Το 65% των εργαζομένων… γυρίζει την πλάτη στα συνδικάτα

Το 65% των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκεται εκτός συνδικάτων, ενώ και η αποτελεσματικότητα των αγώνων τους είναι προβληματική. «Δεν πάει καλά το συνδικαλιστικό κίνημα». Τα είπε όλα ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Αλ. Καλύβης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη συνδιάσκεψη της παράταξης, της οποίας οι εργασίες λήγουν σήμερα στην Αθήνα. Και για εκφυλιστικά φαινόμενα εντός του συνδικαλιστικού κινήματος μίλησε ο γνωστός συνδικαλιστής, ο οποίος, εκτός απροόπτου, αποχωρεί από τον συνδικαλιστικό τομέα για να αναλάβει κομματικά καθήκοντα στον ΣΥΝ.

Σε βαθιά κρίση βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα, υποστήριξε ο κ. Καλύβης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα πορεύεται συμβιβασμένο, άμαζο, διασπασμένο, αναποτελεσματικό, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων». Αιχμές για το ΠΑΜΕ διατύπωσε ο κ. Καλύβης, καθώς ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει σύγκλιση θέσεων, η παράταξη μένει μακριά από την ενωτική δράση.

Αίσθηση προκάλεσε το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο εκτός των τειχών των συνδικάτων βρίσκεται το πιο καταπιεσμένο τμήμα της εργατικής τάξης (νέοι των 500-700 ευρώ, γυναίκες σε υποβαθμισμένες εργασίες, μετανάστες, εργαζόμενοι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Με την υπογράμμιση της θέσης σύμφωνα με την οποία την κρίση θα πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται και όχι πάλι οι εργαζόμενοι, και παρουσία της ηγεσίας της παράταξης κα Ηλ. Βρεττάκου και Δέσποινας Σπανού (δημόσιος τομέας), Γ. Γαβρίλη και Γ. Σπινάσσα (ιδιωτικός τομέας), ο κ. Καλύβης κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή και εσωτερική κρίση. Άξονας, η τόνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση διεκδικεί, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

1. Μηνιαία αύξηση κατά 200 ευρώ το 2008 και επιπρόσθετα 100 ευρώ για το 2009 για όσους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Η αύξηση αυτή να χορηγηθεί στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, σε μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ και στις κατώτερες συντάξεις.

2. Η αύξηση αυτή θα πλησιάσει τον στόχο που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα για 1.300 ευρώ μισθό ασφαλείας και για νέο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους.

3. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης, μείωση συνολικά του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες, χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους εργαζομένους, καθιέρωση ελάχιστου κοινωνικά εγγυημένου εισοδήματος.


Σχολιάστε εδώ