Υπέρβαση κόστους σε παραγωγές της ERT World

Το ζήτημα του κόστους των μικτών παραγωγών στην ΕΡΤ, με αφορμή την ERT World, θέτει με ερώτηση προς τη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής», παρουσιάζοντας και δύο παραδείγματα. Ο Π. Κοροβέσης αναφέρει πως «η εκπομπή ”Ελληνικό Πανόραμα” είναι δίωρη εβδομαδιαία εκπομπή, μικτή παραγωγή με εταίρο της Κρατικής Τηλεόρασης την εταιρεία MAX Productions». «Κάθε επεισόδιο κοστίζει 9.631 ευρώ (+ΦΠΑ) και όπως προκύπτει από τις αποφάσεις (αρ. πρωτ. 5861/27-3-2008 και 11255/20-6-2008) η ”ERT World για την εκτέλεση της παραγωγής διαθέτει στούντιο, παρουσιάστρια, σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας, διευθυντή παραγωγής και φροντιστή”». Η «ΜΑΧ PRODUCTIONS βάζει ουσιαστικά μόνο το μοντάζ», αναφέρει ο βουλευτής ο οποίος εκτιμά πως «το τελικό κόστος κάθε επεισοδίου είναι, μαζί με τις επιπλέον εργοδοτικές εισφορές, 11.662 ευρώ, οπότε συνολικά για τις 33 εκπομπές, τις οποίες αφορούν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, η ERT World καταβάλλει στη ΜΑΧ PRODUCTIONS περί τις 385.000 ευρώ, για μια εκπομπή που στηρίζεται ουσιαστικά σε συνεντεύξεις καλεσμένων στο στούντιο».

Ο Π. Κοροβέσης ρωτάει μεταξύ άλλων «γιατί η δημόσια τηλεόραση συνεργάζεται χαριστικά με ιδιώτες για παραγωγές που όλη την υποδομή τη βάζει η ΕΡΤ και όπου το δημοσιογραφικό έργο μπορούν κάλλιστα να καλύψουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ», «με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή μιας εταιρείας για να συνεργαστεί με την ΕRT World στην παραγωγή μικτών εκπομπών», αλλά και «πώς ορίζεται η έννοια της μικτής παραγωγής, με δεδομένο ότι η κρατική τηλεόραση βάζει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους σε ρευστό, υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χ. Παναγόπουλος, σε απάντησή του προς την «Αυγή» για το ζήτημα των μικτών παραγωγών στην ΕΡΤ, υποστηρίζει πως τα στοιχεία που παρέθεσε η εφημερίδα για το ύψος των παραγωγών «κινούνται απολύτως στα επίπεδα της αγοράς, μερικές φορές μάλιστα υπολείπονται των δαπανών των ιδιωτικών καναλιών». Αορίστως, όπως αποτελεί πλέον συνήθεια στον Τύπο, κάνοντας ένα συνολικό σχόλιο για τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ και πρώην διευθυντής σύνταξης της «Καθημερινής» γράφει προς την «Αυγή» πως επικαλείται «υπέρβαση κόστους» χωρίς να θέτει «σε σύγκριση το κόστος συγκεκριμένων και αντίστοιχων παραγωγών άλλων τηλεοπτικών σταθμών». Κατά τον Χ. Παναγόπουλο «η ERT World στα χρόνια λειτουργίας της υπό τη νέα διοίκηση πέτυχε να αναβαθμίσει το πρόγραμμά της, κατακτώντας την πρώτη θέση παγκοσμίως με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα δορυφορικά προγράμματα σε αξιοπιστία, σοβαρότητα, εγκυρότητα και ποιότητα στην ενημέρωση και το υπόλοιπο πρόγραμμά της»!


Σχολιάστε εδώ