68 χρόνια από την απελευθέρωση της Κορυτσάς

Στις 22 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 68 χρόνια από την απελευθέρωση της Κορυτσάς (22 Νοεμβρίου 1940), από την τελευταία σπουδαία νίκη του ελληνικού στρατού στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο, μετά από πολυαίμακτο αγώνα.

Η Κορυτσά παραμένει ελληνική στο πέρασμα των αιώνων, πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα από το στοιχείο της γλώσσας, της θρησκείας και της ελληνικής συνείδησης.

Η διαστρέβλωση αυτής της αλήθειας και η μη αναγνώρισή της από το αλβανικό κράτος ως Εθνική Ελληνική Μειονότητα συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παραπλανεί και να αλλοιώνει την εθνική της ταυτότητα.

Το ελληνικό μεγαλείο που ξεπροβάλλει από την Κορυτσά γίνεται ευκρινώς αντιληπτό από τους μεγάλους ευεργέτες της, τα ήθη και έθιμα που κατακλύζουν τους κατοίκους της, καθώς και από τη συμμετοχή τους στους σκληρούς αγώνες για την απόκτηση της ελευθερίας τους.

Οι Κορυτσαίοι είναι άνθρωποι της γνώσης, με έμφυτη την ελληνική παιδεία, διότι η Κορυτσά, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποτελούσε το προπύργιο του Ελληνισμού. Η αγάπη των Κορυτσαίων για τον γενέθλιο τόπο μεταγγίζεται και στους απόδημους, οι οποίοι ενισχύουν έμπρακτα την πατρική γη.

Η ιστορική Κορυτσά με τις δικές της νίκες, που σημάδεψαν την ιστορία της (7 Δεκεμβρίου 1912 στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και 22 Νοεμβρίου 1940 στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ), έγραψε με χρυσά γράμματα της δική της εποποιία.

Οι Κορυτσαίοι συνεχίζουν να δίνουν αγώνες και με την αμέριστη συμπαράσταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, κατόρθωσαν να ανεγείρουν τον περίλαμπρο ναό στο κέντρο της πόλης, πράγμα που έμοιαζε ακατόρθωτο στην πολύχρονη περίοδο του σκληρού δικτατορικού καθεστώτος του Χότζα.

Ακόμη και τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την κατάρρευσή του δεν ήταν τόσο εύκολα (όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου), αφού οι Έλληνες της Κορυτσάς παρέμεναν στη συσκότιση της καταπίεσης του αλβανικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Ο αγώνας των μορφωμένων κατοίκων της για την εκπαίδευση, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, δικαιώθηκε με τη λειτουργία του ελληνικού σχολείου «Όμηρος».

Ο 21ος αιώνας βρίσκει τους Κορυτσαίους ικανούς να διεκδικήσουν τη δημιουργία νεκροταφείου, όπου θα ενταφιαστούν οι ηρωικοί Έλληνες στρατιώτες, που έπεσαν υπέρ πατρίδος και μας χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας.

Συμπληρώνονται 68 χρόνια, φαίνεται όμως σαν να ήταν χθες!

Ηλέκτρα Κίκη

δικηγόρος


Σχολιάστε εδώ