Αναταραχή λόγω φόβου…

ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ βαθμό που για αρκετές ημέρες λειτούργησε αποπροσανατολιστικά, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από πιο ουσιαστικά και σαφώς πιο σημαντικά ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας. Ανάλογη πρόταση που διατυπώθηκε (και υλοποιήθηκε) στο πρόσφατο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίσθηκε με θετικό τρόπο και πάντως δεν προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις, όπως αυτές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο της κυβερνητικής παράταξης.

Η ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ αυτή στην πραγματικότητα αντανακλά το κλίμα που επικρατεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ αυξάνεται, ενώ από την πλευρά του Καραμανλή λείπουν οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσδοκίες ανάκαμψης. Παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο την κόντρα των… επίδοξων διαδόχων (Ντόρας – Αβραμόπουλου) που εξελίσσεται στο παρασκήνιο. Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση (και εκτός Νέας Δημοκρατίας) ήταν η συντονισμένη, σχεδόν μαζική «επίθεση» από στελέχη του κόμματος, αλλά και Μέσα Ενημέρωσης. Στο εσωκομματικό πεδίο «πρωτοστάτησαν» βουλευτές και κομματικά στελέχη που είτε κινούνται στο κλίμα της Ντόρας (που είδε τον Δ. Αβραμόπουλο να την πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής στο επίπεδο της δημοτικότητας) είτε θέλησαν να δώσουν «διαπιστευτήρια αφοσίωσης» προς το Μαξίμου και να εγγράψουν υποθήκες εν όψει ανασχηματισμού. Όλα αυτά είναι συνέπεια της αδράνειας, της απραξίας που επιδεικνύει μήνες τώρα ο Κ. Καραμανλής, γεγονός που προβληματίζει τους βουλευτές, οι οποίοι αδυνατούν να ερμηνεύσουν τη στάση του.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ που εκτιμούν ότι είναι απογοητευμένος από τους συνεργάτες του, τους υπουργούς και την πολιτική κατάσταση γενικότερα, ότι έχει ουσιαστικά «παραιτηθεί» και ότι δεν φαίνεται διατεθειμένος να δώσει μάχη. Ως εκ τούτου όλοι αυτοί πιστεύουν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει και πλέον η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, οι… αισιόδοξοι επιμένουν ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον Κ. Καραμανλή, ότι υπάρχει ο χρόνος προκειμένου να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα αλλάξουν το κλίμα. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούν ότι βασικό όπλο είναι ο ανασχηματισμός, για τον οποίο εντείνονται οι φήμες ότι θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί του κ. Καραμανλή. Αν δηλαδή θα πρόκειται για έναν ανασχηματισμό «κάθαρσης» με την απομάκρυνση όλων όσοι έχουν εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου ή αν θα πρόκειται για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, που σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός κυβέρνησης όσα κυβερνητικά στελέχη έχουν προκαλέσει τη δυσφορία (οργή) των πολιτών.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ωστόσο γνωρίζουν ότι ένας ανασχηματισμός έχει πάντα παρενέργειες. Θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο από αυτούς που θα μείνουν εκτός κυβέρνησης όσο και από εκείνους που περίμεναν να πάρουν χαρτοφυλάκιο και δεν το πάρουν. Ειδικά μετά τις εκλογές του 2007 στην κυβέρνηση έχουν «πικρή εμπειρία» στον τομέα αυτό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο εκνευρισμό της κ. Μπακογιάννη, ο οποίος προκλήθηκε από την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου να εκλεγεί ο αρχηγός από τη βάση. «Γνωρίζει η Ντόρα ότι αν κατέβει στους οπαδούς, δύσκολα θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, με δεδομένη την αντιπάθειας μια μεγάλης μερίδας νεοδημοκρατών για το Μητσοτακαίικο», σημειώνουν χαρακτηριστικά βουλευτές της παράταξης. Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη θα ήθελε η διαδοχή να γίνει άμεσα, διότι μετά τις εκλογές θα είναι, στην περίπτωση ήττας, αργά γιʼ αυτήν, ο χρόνος δεν την παίρνει. Και γιʼ αυτό την έχει πιάσει άγχος…

ΚΟΡΥΦΑΙΑ κομματικά στελέχη «προειδοποιούν» ότι οι διάδοχοι βιάζονται να πάρουν τη θέση του Κ. Καραμανλή, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο και δεν θα γίνει τόσο σύντομα όσο πιστεύουν ή θέλουν να ελπίζουν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αρχηγία ακόμη κι αν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχει ανοίξει η συζήτηση περί διαδοχής. Στο Μαξίμου τα γνωρίζουν όλα αυτά και μελετούν τρόπους αντίδρασης. Σʼ αυτά περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο ώστε να ανανεώσει τη στήριξη του κόμματος και να πετύχει την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων.


Σχολιάστε εδώ