Αγωγή-βόμβα από Οτσαλάν εκθέτει Σημίτη – Πάγκαλο!

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με αγωγή που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη μέσω του πληρεξουσίου του δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητεί αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για την παράδοσή του στην Τουρκία το 1999!

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην αγωγή του, ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1998 και τον Γενάρη του 1999, αφού είχε πάρει έμμεσες παραπλανητικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα του δοθεί πολιτικό άσυλο. Στη συνέχεια, αναφέρει, παραπλανήθηκε επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της ότι δήθεν μεριμνούν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε άλλες χώρες και ότι εν τέλει, σε συνεργασία με άλλες χώρες, τον παρέδωσε στην Τουρκία.

Επικαλείται ότι «η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές και το εσωτερικό της δίκαιο, αρνούμενη να τηρήσει τη νομοθεσία για το πολιτικό άσυλο, να του επιτρέψει πρόσβαση σε δικαστήριο και κυρίως επειδή τον εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του, με την παράδοσή του στην Τουρκία, όπου στερήθηκε την ελευθερία του, καταδικάστηκε σε θάνατο και έκτοτε υφίσταται το βασανιστήριο της απομόνωσης».

Με την αγωγή του ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητεί να του επιδικαστεί συμβολική αποζημίωση υπέρ του αγώνα του κουρδικού λαού, ύψους 20.100 ευρώ, που είναι και το ελάχιστο για θεμελίωση της αρμοδιότητας του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Η νέα αυτή εξέλιξη δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η δικαστική διαδικασία, και θέτει βέβαια κρίσιμα ερωτήματα που μας αφορούν όλους και όχι μόνο τον ιστορικό του μέλλοντος.

Δόθηκαν, π.χ., από εκπρόσωπο της τότε ελληνικής κυβέρνησης έμμεσες διαβεβαιώσεις στον Οτσαλάν για την παροχή πολιτικού ασύλου;

Και, το κυριότερο, υπήρξε πράγματι συνεργασία με άλλες χώρες για την παράδοσή του στην Τουρκία; Πειστικές απαντήσεις από τους τότε αρνητικούς πρωταγωνιστές, δυστυχώς ακόμη δεν έχουν δοθεί και το αίσθημα ντροπής παραμένει μεταξύ των Ελλήνων για εκείνη την άθλια σκηνοθετημένη σύλληψη στο Ναϊρόμπι.


Σχολιάστε εδώ