Προσεχώς χειρότερα…

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ έρχονται! Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη διετία 2009-10, αφού προβλέπει ότι οι οικονομίες όλων των χωρών θα μπουν σε περίοδο ύφεσης. Κάτι που θα σημάνει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης για τους πολίτες και κατακόρυφη αύξηση (κατά εκατομμύρια) του αριθμού των ανέργων. Το ίδιο δυσοίωνες είναι οι αναφορές στην έκθεση για την Ελλάδα, με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση των ελλειμμάτων και της ανεργίας κατά 0,6% την προσεχή διετία. Ο ΟΟΣΑ ζητά από τη χώρα μας περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον αυξάνονται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης οι φωνές που ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής και περισσότερες παροχές για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Αλογοσκούφης ανθίσταται, επικαλούμενος τα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα στους εσωκομματικούς επικριτές του, προκαλώντας νέο γύρο εσωστρέφειας.

Χαλάρωση…

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκάλεσε το πακέτο μέτρων ύψους 200 δισ. που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη στήριξη της οικονομίας. Το σχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την αυτοκινητοβιομηχανία που περνάει κρίση. Παράλληλα, η Επιτροπή θα είναι περισσότερο επιεικής με τις χώρες-μέλη στο ζήτημα του ελλείμματος, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση ότι επέρχεται… χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Πάντως ο αρμόδιος Επίτροπος Χ. Αλμούνια επισήμανε ότι η Ελλάδα λόγω των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους έχει μικρά περιθώρια για παροχές. Θετικά τα μέτρα της «Κομισιόν» αλλά δεν αρκούν, ήταν η αντίδραση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπαίνει απροετοίμαστη στην κρίση και ζήτησε την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Απογοήτευση

ΤΗΝ ίδια στιγμή τα αποτελέσματα των νέων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται πάνω από τις 4 μονάδες, προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Από τη Ρηγίλλης εξακολουθούν να επιμένουν ότι «η κατάσταση είναι αναστρέψιμη», ότι η εικόνα είναι προσωρινή και μπορεί να αλλάξει, ωστόσο το κλίμα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, επικρατεί απογοήτευση και ηττοπάθεια. Στο ΠΑΣΟΚ κρατούν χαμηλούς τόνους καθώς μπορεί να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο το ποσοστό τους απέχει από το όριο της αυτοδυναμίας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (65%) των πολιτών δεν θεωρεί ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν. Στο εσωτερικό του ΣΥΝ σημειώνονται τριβές μεταξύ των τάσεων για το ενδεχόμενο συνεργασίας ή μη με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές.

Προκλητικοί

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις προκάλεσε η προκλητική εμφάνιση στην Εξεταστική Επιτροπή του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου. Κατέθεσαν υπόμνημα και αρνήθηκαν με αλαζονικό τρόπο να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, σε μια ευθεία προσβολή του Κοινοβουλίου. Ακόμη, αντιμετώπισαν με ειρωνικά σχόλια τους δημοσιογράφους και τους αστυνομικούς της Βουλής. Το υπόμνημά τους, πάντως, έγινε δεκτό με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΚΚΕ. Επί της ουσίας οι κ. Εφραίμ και Αρσένιος υποστήριξαν ότι δεν ήσαν εκείνοι που διεκδίκησαν τα ακίνητα, αλλά ότι τους παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα. Δήλωσαν… φτωχοί και ακτήμονες και ότι τα εκατ. ευρώ ανήκουν στην περιουσία της Μονής και προορίζονται για το φιλανθρωπικό της έργο! Μία ημέρα νωρίτερα ο Αλ. Αλαβάνος ζήτησε αρμοδίως… να παραμείνουν ανοιχτές οι φυλακές για τον Εφραίμ και την παρέα του! Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο Π. Ψωμιάδης ο οποίος «απάλλαξε» από τις ευθύνες όλους τους υπουργούς (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), υποστήριξε ότι για το σκάνδαλο ευθύνεται το «παρακράτος» (!) των Αθηνών και ότι είχε πλήρη άγνοια ο Κ. Καραμανλής για τις υπουργικές αποφάσεις. Στην κατάθεσή του ο Δ. Πελέκης ισχυρίσθηκε ότι όλες οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων ήσαν απολύτως νόμιμες και ότι η (κόρη του) Αικ. Πελέκη δεν εισέπραξε καμιά αμοιβή. «Σοκ και δέος» προκαλεί στο πανελλήνιο η δημοσιοποίηση λογαριασμών της Μονής, όπου ποσά εκατομμυρίων ευρώ πάνε κι έρχονται χωρίς τα αναγκαία παραστατικά.Σε πολιτικό επίπεδο, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Β. Μεϊμαράκη που έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες, προσπάθησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ωστόσο πυροδότησε συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Διάσταση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ για την ελληνική οικονομία θεωρείται η συμφωνία που υπεγράφη με την Κίνα για μίσθωση του Εμπορευματικού Σταθμού Πειραιά. Το όφελος για τη χώρα μας θα είναι έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας που σε πρώτη φάση θα ξεπεράσουν τις 1.000. Στην κυβέρνηση προσδίδουν μεγάλη σημασία στη συμφωνία αυτή, καθώς μαζί με την «Ολυμπιακή» είναι οι δυο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει ο Κ. Καραμανλής και υλοποιούνται.

ΔΙΑΣΤΑΣΗ απόψεων ως προς τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού διαπιστώθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν Κ. Παπούλιας και Δ. Χριστόφιας. Ο πρώτος δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα πρακτικές της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή δεν δημιουργούν αισιοδοξία, ενώ ο δεύτερος αναγνώρισε ότι ο διάλογος με την τουρκοκυπριακή πλευρά γίνεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ότι έχει τερματιστεί το αδιέξοδο και εν κατακλείδι εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος. Με τον Κ. Καραμανλή ο κ. Χριστόφιας συμφώνησε για τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ