Όλα τα σκεπάζει ο… Εφραίμ

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης φθάνει καθημερινά η «κραυγή αγωνίας» από τις κομματικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα που ζητούν επιτακτικά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μια ύστατη προσπάθεια για την αναστροφή του κλίματος. Είναι ευνόητο ότι στις πρωτοβουλίες εντάσσουν τόσο την αλλαγή οικονομικής πολιτικής όσο και τον ανασχηματισμό. «Η πρώτη ομάδα κουράστηκε, απέτυχε, ήρθε η ώρα να αναλάβει η δεύτερη», λένε χαρακτηριστικά, ζητώντας σαρωτικές αλλαγές προσώπων. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι καμιά πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί αν δεν ολοκληρώσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή και δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα. «Ό,τι και να κάνουμε τώρα, ό,τι και να εξαγγείλουμε, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, καθώς τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στο σκάνδαλο», τονίζουν. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά το γεγονός ότι η υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας με την Κίνα πέρασε σε δεύτερη μοίρα στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Βουλευτές χαρακτηρίζουν κρίσιμο το προσεχές δίμηνο, επισημαίνοντας ότι αν στο διάστημα αυτό δεν γίνει κάτι, τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί. Υπάρχουν όμως και οι απαισιόδοξοι που θεωρούν πως «τα πάντα έχουν τελειώσει», ότι «το κλίμα δεν μπορεί να αναστραφεί» και κατά… συνέπεια «ό,τι και να κάνουμε πλέον δεν υπάρχει σωτηρία»! Προβληματισμός υπάρχει μεταξύ των βουλευτών και για το θέμα των λεγόμενων παροχών που ζητούν επιτακτικά υπουργοί και στελέχη. Ορισμένοι επιμένουν ότι σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον η λήψη φιλολαϊκών μέτρων είναι επιτακτική ανάγκη, θα ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους και θα δράσει ευεργετικά για τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη από βουλευτές που υποστηρίζουν ότι παροχές που γίνονται παραμονές εκλογών δεν έχουν ουσιαστικά (πολιτικά) αποτελέσματα. Προς επίρρωση αυτού υπενθυμίζουν τις περιπτώσεις του Γ. Ράλλη (με τις λευκές επιταγές το 1981) και του Κ. Σημίτη (με το «πακέτο» το 2003). Στο ζήτημα αυτό καταγράφεται διχασμός και μεταξύ των υπουργών, με τον Γ. Αλογοσκούφη να προκρίνει την εκδοχή τού «λίγα και μετρημένα» (τα μέτρα), διότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει. Την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Γ. Σουφλιάς, η Ντ. Μπακογιάννη κ.ά., επιμένουν στη διόρθωση της οικονομικής πολιτικής, ζητώντας παροχές προς τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, μείωση του ΦΠΑ κ.ά.

Στο στόχαστρο της κριτικής των βουλευτών έχουν μπει και οι τελευταίες επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια. Εκτιμούν ότι με τον τρόπο που αυτές γίνονται δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αντίθετα προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις. Αφενός γιατί έχουν μικρή διάρκεια (λίγες ώρες μόνον), αφετέρου γιατί ο κ. Καραμανλής απευθύνεται σε ένα στενά κομματικό ακροατήριο, όπως ακριβώς συνέβη στον Βόλο πριν από μια εβδομάδα και στα μέσα Νοεμβρίου στην Κοζάνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επισκέψεις οργανώνονται κατά τέτοιον τρόπο διότι στο Μαξίμου φοβούνται μεμονωμένες έστω αποδοκιμασίες ή φωνές, όπως αυτή που είχε ακουστεί στη διάρκεια περιοδείας πριν από τις εκλογές του 2007 όταν οπαδός της ΝΔ είχε καλέσει τον κ. Καραμανλή «να διώξει τα λαμόγια» από την κυβέρνηση. Παράλληλα είναι πάγια η κριτική των βουλευτών για το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής έχει κόψει την επαφή του με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ κατηγορούν τους στενούς συνεργάτες του ότι τον κρατούν «απομονωμένο» και δεν τον ενημερώνουν σωστά, με συνέπεια ο Κ. Καραμανλής να αγνοεί την πραγματικότητα. Στο συμπέρασμα αυτό άλλωστε είχαν καταλήξει και οι βουλευτές που είχαν μετάσχει στο δείπνο τον περασμένο Αύγουστο στον Ναυτικό Όμιλο Πειραιά. Ορισμένοι μάλιστα βουλευτές έχουν καταλήξει να πιστεύουν κάτι που ακούγεται… απίστευτο: Ότι ο κ. Καραμανλής δεν βλέπει ειδήσεις στην τηλεόραση και δεν διαβάζει εφημερίδες!

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν αχίλλειο πτέρνα του πρωθυπουργού την επιλογή των προσώπων που συνεργάζεται μαζί τους. Ότι λειτουργεί συναισθηματικά και δεν λαμβάνει ως βασικό κριτήριο τις ικανότητές τους. Με συνέπεια, όπως σημειώνουν, οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του να αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και κατώτεροι των περιστάσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «εμπλέκονται» σε υποθέσεις (ομόλογα, Βατοπέδιο κ.ά.) που εξέθεσαν και έπληξαν το κύρος της κυβέρνησης. «Οι περισσότεροι από αυτούς που επέλεξε, τελικά τον πρόδωσαν», είναι η χαρακτηριστική φράση βουλευτή και πρώην υπουργού. Στον συναισθηματισμό του αποδίδουν και το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής δεν αντικαθιστά τους συγκεκριμένους συνεργάτες του κι όταν το κάνει είναι με μεγάλη καθυστέρηση και αφού υπάρχει γενική «κατακραυγή». Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις του Θ. Ρουσόπουλου και του Γ. Βουλγαράκη, αλλά και παλαιότερα του Άρ. Σπηλιωτόπουλου. Τα στελέχη της ΝΔ σε αντιπαράθεση αναφέρουν τον θείο του σημερινού πρωθυπουργού και ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ήταν αυστηρός στην επιλογή των συνεργατών του, τους αντιμετώπιζε όλους σε υπηρεσιακό επίπεδο, χωρίς να επηρεάζεται από τις προσωπικές σχέσεις. Έχει μείνει άλλωστε χαρακτηριστική η φράση του «για την πολιτική στέγνωσα την ψυχή μου». Κριτική ασκείται από βουλευτές και για την επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής για το Βατοπέδιο. Ενώ δηλαδή ο στόχος ήταν μέσα από τη διαδικασία αυτή να εκτονωθεί η κατάσταση, η επιλογή αποδείχθηκε μπούμερανγκ, καθώς το θέμα κυριαρχεί στα κανάλια και καλύπτει την επικαιρότητα, προκαλώντας ανυπολόγιστο κόστος για την κυβέρνηση.

Ομάδα στήνει και ο Αλογοσκούφης

Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των βουλευτών αποτελεί και η κινητικότητα που αναπτύσσει παρασκηνιακά ο Γ. Αλογοσκούφης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συντονισμένες προσπάθειες να συγκροτήσει «ομάδα» βουλευτών (στελεχών), κάτι που δεν μπορεί παρά να έχει σχέση με την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ. Το έργο αυτό έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του κ. Τοκάκης και στην «ομάδα» έχουν ενταχθεί νέοι κυρίως βουλευτές (Αγοραστός κ.ά.), ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέσω του ΟΠΑΠ ενισχύει οικονομικά τοπικά στελέχη ώστε να εκλέγονται σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία. Οι βουλευτές μιλούν για «κύμα γιάπηδων» που έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα πολιτικά σχέδια του κ. Αλογοσκούφη.


Σχολιάστε εδώ