υπογραφής ενός αρχικού πρωτοκόλλου για την κατασκευή από ρώσους επιστήμονες εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Βενεζουέλα. Απόφαση που προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση της Ουάσινγκτον.

Το ερώτημα, επομένως, είναι κατά πόσο σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, όπου διακρίνονται σαφή ρήγματα στην κοινωνική συμμαχία που στηρίζει τον Τσάβες ακατάπαυστα εδώ και δέκα χρόνια, έχει σοβαρές ελπίδες να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα.

Χώρια φυσικά του κατά πόσο είναι θεμιτό να δείχνει τόση εμμονή με την προσκόλλησή του στην προεδρική καρέκλα…


Σχολιάστε εδώ