Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Αγορά ρηχή, ευάλωτη. Επενδυτές με εύθραυστη ψυχολογία, επιρρεπείς στις φήμες, τα σενάρια και τις ανακοινώσεις ζοφερών οικονομικών ειδήσεων, μακροοικονομικών στοιχείων και επιχειρηματικών αποτυχιών. Δείκτες με έντονες έως ακραίες διακυμάνσεις, με αδυναμία διακράτησης των όποιων επιπέδων στήριξης ή αντίστασης καταφέρνουν να προσεγγίσουν στις λιγοστές «θετικές» ημέρες, και χαρτοφυλάκια που πέραν της κρίσης έχουν να αντιπαρέλθουν και τη χρονική συγκυρία (τέλος χρόνου άρα και κλείσιμο βιβλίων που φέτος θα… «ματώσουν»).

Αυτές είναι οι παράμετροι όλων ανεξαιρέτως των διεθνών χρηματαγορών, συνεπώς θα ήταν άτοπο να περιμένει κανείς πως το ΧΑ θα αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα. Τουναντίον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να επιδεικνύει τις εγγενείς αδυναμίες της, που συνίστανται κυρίως στην υπερβολή των αντιδράσεών της -ιδίως όταν δέχεται αρνητικά νέα από τη διεθνή σκηνή- και στην υιοθέτηση, συνήθως άκριτα, των όποιων ευφάνταστων σεναρίων πλάθουν «ειδικοί» και μη.

Μεσοβδόμαδα παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν πως δεν ξαφνιάζονται πια ούτε καν οι ιδιώτες επενδυτές από την έντονη μεταβλητότητα και τις συνεχείς διακυμάνσεις των δεικτών. Οι ίδιοι, επαγγελματίες της αγοράς, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον του ΧΑ, πλην όμως προσπαθούν να βρουν και μια αισιόδοξη νότα να πιαστούν. Κι επειδή τα επιχειρηματικά δρώμενα, τα μακρο-οικονομικά στοιχεία, αλλά και τα δεδομένα από τη διεθνή σκηνή, κάθε άλλο παρά συνάδουν προς την κατεύθυνση κάποιου αισιόδοξου σεναρίου, περιορίζονται στο να πουν πως όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου -άρα και να τελειώνει αυτή η θλιβερή περίοδος για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές- τόσο κάποιοι επιχειρηματίες θα αρχίσουν δειλά-δειλά να προχωρούν σε κινήσεις που προσώρας έχουν μείνει «κλειδωμένες» στα συρτάρια. Επίσης ποντάρουν πολλά στα πλείστα όσα πακέτα ενίσχυσης και σχέδια διάσωσης έχουν ανακοινωθεί και για τα οποία εκτιμούν πως θα τονώσουν άμεσα (;) τις αγορές, τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογικό.

Πάντως «βαρίδι» για την αγορά παραμένει η συνεχιζόμενη αποχώρηση των μεγάλων ξένων θεσμικών (είπαμε, «κλείνουν βιβλία»), κάτι που δυσχεραίνει ακόμα και την «τεχνική» ανατίμηση βασικών μετοχών που καθορίζουν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Οι τράπεζες και οι απογοητευτικές τους επιδόσεις είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του φαινομένου.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος δηλώνει αισιόδοξος ότι οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά, μόλις βελτιωθεί το διεθνές κλίμα, ενώ μεσοβδόμαδα κυκλοφόρησε και η έκθεση μεγάλου οίκου (της ING) που συστήνει στους πελάτες της να μην πουλήσουν τώρα μετοχές.

Μένει να δούμε εάν θα επαληθευθούν αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις…


Σχολιάστε εδώ