«ΒΟΥΝΟ» ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ για ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΕΑΙΤ και ΤΑΠΙΤ

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τουλάχιστον τρία μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η υπουργός Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επιμένει να δηλώνει ότι έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία μετά την ενοποίηση των οργανισμών αυτών – και να ενημερώνει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή (που πιθανότατα εντός των ημερών να επισκεφτεί αιφνιδιαστικά το υπουργείο) ότι «όλα πάνε καλά»…

Οι 800.000 ασφαλισμένοι στα Ταμεία ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης-Υγείας των εργαζομένων σε τράπεζες – ΔΕΚΟ), ΤΑΠΙΤ (Ταμεία Ασφάλισης Προσωπικού Ιδιωτικού Τομέα) και ΤΕΑΙΤ Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικών Ταμείων) γνωρίζουν καλά από εκκρεμότητες, γι’ αυτό και στελέχη των Ταμείων αυτών μιλούν για προσπάθεια εξωραϊσμού των πραγμάτων από την αρμόδια υπουργό. Κάποιος μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει για «εξωπραγματικές» διαπιστώσεις.

Όπως τα ίδια τα στελέχη των Ταμείων μας πληροφορούν:
• Στο ΤΑΥΤΕΚΩ υπάρχουν προβλήματα σε ζητήματα όπως οι πιστώσεις, παρουσιάζεται αδυναμία σύνταξης προϋπολογισμού και δυσλειτουργίες σε θέματα όπως η είσπραξη εσόδων και η εκπλήρωση παροχών.
• Στο ΤΑΠΙΤ υπάρχει πρόβλημα με τον διαχωρισμό εσόδων – εισφορών και σε ορισμένους κλάδους το ταμείο αδυνατεί να βγάλει συντάξεις.
• Η έκδοση συντάξεων καθυστερεί έως και δύο χρόνια.

Μαθαίνουμε ακόμη ότι είναι έντονο το στεγαστικό πρόβλημα των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, καθώς μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες είναι διασκορπισμένες και ο συντονισμός ανάμεσά τους σχεδόν ανέφικτος. Ενδεικτική η αναφορά της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου (αρμόδια για θέματα Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ) μετά από συνάντησή της με πρώην ασφαλισμένους του ΤΑΞΥ (τώρα στο ΤΑΠΙΤ): «Οι ασφαλισμένοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι) αυτοί δεν εξυπηρετούνται επαρκώς ούτε από τον κλάδο υγείας που ενοποιήθηκε με το ΙΚΑ και αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού ούτε από τον κλάδο πρόνοιας που υπήχθη στο ΤΑΠΙΤ και από τότε δεν διασφαλίζεται η απόδοση του εφάπαξ».


Σχολιάστε εδώ