Αντιρρήσεις για την κατάθεση της πρότασης για Προανακριτική

«Ζεστό» και «ανοικτό» θέλει να διατηρήσει το θέμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά πως αυτό επιταχύνει τη φθορά της κυβέρνησης. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να εκτιμούν πως «η οικονομία και πρωτίστως αυτή» θα καθορίσει όχι απλώς τις εξελίξεις, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχει εξελιχθεί «σε Βατερλώ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να υπάρξει κοινό πόρισμα ή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή κοινό πόρισμα, πρωτίστως, μαζί με τον Συνασπισμό και αν καταστεί δυνατόν και με το ΚΚΕ. Πάντως, για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση του Βατοπεδίου δεν πρόκειται να κλείσει με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής. Θα επαναφέρει την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι και από τις εργασίες της Εξεταστικής «τα στοιχεία που έχουν προκύψει δείχνουν διεύρυνση και ποιοτική και ποσοτική». Με άλλα λόγια, η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως μπορούν να θεμελιωθούν περισσότεροι ισχυρισμοί για τυχόν ποινικές ευθύνες απʼ ό,τι στην πρώτη πρόταση, αλλά και για νέα πολιτικά πρόσωπα, πέραν των τριών που περιλάμβανε η πρώτη πρόταση. «Το αίτημα για Προανακριτική παραμένει. Θα το φέρουμε όταν κρίνουμε πως πρέπει να το φέρουμε», επεσήμανε σημαίνον στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, αν και υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από κορυφαία στελέχη. Ενδεικτικό όμως είναι το γεγονός ότι το κρίσιμο αυτό θέμα δεν το χειρίζεται ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αλλά και ως συνταγματολόγος, Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά ο Αθανασάκης, ο Ρέππας και ο Καρχιμάκης. Φαίνεται πάντως πως στη νέα πρόταση για σύσταση Προανακριτικής, το ΠΑΣΟΚ θα συμπεριλάβει πέραν των κ. Ρουσόπουλου, Δούκα και Μπασιάκου και άλλα νυν ή τέως κυβερνητικά στελέχη. Ερώτημα παραμένει ακόμα ο ακριβής χρόνος, η ακριβής χρονική στιγμή, που θα επαναφέρει στη Βουλή την πρότασή του για Προανακριτική.

«Ίσως πριν, ίσως και μετά τον προϋπολογισμό, θα επανέλθει η πρόταση για την Προανακριτική», επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και σημειώνουν πως ο ακριβής χρόνος κατάθεσής της θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν εκ νέου τις αμέσως επόμενες μέρες. Και όπως προκύπτει, αυτό που επιδιώκει η κατάθεση της πρότασης είναι να μπλοκάρει τον ανασχηματισμό.


Σχολιάστε εδώ