Έσωσαν πάλι τον Αλλαμανή

Σήμερα μαθαίνουμε ότι και η νυν διοίκηση της τράπεζας, ως η μεγαλύτερη πιστώτρια των εταιρειών του «γαλάζιου» επιχειρηματία, έδωσε τη συγκατάθεσή της για να μεταβιβαστεί η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατείχε η εν λόγω επιχείρηση σε ρωσικά χέρια. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι όλα έγιναν σωστά, υποχρεούμαστε για λόγους δεοντολογίας να ρωτήσουμε τη νομική υπηρεσία της κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας, αν έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ομίλου, αν δηλαδή δέσμευσε ως ώφειλε το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο, λαμβάνοντας έτσι με την τρέχουσα «πώληση» το σύνολο των χρωστούμενων, ήτοι κεφάλαια και τόκους.

>Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα μεικτά πρόσημα των δεικτών στις ασιατικές αγορές, το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι απώλειες στα futures της Wall και ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος του ΧΑ, προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.860,27 μονάδες, με πτώση 2,78% και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα χαμηλά επίπεδα των 90,56 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 2,82%, ο μεσαίας παρουσίασε πτώση της τάξης του 2,46%, ο FTSE80 έπεσε σε ποσοστό 2,22%, ενώ αρνητικά κατά 1,29% κινήθηκε και ο νέος Δείκτης Μεσαίας-Μικρής Κεφαλαιοποίησης. Την επομένη, η συρρίκνωση της μεταποίησης σε Ευρώπη και Αμερική, η επέκταση της ύφεσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, οι κακές μακροοικονομικές εξελίξεις, οι αρνητικές επιχειρηματικές ειδήσεις, η μειωμένη διάθεση για ρίσκο και το sell off της προηγούμενης στη Wall Street, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.837,98 μονάδες, με απώλειες 1,20% και συναλλακτικό όγκο 29,3 εκατ. τεμαχίων. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Κατασκευών και Υγείας, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν εκείνοι των Τηλεπικοινωνιών, Μέσων Ενημέρωσης και Χημικών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η ελληνική αγορά, παρά το ενδεχόμενο της παγκόσμιας ύφεσης, τον φόβο σχετικά με το μέγεθος της κρίσης στη χώρα μας και το υψηλό δημόσιο χρέος, διαφοροποιήθηκε από τις αλλοδαπές, κινούμενη σταθεροποιητικά για δεύτερη συνεχή ημέρα, ωστόσο ο χαμηλός όγκος συνέχισε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.834,31 μονάδες, με μικρές απώλειες της τάξης του 0,20% και συνολικό τζίρο στα 127 εκατ. ευρώ, με συναλλακτικό όγκο 24 εκατ. τεμαχίων. Από τον FTSE και τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Τιτάνας και Ταχ. Ταμιευτήριο, όταν στον αντίποδα με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Intralot, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και Coca-Cola. Την επομένη, οι εγχώριοι επενδυτές, παρά τη θετική έκβαση της συνεργασίας αυτοκινητοβιομήχανων – Κογκρέσου, τη γενναία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ελπίδα ότι οι ελληνικές τράπεζες, ελέω της κυβερνητικής στήριξης των 28 δισ. και την υπαγωγή τους στην επιδότηση επιτοκίου του ΤΕΜΠΜΕ, θα διοχετεύσουν άμεσα χρήμα στην εγχώρια αγορά, προχώρησαν αρχικά σε τοποθετήσεις που στην συνέχεια μετατράπηκαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών παρά την άνοδο έως και 2,17% να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας τελικά στις 1.838,16 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,50% και τζίρο πέριξ των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

>Μια από τις πάλαι ποτέ κραταιές ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες πέρασε σε ξένα χέρια! Η αναφορά μας στην κρητική επιχείρηση Minoan Lines, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο (84,72% του μετοχικού κεφαλαίου) του Ιταλού εφοπλιστή Εμανουέλε Γκριμάλντι.

>Στρεβλώνουν, ναι ή όχι, τον ανταγωνισμό, παραβιάζουν, ναι ή όχι, την κοινοτική νομοθεσία; Πάντως, η αναθεώρηση των κατευθύνσεων, η προσπάθεια συντονισμού των μέτρων και η επικείμενη ζήτηση για μείωση των κρατικών μεριδίων στις τράπεζες, αυτό δείχνουν.

>«Βάφτισαν το ψάρι κρέας»… με έκτακτα γεγονότα! Αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας ακινήτου, πωλήσεις συμμετοχών, υπεραξίες χαρτοφυλακίων που επηρεάζουν αρνητικά τα ίδια κεφάλαια και προβλέψεις για απαιτήσεις που έγιναν ξαφνικά επισφαλείς, είναι κάποια από τα «μαγικά» στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων.

>Παράδοξο! Όταν κάτω από αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι βασικοί μέτοχοι, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα υψηλόβαθμα στελέχη των περισσότερων εισηγμένων επιχειρήσεων, προχωρούν σε αγορές εταιρικών μετοχών, κάποιοι άλλοι, λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού πουλούν. Ο λόγος για τον κ. Μπουχώρη που προέβη σε εκποίηση 8.000 μετοχών του Υγεία, συνολικής αξίας 14.745,54.

>Ορόσημο ο 13ος μισθός, με τον Δεκέμβριο να αποτελεί τον μήνα των μεγαλύτερων τζίρων! Την «άνοιξη μέσα στον χειμώνα»… αναμένουν οι καταστηματάρχες, καθώς η εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θα σηματοδοτήσει για πολλούς είτε την παράταση ζωής ή το οριστικό λουκέτο των επιχειρήσεών τους.

>Κοινοτικές επιδοτήσεις, ε και; Η εσκεμμένη καθυστέρηση της κυβέρνησης στην προκήρυξη προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, κυρίως λόγω της αδυναμίας της να συνεισφέρει τη συμμετοχή της, έχει αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.

> Αν η υλοποίηση των επενδυτικών αναγκών της Ελλάκτωρ οδήγησε τη διοίκηση της εταιρείας στη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 69 εκατ. ευρώ, τότε τι να πουν οι μικροί του κλάδου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τόσο από τη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, όσο και από τη μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων.

>Πιο πολύ πρέπει να κόστισε το «μελάνι που χύθηκε» για να συνταχθεί η ανακοίνωση της εταιρείας, παρά αυτή καθαυτή η χρηματιστηριακή συναλλαγή! Για του λόγου το αληθές η εταιρεία Ιμάκο δημοσιοποίησε ότι κ. Πέτρος Κωστόπουλος, προέβη σε αγορά 100 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 96 ευρώ (!)

>«Ανάσα» για τα κρατικά ταμεία και πρόσθετο βάρος για την εταιρεία αποτέλεσε ο φορολογικός έλεγχος στον ΟΠΑΠ, καθώς προέκυψαν πρόσθετοι φόροι ύψους 9.012.897 ευρώ, οι οποίοι καταβλήθηκαν εφάπαξ. Από το προαναφερθέν ποσό, τα μισά έχουν ήδη επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2007, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να μπουν στα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου της χρήσης του 2008.

>Νοέμβριος, ένας ακόμη μήνας απωλειών, ο έβδομος κατά σειρά για την ελληνική χρηματαγορά! Τι κι αν η Σοφοκλέους κινήθηκε στον αστερισμό των διεθνών χρηματιστηρίων, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη άγγιξαν το 7,1%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 10,8%, ο μεσαίας υποχώρησε 6,6%, ο FTΑSEsmall cup έκλεισε με απώλειες 2,5%, ενώ σε κλαδικό επίπεδο ο δείκτης των τραπεζών καταβαραθρώθηκε 20,1%.

>Τι να τα κάνεις τα γκισέ και τα ΑΤΜ των τραπεζών, όταν θα μπορείς πλέον να δανείζεσαι άμεσα και μετρητά από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ! Από εδώ και στο εξής οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών Visa που έχουν εκδοθεί από τις Alpha, Κύπρου και Millennium, θα είναι σε θέση να λαμβάνουν ποσό ύψους έως 50 ευρώ, με τις αγορές τους από την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος.

>Από λόγια άλλο τίποτε, από πράξεις το απόλυτο τίποτε! Από τη στιγμή που οι επισφάλειες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν υπερβεί κατά πολύ τον στόχο του 3,5%, γιατί η αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος εξακολουθεί να παραμένει απαθής;

> Άλλο η αποχώρηση ενός απλού υπαλλήλου από μια ασήμαντη θέση κερδοφόρας εισηγμένης εταιρείας και άλλο του επικεφαλής της Μονάδας Εποπτείας Συμμόρφωσης Θεσμικού Πλαισίου μιας τράπεζας, που καταγράφει εδώ και πολλές χρήσεις σημαντικές ζημίες. Περί της κ. Celine Haye-Kiousis της Γενικής, ο λόγος.

>Σαν έτοιμοι από καιρό! Μία μόλις εβδομάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης με την Cosco Pacific, η διοίκηση του ΟΛΠ έσπευσε να ανακοινώσει ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως η επέκταση προβλήτας, η εκβάθυνση λιμένων, κ.λπ.

>Από κέρδη σε ζημίες! Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις που κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες, τις διαφορές αποτίμησης χαρτοφυλακίων, τις απομειώσεις συμμετοχών, τις αρνητικές εξελίξεις θυγατρικών, «γύρισαν» από το «πράσινο» στο «κόκκινο». Πρόσφατα παραδείγματα οι Axon, Altec, Betanet, Interinvest, Κούμπας Συμμετοχών, Aspis Πρόνοια, Sea Star Capital, Μπουτάρη, Μπενρουμπή και Αλλατίνη.

>Προ ΟΝΕ εποχής τα spread, ενώ η κυβέρνηση βλέπει «φαντάσματα» και άδικες επιθέσεις! Η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, δεν αποτυπώνεται μόνο στη διεύρυνση του περιθωρίου και το ασφάλιστρο, αλλά κυρίως στην αξίωση που έχουν από το Δημόσιο να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια, αυξάνοντας έτσι υπερβολικά το κόστος δανεισμού. Και όλα αυτά όταν η ανάπτυξη στην εγχώρια οικονομία κατέβασε για φέτος ταχύτητα, ενώ την επόμενη χρονιά αναμένονται ανάγκες άνω των 53 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 20,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

>Τραπεζικές και πάλι οι πρωτιές! Με εξαίρεση τα ΣΜΕ επί μετοχών, στην κορυφή της κατάταξης των χρηματιστηριακών στα ΣΜΕ και τα Δικαιώματα του FT 20, διατηρήθηκε η Επενδυτική Τράπεζα τον Οκτώβριο, καταγράφοντας ποσοστά 16,74%, και 21,44% αντίστοιχα. Τώρα όσον αφορά τη λίστα των εταιρειών από πλευράς τζίρου συναλλαγών στη spot αγορά τον Νοέμβριο, στην πρώτη θέση παρέμεινε η Eurobank EFG με 19,63%.

>67 εκατ. μετοχές είναι πολλές! Ακόμα και αν, με αφορμή την πτώση της χρηματιστηριακής τιμής κάτω από το όριο που είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση, διακοπεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Alapis, παραμένει αναπάντητο το μείζον ερώτημα: Ποιος πουλά τόσα κομμάτια; Και όλα αυτά την ώρα που «όλως τυχαίως», η Morgan Stanley σταματά την κάλυψη της μετοχής για περίπου 6 μήνες.

>Μεταθέτουν το πρόβλημα, με αμφιβόλου αποτελέσματος παρεμβάσεις! Τι και αν οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης γίνονται ολοένα και περισσότερο αισθητές στην ελληνική οικονομία και τον εσωτερικό τουρισμό, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει ως λύση την ένταξη των μικρομεσαίων του κλάδου στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ανέτοιμο, μεταφέροντας την παρουσίαση του σχεδίου στήριξης στο τέλος του χρόνου.

>Όλα τα είχε, οι κόντρες μεταξύ βασικών μετόχων και funds τη μάρανε! Η αναφορά μας στην πολύπαθη εταιρεία Πετζετάκης, που «δεν πρόλαβε καλά καλά να ορθοποδήσει» από τα οικονομικά προβλήματα και «βγήκαν τα μαχαίρια» οδηγώντας σε παραιτήσεις μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

>Μιλάμε για πολύ χρήμα, που κλείνει στόματα, αλλάζει συνειδήσεις και καθυστερεί τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις! Οι εισπρακτικές εταιρείες διεκδικούν για λογαριασμό τραπεζών, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και άλλων οργανισμών, περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ο τζίρος τους για το 2007 άγγιξε τα 51. Η ΟΤΟΕ πάντως έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με ενημερωτικές συναντήσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς είναι αντίθετη στη λειτουργία αυτών των εταιρειών, που εκβιάζουν και απειλούν πολίτες.

>Απλή σύμπτωση; Λέτε οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου, σχετικά με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους της εγχώριας πετρελαϊκής εταιρείας του κ. Λάτση, να έχουν «παίξει τον ρόλο τους» στην πρόσφατη έκθεση της Marfin Analysis για χαμηλότερη κατά 20% τιμή-στόχο στη μετοχή των ΕΛΠΕ;

>Στη μεν Fed, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 1% και στη δε ΕΚΤ στο 2,50%! Μέχρι πότε οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να παραμένουν ισχυρό χαρτί στα χέρια των νομισματικών αρχών; Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

> Τα «πέρα δώθε» των μετοχών μεταξύ «κανονικών» και «ειδικών» κατηγοριών διαπραγμάτευσης του ΧΑ καλά κρατούν! Ανεπαρκής ρευστότητα, ζημίες μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης, ληξιπρόθεσμες οφειλές, αδυναμία σύνταξης εμπρόθεσμων εταιρικών καταστάσεων, διορθώσεις ορκωτών στις λογιστικές καταστάσεις τρεχουσών και παρελθουσών χρήσεων, ζημίες άνω του 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών, επισφαλείς απαιτήσεις που διαμορφώνουν τα ίδια κεφάλαια σε επίπεδο μικρότερο του 50% του μετοχικού κεφαλαίου και μη εμπρόθεσμη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων, είναι κάποιες από τις σοβαρότερες αιτίες. Βλέπε Χαλυβδοφύλλα, Ελβιεμέκ, Plias, Κλωνατέξ, Διεκάτ, Πραξιτέλειο, Προοδευτική, ΑΕΓΕΚ, Ιπποτούρ, Compucon, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Μεσοχωρίτης Ευρωσυμμετοχές, κ.λπ.

>Επιτέλους, ποιος ο ρόλος του κράτους στην ασυδοσία της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων; Ποια η θέση των εκπροσώπων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας; Είναι δυνατόν να ξεκινούν αυθαίρετα επιχωματώσεις, την στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει αποτανθεί ακόμα επί του θέματος στο Αθλητικό Πάρκο ΕΑΚ;

>Συνυπολογίζοντας την οικονομική κρίση ή υπακούοντας σε άνωθεν παρεμβάσεις; Τη δυνατότητα της σταδιακής κάλυψης των «κόκκινων» αποθεματικών τους φαίνεται να έχει αποφασίσει η Επιτροπή Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης για ορισμένες από τις υπό παρακολούθηση επιχειρήσεις. Και όλα αυτά όταν το άνοιγμα 18 εταιρειών του χώρου υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

>Άλλοι μιλούν για δείγμα εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και άλλοι κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα ρευστότητας! Όπως και να το δει πάντως κανείς, το κοινοπρακτικό δάνειο των 470 εκατ. δολαρίων που έλαβε η θυγατρική εταιρείας της Εθνικής, Finansbank, παραείναι μεγάλο για αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

>Αν και η πρώτη ακύρωση επένδυσης σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ προέρχεται από «θυγατέρα» εταιρεία ακίνητης περιουσίας, εντούτοις και η «μαμά» τράπεζα φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στις αγορές της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που συνδέουν τον νέο προνομιακό καταθετικό λογαριασμό, απόδοσης 4,5% για υπόλοιπα άνω 20.000 ευρώ, με την ανάγκη ρευστότητας που φέρεται να έχει η Eurobank.

>«Τσάμπα» τα χειροκροτήματα και οι τυμπανοκρουσίες από τους εγχώριους λάτρεις των αλλοδαπών επενδυτών! «Αστείος» ήταν τελικά ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών επί ελληνικών μετοχών από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους που δραστηριοποιούνται ως remote members στο ελληνικό χρηματιστήριο.

>Αντί να αποτελέσουν κίνητρο για την τίμια μοιρασιά της εταιρικής υπεραξίας μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών και μικρών μετόχων, χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ως πρόσθετες αμοιβές των πρώτων, όταν μάλιστα οι δεύτεροι κατέγραφαν τεράστιες απώλειες. Περί των stock options ο λόγος.

>Καμία αξιοπιστία στα «ευχολόγια» της πλειονότητας των αλλοδαπών αναλυτών! Δεν φτάνει που με τις «αστοχίες» τους «κατέστρεψαν» τα πιστωτικά ιδρύματα που εργάζονται, έρχονται σήμερα να «εκτιμήσουν» την πορεία των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων είτε με υπέρμετρο ζήλο (βλέπε UBS-Εθνική) είτε με μπόλικη εμπάθεια (βλέπε Morgan Stanley – ΟΠΑΠ).

>Σε δαπάνες χρήσης μετονομάζει το υπουργείο Οικονομίας τα τεκμήρια διαβίωσης, που αναμένεται να καθιερωθούν από το επόμενο έτος και θα αφορούν ακίνητα, επιβατικά ΙΧ και σκάφη αναψυχής. Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 77% των Ελλήνων ζητεί ανάκληση των φορολογικών μέτρων, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση παρέμεινε στάσιμη.

>Μείωση – ρεκόρ στις εγχώριες πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων για τον μήνα Νοέμβριο! Ο κλάδος του ΙΧ στην Ελλάδα, γνώρισε έναν από τους πιο «εφιαλτικούς» μήνες των τελευταίων ετών, καθώς είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται πάνω από 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

>Στα γρήγορα! Έντονες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών στις συνεδριάσεις των διεθνών μετοχικών αγορών, χαλάρωση των συναλλαγών στα παράγωγα, αρνητικό έδαφος στον χρυσό, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών το πετρέλαιο, θετική πορεία για το δολάριο, πτώση των τιμών σε χαλκό και αλουμίνιο και ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ευρωπαϊκών ομολόγων «σκιαγραφούν» την εβδομάδα που πέρασε.

> Η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, σε συνδυασμό με την αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, την απενεργοποίηση της περίφημης «λευκής λίστας», την επιθετική πολιτική των τραπεζών στη χορήγηση δανείων -καρτών και την αλόγιστη δανειοδότηση ανθρώπων που δεν είχαν την κατάλληλη πιστοληπτική ικανότητα, οδήγησαν σε αδιέξοδο δανειζόμενους και δανειστές.

> «Γαλαντόμα» όπως πάντα η τράπεζα Αράπογλου! Τι και αν ο προηγούμενος διαγωνισμός για τα ΑΤΜ του Μετρό κρίθηκε άγονος, λόγω του ότι το ετήσιο τίμημα των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ ήταν ασύμφορο; Η Εθνική επανήλθε «δριμύτερη», καταβάλλοντας 1,86 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώτο χρόνο.

> «Υπό τον μανδύα» κάποιων αναγκών γίνονται τις περισσότερες φορές οι «μεγαλύτερες αρπαχτές»! Μιας και η «επικοινωνιακή προπαγάνδα» φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος στο κυβερνητικό αδιέξοδο της φοροδιαφυγής, μήπως τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η «συνήθης ύποπτη» βάσει τζίρου συναλλαγών, επιστροφή χρημάτων από τη διαφημιστική εταιρεία που έχει αναλάβει την εν λόγω καμπάνια;

> «Παραπληροφόρηση» των μικροεπενδυτών, με την εμπλοκή πολλών «αρμοδίων»! Άλλα λένε οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων πολλών εισηγμένων εταιρειών, άλλα διαβάζουμε με προσεκτική ανάγνωση στις λογιστικές τους καταστάσεις και άλλα υπονοούν οι τίτλοι ορισμένων καλοπληρωμένων αρθρογράφων της διαπλοκής.

> Εμείς πάντως από αυτήν εδώ τη στήλη, είχαμε έγκαιρα αναφερθεί στο «βρώμικο παιχνίδι» του πρώην «πράσινου» και νύν «γαλάζιου» «πεζεβέγκη» της ATEbank! Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις δυσμενείς εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και το «πάγωμα» του project παραγωγής βιοαιθανόλης επέρριψαν με ερώτησή τους δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

> Από ό,τι φαίνεται ο όμιλος των εταιρειών του κ. Βγενόπουλου, βρισκόταν πολύ ψηλά στην επενδυτική προτίμηση των ρασοφόρων του Βατοπεδίου, καθώς χρηματικά διαθέσιμα της μονής έχουν «τοποθετηθεί» σε Marfin Investment Group, Vivartia, Υγεία, Singular και Marfin Popular Bank. Αδιευκρίνιστη παραμένει πάντως η πληροφορία που θέλει μέρος των «ιερών» κεφαλαίων να προέρχονταν και από δανεισμό του «ελληνοαραβικού» Ομίλου.


Σχολιάστε εδώ