Γιατί αυτή η απαξίωση στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Αγαπητέ κύριε Κουρή,
– Διάβασα στο φύλλο σας, της 9/11/08, στο άρθρο «Η Aεροπορία μας», ότι οι μηνιαίες αποδοχές του αρχηγού ΓΕΑ είναι μικρότερες από αυτές ενός προέδρου Πρωτοδικών.

– Ομολογώ ότι αμφέβαλα και αποφάσισα να διερευνήσω το θέμα. Με μεγάλη απογοήτευσή μου διαπίστωσα ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του αρχηγού ΓΕΣ είναι 3.517 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες του προέδρου Πρωτοδικών -μετά τις τελευταίες γενναιόδωρες αυξήσεις- είναι, περίπου, 3.800 ευρώ.

– Και διερωτώμαι: Γιατί αυτή η απαξίωση στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα του Σώματος των Αξιωματικών; Γιατί αυτή η περιφρόνηση προς το έργο που προσφέρουν και τις ευθύνες που επωμίζονται; Παλαιότερα -μετά πάντως, τη Μεταπολίτευση- υπήρχε η εθιμική (όχι και νομικά κατοχυρωμένη, όπως στην περίπτωση βουλευτών, δικαστικών) αντιστοιχία των αποδοχών του αρχηγού ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ προς αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

– Η νέα αυτή κατάσταση ασκεί οδυνηρή επίδραση στο ηθικό των στελεχών των ΕΔ, γιατί τους κάνει να αισθάνονται παρίες. Απόδειξη οι πρόσφατες αθρόες παραιτήσεις ικανών ανωτέρων μαχίμων αξιωματικών -συνολικά 1.830 και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ μόνο το 2007- οι οποίοι δεν ανέχονται να τους θεωρούν όργανα δευτέρας κατηγορίας και έχουν κυριολεκτικά «αηδιάσει πλέον» από τις μακροχρόνια μεταχρονολογημένες ή ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

– Αλλά δεν είπε κάποιος στον κύριο ΥΕΘΑ ότι το ηθικόν αποτελεί διαχρονικώς για όλους τους στρατούς το κεφαλαιώδες στοιχείο επιτυχίας; Στρατός με υψηλό ηθικό μπορεί να νικήσει, έστω και εάν υστερεί αριθμητικώς ή στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Το αντίθετο δεν αναφέρεται πουθενά στην Ιστορία. Για τον Ελληνικό Στρατό υπάρχουν παραδείγματα και των δύο όψεων του νομίσματος. Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και η Εποποιία του 1940. Και το πλέον πρόσφατο παράδειγμα: Η ήττα των Αμερικανών στο Βιετνάμ.

– Βεβαίως, δεν ισχυρίζομαι ότι σήμερα οι αξιωματικοί πένονται, αν και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα όταν υπάρχει οικογένεια και παιδιά που σπουδάζουν. Ευτελίζεται όμως πλήρως η σημασία του έργου που καλούνται να προσφέρουν. Συνεχείς μεταθέσεις, μακροχρόνιες χειμερινές ασκήσεις υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, εικοσιτετράωρες υπηρεσίες και ο βραχνάς της ευθύνης επί εικοσιτετραώρου βάσεως για ό,τι «η μονάδα του πράττει ή παραλείπει να πράξει» και άλλα.

– Και για να αρθεί κάθε υπόνοια για αντιπολιτευτική διάθεση εκ μέρους μου, πληροφορώ τους σήμερα κυβερνώντες ότι όταν αυτοί δεν είχαν ακόμη γεννηθεί ή βύζαιναν τις πιπίλες τους, εγώ ήμουν ψηφοφόρος της παράταξης.

– Ίσως να διερωτηθεί κάποιος γιατί τα γράφω αυτά. Για να εκφράσω την απογοήτευση και αγανάκτησή μου για τα γενικώς συμβαίνοντα στον χώρο της Εθνικής Άμυνας, γιατί δεν ευελπιστώ σε βελτίωση της κατάστασης. Θα εξακολουθήσουμε, δυστυχώς, να βαδίζουμε κατά κρημνών, έως ότου κάποιο νέο τραγικό γεγονός, όπως τα Ίμια, μας βγάλει από τη χειμερία νάρκη.

Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Νίκ. Λαζαρίδης,
αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Γεν. Επιθεωρητής Στρατού


Σχολιάστε εδώ