ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

>> Είναι από τους πρέσβεις με την πλέον μακρόχρονη παραμονή στο εξωτερικό και μάλιστα σε σημαντικές θέσεις, «συμμαχικές» και «εταιρικές», έχοντας εξασφαλίσει την εύνοια των κυβερνήσεων τόσο του Κ. Σημίτη όσο και του Κ. Καραμανλή. Το μυστικό του κρύβεται στη «συνταγή» που, όπως ο ίδιος λέει, του είχε αφήσει ο πατέρας του:
«Δεν έχει σημασία να είσαι ο καλύτερος στην Αθήνα, αλλά να βρίσκεσαι στη σωστή… παρέα». Ο πατέρας του έγινε ο μαιευτήρας της βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος περιμένει εναγωνίως μια ευρωπαϊκή… αποκατάσταση μετά την αφυπηρέτηση, ελπίζοντας στις «σωστές παρέες»…

>> Αυτό κι αν είναι από τα άγραφα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας φαίνεται ότι εκλαμβάνει τα ιδεολογήματά του ως πραγματικότητα. Για δεύτερη φορά αδειάστηκε μεγαλοπρεπώς από τον «φίλο και σύντροφο» Ταλάτ. Έτσι την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσία των εκπροσώπων του ΟΗΕ, άκουσε τον κ. Ταλάτ να του διαβάζει από γραπτό κείμενο διαμαρτυρία επειδή πήγε στη Μόσχα και συνήψε συμφωνίες με τη ρωσική κυβέρνηση. Ο κ. Χριστόφιας πιάστηκε στον ύπνο. Είπε ότι αυτή η παρέμβαση είναι απαράδεκτη, επιφυλάχθηκε να απαντήσει γραπτώς στην επόμενη συνάντηση και επέλεξε να κρατήσει εκτός αντιπαράθεσης τους εκπροσώπους του ΟΗΕ. Κι όμως τι μεγαλύτερη απόδειξη από αυτήν για την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να μετατρέψει την Κύπρο σε κράτος μειωμένης κυριαρχίας;

>> Αν άκουγε κάποιος τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκο να αναπαράγει τα νον πέιπερ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ (τα οποία έχει καθιερώσει ο κ. Β. Κασκαρέλης), θα νόμιζε ότι η Ελλάδα κατήγαγε περιφανή νίκη με τα όσα αναφέρονται στις Εκθέσεις της Κομισιόν για τα Σκόπια και την Τουρκία.
Όχι ότι περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματά μας με… εκθέσεις της Κομισιόν, αλλά παρότι διαβάσαμε πολύ προσεκτικά τα κείμενα, δεν βρήκαμε και κανέναν λόγο πανηγυρισμού. Εκτός εάν θεωρείται επιτυχία ότι ακόμη και το Πρωτόκολλο επέκτασης τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας προς την Κύπρο, που έπρεπε να είχε γίνει το 2005, απλώς καταγράφεται ως «εκκρεμότητα» και ο κ. Ρεν φαίνεται να ξεχνά το χρονοδιάγραμμα του 2009 που είχε τεθεί για επανεξέταση της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που της έχουν τεθεί.

>> Καθώς έρχονται εκλογές στην Αλβανία, αντί να τρέχουν τα στελέχη του ΚΕΑΔ στην Αθήνα για να μπορέσουν έτσι να αξιοποιήσουν τα κονδύλια που εξασφαλίζουν κάθε φορά για τη μεταφορά ετεροδημοτών, μήπως πρέπει σοβαρά να ασχοληθούν με το τι θέλει και το τι επιδιώκει η ελληνική μειονότητα; Γιατί η αυτόνομη κάθοδος του ΚΕΑΔ τείνει να καταστεί αυτοσκοπός, καθώς δεν είναι παρά το μέσο για παζάρια κάτω από το τραπέζι με τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα. Και εάν δεν καταλάβατε, εννοούμε παζάρια με οφέλη αποκλειστικώς προσωπικά και κάθε είδους!

>> Περιμένουμε (μάλλον αδίκως) τη διάψευση της είδησης που δημοσιεύθηκε ότι ο πρέσβης στην Άγκυρα Φ. Ξύδας βρισκόταν σε άτυπη άδεια στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λέσβο όταν εκδηλώθηκε η προσπάθεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

>> Όσο για τη Θράκη, απλώς δεν καταλάβαμε εάν ο νόμιμος μουφτής κ. Τζεμάλη έχει συναινέσει στην παραχώρηση του ακινήτου ιδιοκτησίας της Διαχειριστικής Επιτροπής στην «Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της μειονότητας της Δ. Θράκης», η οποία ελέγχεται από τον (γνωστό και μη εξαιρετέο για τις σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) κ. Γκαλήπ. Το ανησυχητικό είναι ότι εκεί που οι γνωστοί κύκλοι πολεμούσαν τους νόμιμους μουφτήδες, βλέπουμε ξαφνικά τους τελευταίους να διαθέτουν ακόμη και κτίρια προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους…. Κάτι δεν πάει καλά στη Θράκη και δυστυχώς μάλλον ουδείς ασχολείται…

>> Εκτός… παιχνιδιού έχει βγει όλη η ομάδα της διεύθυνσης ελληνοτουρκικών. Είναι να απορεί κανείς για τους λόγους που η κ. Μπακογιάννη και οι σύμβουλοί της αποφάσισαν να δώσουν χείρα βοηθείας στην Άγκυρα για μια ακόμη φορά. Και εξηγούμεθα: πώς είναι δυνατόν πριν ακόμη σταματήσουν οι εκβιασμοί με την αποστολή τουρκικών πολεμικών είτε στο Καστελλόριζο είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου να τρέχει με άγχος να ανακοινώσει το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι αύριο θα γίνει ένας ακόμη, ο 41ος, γύρος διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα; Τι θα συζητήσει δηλαδή ο πρέσβης Β. Πισπίνης με τον τούρκο ομόλογό του Ε. Απακάν; Το πώς μπήκε και παρέμεινε στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου το νορβηγικό σκάφος; Ή το πώς η Τουρκία επιβάλλει τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο;

>> Ακούστε τι σκέφτηκαν κάποιοι καχύποπτοι: Η φιλοξενία του κινέζου Προέδρου και της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Κρήτη από την Ντ. Μπακογιάννη δεν είχε μόνο διπλωματικό ενδιαφέρον αλλά και… ναυτιλιακοεπιχειρηματικό! Και σ’ αυτόν τον τομέα άμεσα ενδιαφερόμενος και πολύτιμος… σύμβουλος της υπουργού είναι ο ασχολούμενος με ναυτιλιακά σύζυγός της κ. Ισίδωρος Κούβελος…


Σχολιάστε εδώ