από το Περιστύλιο…

*** Εκατόν δέκα εννέα οι μάρτυρες και πάνω από 11.000 οι σελίδες των πρακτικών, και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν έχουμε γίνει σοφότεροι. Όσον αφορά τις καταθέσεις των έντεκα νυν και πρώην υπουργών που κάθισαν στη θέση του μάρτυρα, προφανής είναι η διαπίστωση ότι, πέρα από τις υποδείξεις σε επίπεδο αλληλοκαρφωμάτων, δεν τόλμησαν να αναγνωρίσουν πολιτικές ευθύνες και απλώς ήρθαν στην Επιτροπή ως υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά τα άλλα, για όλα φταίει ο Εφραίμ, ο Γκράτσιος, ο νομικός σύμβουλος κ.ο.κ. Ούτε το αυτονόητο της πολιτικής ευθύνης που φέρει η υπογραφή τους κάτω από τις αποφάσεις δεν αναλαμβάνουν…

*** Ειρήσθω εν παρόδω (όπως έλεγε κάθε τόσο καταθέτοντας και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος), το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο αίτημα της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ, όπως διαδίδεται, η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα αποχωρήσει από τη συζήτηση. Μα καλά, σε τι χώρα ζούμε;

***Μία μέρα πριν από την αυλαία της Εξεταστικής, λίγο έλειψε να βγάλουν τα κουμπούρια οι οξύθυμοι Κρητικοί… Αφορμή για την ανταλλαγή οξύτατων χαρακτηρισμών μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη (που έχουν αντιδικήσει και στο παρελθόν) το εγκώμιο του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα προς τον πρόεδρο, στο τέλος των εργασιών της Επιτροπής, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ζητούσε παράταση. Στον ρόλο του… πυροσβέστη ο Γρηγόρης Νιώτης:
Κ. Τζαβάρας: «Κύριε πρόεδρε, πράγματι, μετά απ’ όλη αυτήν την εργώδη έρευνα θα πρέπει εσείς μεν να είστε υπερήφανος γιατί με υποδειγματική επιδεξιότητα και πολύ μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία φτάνετε αυτήν τη διαδικασία σ’ ένα πολύ σοβαρό τέλος».
Μ. Καρχιμάκης: «Η επιμνημόσυνη δέηση!»
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Προφανώς, κύριε Καρχιμάκη, εννοούσατε πολιτικής, γιατί δεν διανοούμαι να σκεφτήκατε τίποτα άλλο».
Μ. Καρχιμάκης: «Μάλλον».
Χρ Μαρκογιαννάκης: «Θα ήθελα, κύριε Καρχιμάκη, να σας πω το εξής: Φτάστε στα δικά μου χρόνια που είμαι βουλευτής αναλογιζόμενος ότι εγώ έχω μια πορεία αυτόνομη, δική μου, μόνος μου, στηριζόμενος μόνο στη δουλειά μου…»
Μ. Καρχιμάκης: «Αφήστε τα αυτά…»
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «… στην επιστήμη μου…»
Μ. Καρχιμάκης: «Στην επιστήμη σας βεβαίως! Και στις διασυνδέσεις σας!»
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «… και στους ανθρώπους οι οποίοι με στηρίζουν τόσα χρόνια. Εγώ λοιπόν δεν ήμουν ούτε ασπόνδυλο ούτε αναρριχητικό ποτέ στη ζωή μου! Και έτσι θα συνεχίσω!»
Μ. Καρχιμάκης: «Έτσι; Στην επιστήμη σας και στις διασυνδέσεις σας και στον έλεγχο του Εφετείου Χανίων, που τους εμποδίζετε να αρθούν οι αποφάσεις για να φανεί τι έχετε διαπράξει!»
Γρ. Νιώτης: «Ρε Μιχάλη…»
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Φοβάμαι ότι η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί σε άλλο χώρο και σας εφιστώ την προσοχή».
Μ. Νιώτης: «Μιχάλη κλείσ’ το».
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Σε άλλους χώρους!»
Μ. Καρχιμάκης: «Εσείς προσπαθείτε να κλείσετε την Επιτροπή γιατί ράβετε κοστουμάκια!»
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Οι αθλιότητες…»
Μ. Καρχιμάκης: Γιατί ράβετε κουστουμάκια και διαχέετε και διαρρέετε ότι θα γίνετε υπουργός!»
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Εγώ δεν ήμουν κολλητός καμιάς και κανενός!»
Γρ. Νιώτης: «Έχουμε σοβαρά θέματα, είναι θέμα τώρα να ασχοληθούμε μ’ αυτό; Μιχάλη, άκουσέ με, σε παρακαλώ, τώρα».
Μ. Καρχιμάκης: «Φτωχός μεγάλωσα, κύριε!»

*** Αντιθέτως, ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο για τη μεστότητα του λόγου και των ερωτήσεων.

*** «Μην τον πολυεγκωμιάζετε γιατί θα έχουμε πρόβλημα», πετάχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

*** «Και για σας έχω πει τα καλύτερα, κύριε Τσούκαλη. Γιατί μπορεί να πλατειάζετε λίγο παραπάνω, αλλά δεν κάνετε άστοχες ερωτήσεις ποτέ».

*** Κάτι τέτοια ομολογούν οι Νεοδημοκράτες και δίνουν αφορμές στο ΠΑΣΟΚ…

*** Την ψυχρότητα των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής και βέβαια των συναδέλφων του της ΝΔ αντιμετώπισε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος προσερχόμενος στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου παρέμεινε τέσσερις ώρες. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον πίεσαν ιδιαίτερα με ερωτήσεις, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει, αφού δεν έδινε πληροφορίες. Απαντούσε στερεότυπα σαν να βρισκόταν σε μπρίφινγκ, ακόμα και στην εξαντλητική εξέταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του Μάρκου Μπόλαρη που του υπέβαλε ερωτήματα επί μία ώρα.

*** Ψιλομιλούσε με τον Εφραίμ ο κ. Ρουσόπουλος, αλλά ποτέ για το θέμα των ανταλλαγών… Κι αν του τηλεφωνούσε και τον επισκεπτόταν ο Ηγούμενος στο σπίτι του και στο Μαξίμου, ήταν μόνο και μόνο για να του δώσει κάποιες προσκλήσεις για κοινωνικές εκδηλώσεις… Για τις ανταλλαγές δήλωνε στερεότυπα αναρμόδιος, όπως έπραξε, λέει, και με τους φορείς της Ξάνθης που τον συνάντησαν, παραπέμποντας στον αρμόδιο υπουργό κ. Μπασιάκο, παρότι ήταν παρών στη συνάντηση ο υφυπουργός κ. Κοντός… Την ίδια απάντηση είπε ότι έδωσε και στο τηλεφώνημα του Εφραίμ. Ο κ. Ρουσόπουλος πήγαινε στη Μονή μόνο για νηστεία και προσευχή… Επίσης, δεν είχε ιδέα για τις απαιτήσεις του Εφραίμ ακόμα κι όταν το θέμα έπαιζε πρωτοσέλιδα με μεγάλους τίτλους σε πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες και μάλιστα με τη δική του φωτογραφία! Ούτε φυσικά για την ανταλλαγή των δύο φιλέτων των Ολυμπιακών Ακινήτων.

*** Περί του αντιθέτου δεν προέκυψαν αποδείξεις, όσο κι αν προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ να τον καταδείξει ως συντονιστή της υπόθεσης. Άρα νομιμοποιείται ο πρώην υπουργός να νουθετεί διά του δόγματος: «Πίστευε και μη ερεύνα»!

*** Ο κ. Ρουσόπουλος φέρει τον εαυτό του ως θύμα σκευωρίας και προφανώς δεν βλέπει πουθενά πολιτικές ευθύνες. Θα δούμε αν την ίδια άποψη θα υιοθετεί και το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας όταν συνέλθει η Εξεταστική την ερχόμενη Τετάρτη, σε μια πρώτη συζήτηση των απόψεων που διαμορφώνουν τα κόμματα πριν από την έκδοση των τελικών πορισμάτων που αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου.

*** Στον ίδιο ανήκει και η δήλωση της εβδομάδας: «Σε ό,τι αφορά το θέμα ουσίας, δίκες, ανταλλαγές κ.λπ., δεν θα κάνω κρίση. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω το εξής: Όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε του Βατοπεδίου είτε άλλων Μονών -γιατί είδαμε να συμβαίνουν αντίστοιχα ή ανάλογα πράγματα και σε άλλες Μονές της χώρας- εμένα προσωπικά μου έχουν δημιουργήσει αρνητική εντύπωση. Πιστεύω ότι καθετί σχετικό το οποίο προκαλεί την ελληνική κοινωνία δημιουργεί τελικά πρόβλημα στην ίδια την Ορθοδοξία»!

*** Το καλύτερο το είπε πάντως στην αρχή της εξέτασής του και δεν ξέρουμε κατά πόσο διασκέδασε τους συναδέλφους του της Εξεταστικής: «Ξέρετε, ως υπουργός, όποιος συνάδελφός μου βουλευτής μου ζητούσε συνάντηση, αμέσως ανταποκρινόμουν, από οποιοδήποτε κόμμα κι αν ήταν». (!)

*** «Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;», σχολίαζαν οι Νεοδημοκράτες…

*** Εν κατακλείδι, μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε απολύμανση και… μυοκτονία στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής. Η ώρα της… κάθαρσης συνέπεσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής! Τυχαίο;


Σχολιάστε εδώ