ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ Σημίτης!
… πιθανή αποχώρησή του και απʼ την πρωθυπουργία και απʼ την ηγεσία της ΝΔ μπροστά στο ενδεχόμενο μιας βαριάς εκλογικής ήττας, με συνακόλουθη παράδοση του «δαχτυλιδιού» σε άλλο στέλεχος της ΝΔ (ευσεβείς πόθοι της Ντόρας), κατά το προηγούμενο του Κ. Σημίτη, ο οποίος τέλη του 2003 – αρχές του 2004 έφυγε αφού έδωσε «το δαχτυλίδι» στον Γ. Παπανδρέου, ακριβώς για να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή!
Σύμφωνα με πολύ στενό του συνεργάτη, ο Κώστας Καραμανλής αποδίδει όλη αυτήν τη φιλολογία και σεναριολογία σε εν εξελίξει σχέδιο ανατροπής του, το οποίο κατευθύνεται από εξωπολιτικά και εξωθεσμικά κέντρα (εκδότες, οικονομικούς παράγοντες, κέντρα εκτός Ελλάδας…). Βάσει δε του σχεδίου αυτού, πάντα κατά την εκτίμησή του, υπάρχει και συγκεκριμένο χρονικό όριο για την αποπομπή του.
Ως εκ τούτου το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να διαλύσει οποιαδήποτε αμφιβολία περί των προθέσεών του και να αποστείλει μήνυμα σαφές και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση.
Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτημα που είχε δεχθεί κατά τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του Σεπτέμβρη, είχε απαντήσει ότι… δεν είναι ακόμα σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτήν τη φορά η απάντησή του θα είναι περισσότερο «σκληρή». Ενδεικτική δε των προθέσεών του είναι η επισήμανση που έκανε πριν από λίγες ημέρες, όταν συζητώντας με πολύ στενό του συνεργάτη, ο οποίος του ανέφερε ότι αυτή η σεναριολογία προκαλεί βλάβη στην πορεία της κυβέρνησης και του ιδίου, τον διέκοψε και είπε:
«Καλά, πιστεύουν, αλήθεια, όλοι αυτοί ότι εγώ θα… γίνω Σημίτης;»
Έστειλε δηλαδή μια αναφορά-μήνυμα προς όλους όσοι απεργάζονται μια ταπεινωτική αποχώρησή του, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν κάτι τέτοιο. Αλλά και μια προειδοποίηση προς τους γαλάζιους δελφίνους, οι οποίοι άρχισαν να… συνωστίζονται επειδή θέλουν να πλασαριστούν σε μια πορεία και διαδικασία διαδοχής, που θεωρούν ότι έρχονται σύντομα.
Είναι αλήθεια ότι ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται οργισμένος και με την Ντ. Μπακογιάννη και με τον Δημ. Αβραμόπουλο, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έθεσαν ζήτημα διαδοχής, έστω και έμμεσα. Και θα επιδιώξει να κλείσει αυτό το ζήτημα με κατηγορηματικό τρόπο…
Αγάντα ως τις 20 Γενάρη!
Πάντως έχει την αξία του να επαναφέρουμε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Καραμανλής και οι επιτελείς του ρίχνουν ειδικό βάρος στην… υπερατλαντική επιχείρηση αποσταθεροποίησής του… Δηλαδή στις αφόρητες πιέσεις που δέχεται απʼ την απερχόμενη διοίκηση Μπους για τα γνωστά θέματα (Κυπριακό, βέτο για τα Σκόπια, πολιτική των αγωγών και ρωσικό «άνοιγμα»), θέματα στα οποία δεν κάνει τα χατίρια της Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας τόνιζε στενός του συνεργάτης:
«Το θέμα είναι να αντέξουμε μέχρι τις 20 Γενάρη!»
Υπονοούσε δηλαδή ότι είναι ένα σημαντικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό να αντέξει μέχρι την ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, επειδή ευελπιστεί ότι αυτός θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική έναντι της Ελλάδας, πιο «λάιτ» και «διακριτική», χωρίς τουλάχιστον τις αφόρητες πιέσεις της διοίκησης Μπους…
Άλλωστε είναι ενδεικτική των αμερικανικών προθέσεων και η νέα συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Μπράιζα στον «Ελεύθερο Τύπο» την περασμένη Κυριακή (είχε προηγηθεί ανάλογη και στην «Καθημερινή»), με την οποία καλεί τον Καραμανλή «να απομακρυνθεί απʼ τη Ρωσία και νʼ αλλάξει στρατηγική στον ενεργειακό τομέα».
Φυσικά, αυτήν τη στιγμή είναι αβέβαιο αν πράγματι η νέα διοίκηση Ομπάμα θα είναι πιο «διακριτική» σε πιέσεις και επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης.
Ωστόσο το επιτελείο του Κ. Καραμανλή αισιοδοξεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά. Και βασίζει την αισιοδοξία του αυτή στην ανοιχτή γραμμή που υπάρχει με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, μια γραμμή μάλιστα όχι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά μέσω δύο στελεχών απʼ το ευρύτερο ελλαδικό λόμπι, του στενού συνεργάτη του Ομπάμα και υπουργού Οικονομικών του Ιλινόις Γιαννούλα και του Κύπριου Πανίκα.
Ανασχηματισμός «σάρωσης» και κάθαρσης;
Ένα απʼ τα όπλα που θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να αναστρέψει όσο γίνεται το εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνησή του κλίμα θα είναι κι ο ανασχηματισμός.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί τελικά αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, στις 22 Δεκέμβρη. Είναι μάλιστα πιθανό ο Κ. Καραμανλής να αναφέρει ρητά στην ομιλία του, με την οποία θα κλείσει η συζήτηση, ότι η ψήφος για τον προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης.
Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού μέσω πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Είναι φανερό ότι απʼ τα δυο μεγάλα κόμματα γίνεται ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων. Έτσι είναι πιθανό στις 16 Δεκέμβρη, την επομένη δηλαδή της λήξης των εργασιών της Εξεταστικής για το Βατοπέδιο, να γίνει η ψηφοφορία επί των πορισμάτων, ώστε να είναι στη συνέχεια τα χέρια του πρωθυπουργού λυμένα για τον ανασχηματισμό. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ -όπως όλα δείχνουν- υποβάλει πρόταση για Προανακριτική, η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί αμέσως.
Μέσα ο Σαμαράς
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του επικείμενου ανασχηματισμού, θεωρείται πλέον βέβαιη η είσοδος στην κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά, του οποίου μάλιστα τη στάση έχει εκτιμήσει ο Καραμανλής, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά άλλων στελεχών. Μάλλον δε ο Σαμαράς θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Εξάλλου θεωρείται σίγουρο ότι ο ανασχηματισμός θα εμπεριέχει τα εξής ποιοτικά στοιχεία:
• Θα είναι ανασχηματισμός «κάθαρσης», με απομάκρυνση όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, έστω κι αν δεν έχουν ποινικές ευθύνες (Δούκας, Κοντός).
• Θα είναι σαρωτικός, με την έννοια ότι θα αναδιατάσσει ο Κ. Καραμανλής και συσχετισμούς και υφιστάμενες ισορροπίες, θα στέλνει μηνύματα και στους πρωτοκλασάτους και θα έχει το δικό του στίγμα. Διατυπώνεται βέβαια ο φόβος ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προκύψουν περί τους 20 νέους… «απασφαλισμένους». Απʼ την άλλη υπάρχουν εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «χωρίς σπάσιμο αυγών δε γίνεται ομελέτα»…
• Θα είναι ανασχηματισμός-μήνυμα ότι «το αφεντικό είναι ο Καραμανλής» και ότι «δεν θα περάσει η επιχείρηση αποδόμησής του». Μια επιχείρηση, ας σημειωθεί, στην οποία το επιτελείο του πρωθυπουργού εντάσσει και τα επιλεκτικά χτυπήματα συνεργατών του. Για παράδειγμα, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι μετά τον Θ. Ρουσόπουλο στόχος έγινε ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας…
Επισημαίνεται πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ούτε την Παρασκευή, κατά την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ΔΕΝ ζήτησε πρόωρες εκλογές ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που θεωρείται εντυπωσιακό, αφού οι δημοσκοπήσεις φέρουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με πάνω από 5 μονάδες διαφορά…