«Προβληματική η σύσταση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ»

Ζήτημα νομιμότητας της σύστασης του νέου Ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά και μια σειρά από σοβαρές παρατηρήσεις αναφορικά με την ένταξη σ’ αυτό των τεχνικών ραδιοφώνου, εκφράζει ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο. Ο καθηγητής Α. Μανιτάκης, ο οποίος εξετάζει εδώ και πολύ καιρό το ασφαλιστικό ζήτημα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

– «Η ένταξη των Τεχνικών Ραδιοφώνου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν είναι αυτόματη ούτε αυτοδίκαιη. Εξαρτάται, κατά το άρθρο 51 παρ. 4, από την έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει τους όρους ασφάλισής τους και από την εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Αν δεν εκδοθεί η απόφαση δεν συντελείται η ένταξη».

– «Αλλά και η ένταξη με τη σύσταση αυτοτελούς Τομέα εντός του Οργανισμού παρουσιάζει και αυτή αρκετά και, κατά τη γνώμη μου, σοβαρά νομικά προβλήματα. Σύσταση ασφαλιστικού φορέα, δηλαδή Τομέα χωρίς αυτοτελή δική του ασφαλιστική περιουσία δεν νοείται. Και ο νέος Τομέας των τεχνικών δεν έχει ούτε μεταφέρει εκείνη του ΙΚΑ. (…) Για να συσταθεί και να λειτουργήσει νόμιμα και οικονομικά ο νέος Τομέας, χρειάζονται με λίγα λόγια να μεσολαβήσουν ενέργειες και να συντελεστούν πράξεις -μεταξύ των άλλων, επιλογή του νέου φορέα από τον εργαζόμενο- που καθιστούν τη σύστασή του αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον προβληματική, ακόμη και με τις προβλέψεις του νόμου, από την άποψη της νομιμότητας και συνταγματικότητας».

– «Παρεμπιπτόντως σας αναφέρω ότι θεωρώ ακόμη και τη νομιμότητα της σύστασης του νέου Ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προβληματική, διότι δεν έχει συντελεστεί η σύσταση του ίδιου ως νέου ασφαλιστικού φορέα, όπως προβλέπεται στον νόμο, και επομένως η νομιμότητα των διαχειριστικών πράξεων του νέου ΔΣ είναι έωλη. Ο παλαιός ασφαλιστικός φορέας, το ΤΣΠΕΑΘ, δεν έπαψε ακόμη να υπάρχει ως ασφαλιστικός οργανισμός».


Σχολιάστε εδώ