Αποχώρηση «Αττίλα» ζητά η Ευρωβουλή

Το προσχέδιο της έκθεσης συζητήθηκε για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παράγραφος για το Κυπριακό έχει τρία σκέλη:

Αρχές λύσης

1) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υπογραμμίζει την ανάγκη για την εξεύρεση συνολικής λύσης η οποία να στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να είναι σύμφωνη με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ».

2) «Υποστηρίζει τις συνεχείς άμεσες διαπραγματεύσεις και θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία υπό τον όρο ότι αυτή θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και τις τέσσερεις κοινοτικές αρχές και ότι θα γίνει δεκτή μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων».

3) «Καλεί την Τουρκία να διευκολύνει με κατάλληλο κλίμα τις διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και επιτρέποντας στους δύο ηγέτες να διαπραγματεύονται ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους».

Η 21η Σεπτεμβρίου

Ακόμη, στην έκθεση τονίζεται η λύση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή η Τουρκία δεν προχώρησε στην εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου. Στο σημείο αυτό παραπέμπει στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οποία ως γνωστόν γίνεται αναφορά στο ότι η ΕΕ αναγνωρίζει στην Κύπρο μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θα παρακολουθεί κατά πόσον η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο τερματισμός του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με αυτές τις υποχρεώσεις θα επηρεάσει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Το πρωτόκολλο

Η Ολλανδή εισηγήτρια τόνισε ότι το έτος 2009 είναι έτος για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας από την Τουρκία, διότι αυτό καθορίζεται από τις αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ