Τα διλήμματα του Καραμανλή και τα παιχνίδια της Ντόρας!
«Πρέπει σ’ αυτό το δίμηνο να έχει δείξει -ορατή- ανάκαμψη, διαφορετικά το κλίμα δεν θα μαζεύεται», όπως μας υπογράμμισε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, ο οποίος επίσης μας τόνισε πως:
«Ο Καραμανλής ουσιαστικά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, για πρώτη φορά στα πέντε περίπου χρόνια που κυβερνά και όλα θα παιχτούν στους επόμενους δύο μήνες»!
Μέσα σε αυτό το κρίσιμο όσο και νοσηρό κλίμα πυκνώνουν οι διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εντείνονται τα παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών, μεγαλώνει η αμφισβήτηση και όλα παραπέμπουν σε κλίμα ανάλογο μ’ αυτό που επικρατούσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά το 1995, που κορυφώθηκε με δραματικό τρόπο μετά την είσοδο του Α. Παπανδρέου στο Ωνάσειο και τη δρομολόγηση των διαδικασιών παραίτησής του!
Ούτως ή άλλως είναι γενικευμένη η αίσθηση ότι μέχρι τα τέλη Γενάρη ο Καραμανλής ή θα έχει δρομολογήσει ανάκαμψη ή θα έχει μπει σε δρόμο δίχως επιστροφή, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Και μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «απαντήσει» και στις κινήσεις και τα παιχνίδια των δελφίνων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δημοσίως μεν δεν χάνει ευκαιρία να μη δηλώνει «νομοταγής», παρασκηνιακά δε προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο, με επαφές τόσο με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όσο και με εκδοτικούς και οικονομικούς παράγοντες…
Μαύρος μήνας…
Και ενώ ο Κ. Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει αυτήν τη μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη κυβερνητική φθορά, τη διαρκή δημοσκοπική αλλά και πολιτική πτώση, τον τελευταίο μήνα είχε να αντιμετωπίσει και κάτι άλλο, σοβαρότατο, που προστίθεται στη συνολικότερη αρνητικότατη περιρρέουσα ατμόσφαιρα:
Τις αφόρητες πιέσεις της απερχόμενης διοίκησης Μπους προκειμένου ο έλληνας πρωθυπουργός να «ενσωματωθεί» στις αμερικανικές θέσεις για Κυπριακό, Σκόπια και Κόσοβο!
«Ήταν ένας μήνας κυριολεκτικά μαύρος εξαιτίας αφόρητων αμερικανικών πιέσεων», όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε συνεργάτης του Καραμανλή.
Μάλιστα το επιτελείο του πρωθυπουργού πιστεύει ότι όλο αυτό το «μαύρο» για κυβέρνηση και πρωθυπουργό κλίμα εν πολλοίς οφείλεται και στην έντονη δυσαρέσκεια της διοίκησης Μπους για την πολιτική του Καραμανλή στο Σκοπιανό, το Κυπριακό, τους αγωγούς, το ρωσικό άνοιγμα κ.λπ.
Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων πιστεύουν πως είναι η στοχοποίηση του ίδιου του Κ. Καραμανλή από εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα την τελευταία περίοδο και η δημιουργία μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας σκανδάλων, ανικανότητας διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, διάλυσης, απαξίωσης γενικής.
Με προφανέστατο στόχο, πιστεύουν, να αποδομηθεί ο Καραμανλής και -στο τέλος- να ακυρωθεί αυτή του η σαφής υπεροχή έναντι του Γ. Παπανδρέου, που συνεχίζεται ακόμα και εν μέσω της ραγδαίας κυβερνητικής φθοράς…
Σε σταυροδρόμι…
Αλλά αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Επειδή υπάρχει και η άλλη. Δηλαδή τα σοβαρότατα λάθη, τα οποία μπορούν να τα εκμεταλλεύονται όλοι όσοι απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης.
Για παράδειγμα, ακόμα και συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι «κινείται πολύ αργά σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις, μάλιστα με τρόπο που δείχνει άνθρωπο παραδομένο»!
Πάντα κατά τις εκτιμήσεις τους, σπάνια ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα έχει κάνει τις σωστές κινήσεις στον σωστό χρόνο. Αντίθετα, η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία λειτουργεί (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις Βουλγαράκη, Ρουσόπουλου) έχει ως αποτέλεσμα μέσω της απώλειας του σωστού τάιμινγκ να χάνονται τα πολιτικά οφέλη και στο τέλος να μένει η ζημιά!
Και αυτό ακριβώς είναι τούτη την ύστατη ώρα το μέγα στοίχημα για τον Καραμανλή. Δηλαδή να αρχίσει να λειτουργεί στον σωστό χρόνο.
Διαφορετικά η μεγάλη αποσυσπείρωση της κομματικής βάσης της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια, την εικόνα ανικανότητας διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και τα σκάνδαλα, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αποστροφή του λαού και την οριστική επικράτηση της αρνητικής ψήφου, σε κλίμα δηλαδή μη αναστρέψιμο.
Κι αυτό ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει κι ο Γιώργος ακόμα υπολείπεται πολύ του Καραμανλή.
Μέσα λοιπόν στη δεδομένη ατμόσφαιρα της -κρίσιμης- συγκυρίας ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι στην ουσία ο Καραμανλής βρίσκεται μπροστά σε οριακό σταυροδρόμι.
Ήτοι ή ένας ανασχηματισμός-σοκ, σάρωμα, που υπό προϋποθέσεις θα μπορέσει να δημιουργήσει όρους ανάκαμψης, ή επιχείρηση ηρωικής εξόδου μέσω εκλογών!
Και ειδικότερα ή «διπλών» εκλογών, εθνικές μαζί με ευρωεκλογές, ή εκλογών μετά τις ευρωεκλογές, αφού συνυπολογιστεί και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.
Φυσικά αν οι σημερινοί -ευνοϊκοί για το ΠΑΣΟΚ- συσχετισμοί δεν αλλάξουν, τότε θα μοιάζει απονενοημένο διάβημα η εκλογική «ρουλέτα».
Εκτός αν, τονίζουν κάποιοι άλλοι, ο Καραμανλής ρισκάρει την εκλογική ήττα κάνοντας την «πονηρή» σκέψη και ανάλυση ότι ο Γιώργος δεν θα αντέξει στον χειρισμό της οξύτατης οικονομικής κρίσης, οπότε σε έναν χρόνο περίπου θα έχει φθαρεί με ραγδαίους ρυθμούς και…
«Γενική ανατροπή» ή… αλλαγή «καπετάνιου»!
Σχετικά με τον περιλάλητο ανασχηματισμό τώρα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ή θα είναι σαρωτικός, ανασχηματισμός-σοκ, γενική ανατροπή, ή θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει προβλήματα και τότε θα είναι πλέον αργά για τον Καραμανλή!
Αυτοί οι οποίοι μιλάνε για την ανάγκη «γενικής ανατροπής» -και δεν είναι λίγοι, το αντίθετο…- αναφέρονται σε ανατροπή που θα ξεκινάει απ’ το γραφείο του, θα είναι ορατή σε επίπεδο κυβέρνησης και θα ολοκληρώνεται με «σάρωμα» σε ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς, ώστε να δοθεί η εικόνα «ξωπετάγματος» των διεφθαρμένων golden boys μια και καλή!
Διαφορετικά, επισημαίνουν, θα είναι «μια απ’ τα ίδια» και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί όχι μια κίνηση εξόδου απ’ τη βαθιά κρίση, αλλά δίκοπο μαχαίρι που θα προκαλέσει τριγμούς και ανεξέλεγκτες παρενέργειες.
Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις βουλευτών για τη συζήτηση περί υπουργοποίησης του Αντ. Σαμαρά.
Αυτό δείχνει ότι αν ο Καραμανλής δεν προσδώσει τα αναγκαία δομικά και «λυτρωτικά» χαρακτηριστικά στον ανασχηματισμό, τότε οι αντιδράσεις, που σε κάθε ανασχηματισμό αναπόφευκτα εκδηλώνονται, δεν θα ελεγχθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Ντόρα σπεύδουσα…
Και δεν αποκλείεται να συνεπάγεται ακόμα και «έξοδο του καπετάνιου», αν διαπιστωθεί ότι «το παιχνίδι δεν σώζεται και η παρτίδα είναι οριστικά χαμένη».
Ας σημειωθεί -και είναι και αυτό ένδειξη της συνολικότερης ατμόσφαιρας- ότι η εκτίμηση πως ο Καραμανλής σε ελάχιστο χρόνο αποχωρεί παραδίνοντας στην Ντόρα επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα και στο επιτελείο του Γιώργου και στους Βενιζελικούς.
Επικρατεί ακόμα, όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», και σε κύκλους των «νταβατζήδων», σε εκδότες, οικονομικούς παράγοντες και εξωπολιτικά κέντρα.
Ήδη δε οι γαλάζιοι δελφίνοι έχουν… πιάσει δουλειά!
Η Ντ. Μπακογιάννη, για παράδειγμα, εργωδώς κινείται στο παρασκήνιο, αν και στο προσκήνιο ομνύει στον Καραμανλή και εμφανίζεται «νομιμόφρων»…
Ήδη εκτός απ’ τα «φανερά» γεύματα με υπουργούς (Σουφλιά, Σπηλιωτόπουλο, Πετραλιά κ.ά.) έχει διαρκείς επαφές και με βουλευτές και με συνδικαλιστικά στελέχη και με στελέχη απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ενώ είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό του παιχνιδιού που γίνεται και το εξής:
Ήδη εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν αρχίσει και μετράνε «ποιος μπορεί καλύτερα να οδηγήσει τη ΝΔ στις εκλογές», «με ποιον η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές»…
Μάλιστα έχουν αρχίσει οι διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες, από πρώτα δείγματα των ερευνών προκύπτει ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει -φυσικά…- η Ντόρα…
Η οποία διοχετεύει επίσης ότι δεν θέλει να μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομίας, αλλά αν ο Καραμανλής επιμείνει, τότε θα… υποκύψει.
Είναι βέβαια γεγονός ότι γύρω απ’ την «αμοιβαία μετάθεση» Ντόρας – Αλογοσκούφη στον επερχόμενο ανασχηματισμό λέγονται και ακούγονται πολλά.
Ενώ φαίνεται να παίζεται και χοντρό παιχνίδι γύρω απ’ το λεγόμενο «πακέτο Μπαρόζο», τη δυνατότητα δηλαδή κάποιας ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας και άρα κάποιων φιλολαϊκών παροχών. Η Ντόρα Μπακογιάννη προφανώς και δεν θα έλεγε «όχι» σε μετακίνησή της στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αν επρόκειτο να πάει με «προίκα» το «πακέτο Μπαρόζο» για να βγάλει ένα πρόσωπο φιλολαϊκό…