Ακαταδίωκτο θεσπίζεται για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού!
Με μια φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση φτιαγμένη ειδικά για τον κ. Ζησιμόπουλο και ενσωματωμένη σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για να περάσει απαρατήρητη, η κυβέρνηση καταλύει πραξικοπηματικά τη βασική αρχή κάθε κράτους Δικαίου, που ορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου.
Έτσι, αν ψηφισθεί η σκανδαλώδης ρύθμιση, ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα είναι λίγο πιο… ίσοι από τους άλλους πολίτες και κρατικούς λειτουργούς. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία έχει αρμοδιότητα να διερευνά τις υποθέσεις παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και να εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής.
Ο νομοθέτης υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, από κοινού με τον συνυπογράφοντα το νομοσχέδιο υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, με ελάχιστες λέξεις στην εισηγητική έκθεση «ξεμπερδεύουν» μ’ ένα μείζον θέμα λειτουργίας των θεσμών της οργανωμένης Πολιτείας: «Θεσπίζεται ακαταδίωκτο και η έλλειψη αστικής ευθύνης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του προσωπικού των υπηρεσιών της Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ούτως ώστε αυτά να επιτελούνται κατά τρόπο απερίσπαστο».
Το κείμενο της ρύθμισης που ακολουθεί (άρθρο 34, παράγραφος 1 του νομοσχεδίου) είναι εξίσου λακωνικό και αναφέρει μόνο ότι όλοι οι λειτουργοί της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Γενικής Διεύθυνσης «δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε για πράξεις ή παραλείψεις εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 703/1977, εκτός αν ενήργησαν εκ δόλου».
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι η αντιμονοπωλιακή μας Αρχή θα μπορεί στο εξής να «θάβει» καταγγελίες σχετικές με καρτέλ ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης για όσο καιρό θέλει, χωρίς τον κίνδυνο να συρθεί στα δικαστήρια ή να διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι επιχειρηματίες που θίγονται ή ακόμη και καταστρέφονται από τις ανεξέλεγκτες παρανομίες ανταγωνιστών τους. Θα μπορεί επίσης να υποπίπτει σε οποιοδήποτε σφάλμα κατά την τέλεση των καθηκόντων της, αδιαφορώντας για τον αθέμιτο πλουτισμό κάποιων ή την «αφαίμαξη» καταναλωτών, αφού δεν θα πρέπει να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη.
Στο εξής, ο μόνος τρόπος για να ελεγχθούν τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τα δικαστήρια θα είναι να αποδειχθεί ότι έδρασαν από δόλο, κάτι που, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.
«Ενοχλητική» η Δικαιοσύνη;
Γιατί γίνονται όλα αυτά; Για να λειτουργεί «απερίσπαστη» η Επιτροπή, όπως λένε οι δύο υπουργοί στην εισηγητική έκθεση, οι θεωρώντας προφανώς ότι η λειτουργία της δικαστικής εξουσίας είναι «ενοχλητική» και προκαλεί «περισπασμούς». Ενδιαφέρουσα άποψη, αλλά εξίσου ενδιαφέρον θα ήταν να γνωρίζαμε αν βρίσκει σύμφωνους τον υπουργό Προεδρίας και έγκριτο νομικό Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τους εκλεκτούς της εκπροσώπους.
Και αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί άραγε να μην καθιερωθεί το ακαταδίωκτο για όλους τους δημόσιους λειτουργούς και τους νομικούς συμβούλους, ώστε να επιτελούν τα σπουδαία καθήκοντά τους «απερίσπαστοι» από ενοχλητικές δικαστικές διαδικασίες και να μην τρέχουν όπως με το Βατοπέδι; Γιατί να μην καθιερωθεί μια δικτατορία «φωτισμένων» δημοσίων λειτουργών, που θα βρίσκονται πέρα και πάνω από τους νόμους, σε αντίθεση ασφαλώς με τους κοινούς θνητούς;
Τα αστεία επιχειρήματα περί «απερίσπαστης» δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποκρύπτουν, στην πραγματικότητα, «πονηρές» σκοπιμότητες. Ο κ. Ζησιμόπουλος αντιμετωπίζει ουκ ολίγες υποθέσεις ενώπιον της ποινικής Δικαιοσύνης και με τον νόμο για το ακαταδίωκτο θα «καθαρίσει» εύκολα και απλά, αφού είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι έδρασε με δόλο.
Ήδη διώκεται για παράβαση καθήκοντος επειδή «έθαβε» για χρόνια τις καταγγελίες Δρίτσα για αθέμιτες πρακτικές της Nestle και η δίκη του είχε προσδιορισθεί για τις 2 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της πολιτικής αγωγής. Επίσης, όπως αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ», στις ευθύνες Ζησιμόπουλου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού επικεντρώνεται και η εισαγγελική έρευνα για την ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ στην αγορά καυσίμων.
Εισαγγελική έρευνα εις βάρος του κ. Ζησιμόπουλου διεξάγεται και κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της εταιρείας Iron Tenco, που ισχυρίζεται ότι «θάφτηκε» καταγγελία της για καρτέλ χαλυβουργικών εταιρειών.
Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε πρόσφατα και η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, με τον ισχυρισμό ότι η Επιτροπή και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού υπέπεσαν σε παράνομες πράξεις κατά την έρευνά τους για καρτέλ των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Το βασικό πρόβλημα με τους χειρισμούς Ζησιμόπουλου σε πολλές υποθέσεις είναι ότι έχει κάνει «λάστιχο» μια βασική πρόβλεψη του αντιμονοπωλιακού νόμου 703/77, που τον υποχρεώνει εντός έξι μηνών (ή το αργότερο εντός οκτώ) να αποφαίνεται για όλες τις καταγγελίες που υποβάλλονται. Με τον νέο νόμο, η Επιτροπή θα μπορεί να «θάβει» κατά το δοκούν τις καταγγελίες, αφού θα έχει εκλείψει και ο φόβος των δικαστών και θα μπορεί να συγκαλύπτει τη δράση των καρτέλ… απερίσπαστη!
Πάντως, τουλάχιστον ένας βουλευτής της ΝΔ, ο Μ. Βολουδάκης, που γνωρίζει καλά τα θέματα Ανταγωνισμού ως πρώην γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει διαφωνήσει ανοικτά και με σθένος με την πρόταση που είχε υποβάλει εδώ και μήνες ο κ. Ζησιμόπουλος για το ακαταδίωκτο της Επιτροπής. Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το νομοσχέδιο, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα αποδειχθεί συνεπής με την ορθή αρχική στάση του, καταψηφίζοντας την εκτρωματική ρύθμιση Φώλια – Αλογοσκούφη…