ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Είναι η 9η κατά σειρά και ήταν αναπόφευκτη η κατάθεσή της από τον υπουργό Εσωτερικών, αφού το (καταργηθέν) υπουργείο Επικρατείας δεν είχε καταθέσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα για την αδειοδότηση, το δε ΕΣΡ απλώς περίμενε, για μια ακόμη φορά, τις κινήσεις της κυβέρνησης…

Το προσωρινό καθεστώς αβεβαιότητας με την ταυτόχρονη έναρξη της διαδικασίας μετάβασης περιπλέκει κι άλλο τα πράγματα στην τηλεόραση και αφήνει πίσω το ραδιόφωνο, αφού φαίνεται πως ισχύει ο κανόνας ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται ως εξής:
– Αναλογικά οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας ως τις 30/6/2009. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι σταθμοί έχουν και άδειες, αφού αυτές έληξαν προ πολλού στο ραδιόφωνο, στη δε τηλεόραση δόθηκαν οι τελευταίες προ 14 ετών, το 1994. Επίσης, στο ΣτΕ εκκρεμεί η λήψη απόφασης της Ολομέλειας, όπου εκτιμάται πως θα καταπέσει το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας.
– Ψηφιακά, χωρίς υποχρέωση έγκρισης του ΕΣΡ, μπορούν να εκπέμπουν οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας Βουλή TV, ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, Πρίσμα, Sport+, Cine+), Mega, ANT1, Star, Alter, Alpha, ΣΚΑΪ, Μακεδονία. Σχετικό αίτημα για επίγεια ψηφιακή μετάδοση έχει υποβάλει και η Hellas Sat, θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ.
– Ψηφιακά, ύστερα από απόφαση του ΕΣΡ 42, οι περιφερειακοί και τοπικοί σταθμοί MAD, MTV, Sport TV, 06 TV, Shop TV, Τηλεφώς, Channel 9, Blue Sky, TV 100, 4E, Εγνατία Τηλεόραση, Europe One, Γνώμη του Πολίτη, Βαλκάνια TV. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι σταθμοί Αχελώος TV, West Channel, Flash Τηλεόραση, Top Channel, TRM, Πέλλα TV, Center TV, ΕΝΑ Channel, Nest Alfa TV (Δίκτυο Σερρών), Star TV, Δέλτα Τηλεόραση, Θεσσαλία TV, TRT, Αρχιπέλαγος TV, ΕΝΑ TV, ETV, STAR Κεντρικής Ελλάδας, Lepanto TV, Ηλέκτρα TV, DR TV, Ελλάδα TV, Σύρος TV1, TV Rhodes-Cosmos, Ίριδα TV, Κρήτη TV, Κύδων Creta Channel.
– Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αναλογικά σε όλη την Ελλάδα, στις συχνότητες που εκπέμπουν, ανακυκλώνοντας το υφιστάμενο χάος.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σοβαρά. Το κεντρικής φύσεως είναι ότι προχωράει με διαφορετικές ταχύτητες, υπέρ των σταθμών εθνικής εμβέλειας, η ψηφιακή εκχώρηση δικαιωμάτων, χωρίς να χορηγούνται άδειες. Ο κίνδυνος είναι προφανής. Να κηρυχθεί αντισυνταγματική η ψηφιακή -άτυπη- αδειοδότηση και να τιναχθούν όλα στον αέρα για τη διαδικασία της μετάβασης. Το δεύτερο εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι η «κλειστή αγορά». Με τις 9 παρατάσεις του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, σε συνδυασμό με τα μόρια που δίνονται για τον χρόνο λειτουργίας, αποκλείει άλλες ελληνικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες να διεκδικήσουν απευθείας μια συχνότητα, ραδιοφωνική ή τηλεοπτική, αφού πλέον δεν γίνονται οι σχετικές προκηρύξεις.

Και ένα ακόμη «μυστικό» για τη συνδρομητική τηλεόραση. Ως σήμερα δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για αδειοδότηση επίγειας ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ προβλέπεται η διάθεση ψηφιακών θέσεων γι’ αυτήν τη δραστηριότητα στον τελικό χάρτη συχνοτήτων, όπως αυτός ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Ιουλίου από τον τέως υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Το δε ραδιόφωνο αφέθηκε στην τύχη του. Αφού πρώτα ικανοποιήθηκε το αίτημα της δυνατότητας ελέγχου 5 μουσικών συν 1 ενημερωτικού σταθμού, μέχρι να δοθούν οι άδειες, χάθηκαν τα ίχνη της σχετικής προκήρυξης.

Ο Θ. Ρουσόπουλος, λίγο πριν παραιτηθεί, δήλωνε πως είναι έτοιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν νέα…

Τέλος, στον ορίζοντα στήνονται και ένα και δύο και πολλά δίκτυα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα! Όπως μαθαίνουμε, στην περιφέρεια γίνονται συνομιλίες μεταξύ ιδιοκτητών περιφερειακών καναλιών, με στόχο ανά δύο ή τρεις νομούς να δημιουργηθούν κοινά δίκτυα εκπομπής που θα μεταφέρουν το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Αυτό που επίσης δεν θέλουν ν’ ακούσουν με τίποτε οι ιδιοκτήτες είναι ότι η ΕΡΤ ή άλλος φορέας δικτύου θα τους ζητήσει ενοίκιο για ν’ ανεβάσει το σήμα τους στους πομπούς.

*****

ΕΙΤΗΣΕΕ: «Δώστε πρώτα τις άδειες»

Δώστε τις επτά πανελλαδικές άδειες για να προχωρήσουμε στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Το μήνυμα αυτό έστειλε στην κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος των ιδιωτικών καναλιών Κώστας Κιμπουρόπουλος, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην ημερίδα του Συνδέσμου Διαφημιζομένων. Με πολλές αιχμές για την κυβέρνηση, ο κ. Κιμπουρόπουλος μετέφερε τις αποφάσεις των ιδιωτικών καναλιών. «Λέμε το αυτονόητο. Δηλαδή τι μας λέει το κράτος. Ελάτε να επενδύσετε στην ψηφιακή, αλλά στο μεταξύ εμείς σας κρατάμε όμηρους», είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι πανέτοιμα να εκπέμψουν ψηφιακά, αλλά είναι επιφυλακτικοί και όχι φοβισμένοι. Ανήγγειλε αυτά που το «Π» αποκάλυψε πριν από δύο Κυριακές, ότι τα ιδιωτικά κανάλια δημιουργούν τον δικό τους φορέα δικτύου και πολυπλεξίας και επιλέγουν το πρωτόκολλο MPEG 4, και ανακοίνωσε πως από τις αρχές του 2009 αρχίζουν εκπομπές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προχωρούν σε ευρεία ενημέρωση των καταναλωτών και της αγοράς. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, που μίλησε επίσης στην ημερίδα, όσο και ο Κ. Κιμπουρόπουλος, δεν απέκλεισαν τη συνεργασία μεταξύ κρατικής τηλεόρασης και ιδιωτικών καναλιών από την άνοιξη του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να προχωρήσει η συνεργασία για την κάλυψη των περιοχών της χώρας, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ