Περί αυτοδυναμίας

Προσωπικά δεν έχουμε σε εκτίμηση τις πολιτικές αναλύσεις των «δημοσκόπων», καθότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν αποφοιτήσει ούτε από την πρώτη δημοτικού του σχολείου που λέγεται «πολιτική τέχνη». Γιʼ αυτό κι αν γυρίσει κανείς το ρολόι του χρόνου τρεις μήνες πίσω, θα τους ακούσει να λένε πως «τη φθορά της ΝΔ δεν την εισπράττει το ΠΑΣΟΚ» ή πως «η κυβέρνηση Καραμανλή είναι κυρίαρχη» και μετά ταύτα να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοπτικές διακυβέρνησης. Από εκεί και πέρα άρχισαν σιγά σιγά να διολισθαίνουν σε εκτιμήσεις του τύπου «θολό το σκηνικό», «υπάρχει πολιτική ρευστότητα» και, τέλος, το αμίμητο «ούτε προφήτης μπορεί να προβλέψει ποιο κόμμα θα πάρει κεφάλι». Τώρα που φαίνεται και κραυγάζει ποιο κόμμα «πήρε κεφάλι», λένε το άλλο, ότι «δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας».

• Σοφό είναι οι δημοσκόποι να μην το παίζουν πολιτικοί αναλυτές, καθότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ξέρουν την τέχνη της πολιτικής. Και εξηγούμεθα: Όπως τονίζαμε σε ανύποπτο χρόνο, τότε που έλεγαν πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εισπράξει τη φθορά της ΝΔ», τα δύο κόμματα εξουσίας είναι συγκοινωνούντα δοχεία, όταν το ένα αδειάζει γεμίζει το άλλο, αν και η διαδικασία της μεταφοράς χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Επίσης, πάλι σε ανύποπτο χρόνο, προβλέπαμε ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα η διαφορά του από τη ΝΔ σταδιακά θα διευρύνεται κι αυτό το προβλέπαμε όχι γιατί είμαστε «προφήτες», αλλά γιατί είμαστε πολιτικοί αναλυτές και έχουμε σπουδάσει την πολιτική τέχνη. Τώρα που ο κ. Βερναδάκης της VPRC βλέπει «δομική κρίση του δικομματισμού» και ακόμα βλέπει ότι η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ των 4,5 μονάδων «μπορεί να μειωθεί ή και να καλυφθεί υπό προϋποθέσεις», του λέμε πάλι καθαρά και ξάστερα πως και η διαφορά θα διευρύνεται και η αυτοδυναμία θα έρθει οσονούπω.

• Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, όταν μια «ομάδα εξουσίας» πάρει τη δεύτερη ευκαιρία (δηλαδή δεύτερη τετραετία) και μετά ταύτα μπει στον κύκλο της φθοράς, «δεν υπάρχει δρόμος και τρόπος επιστροφής». Με άλλα λόγια, υποστηρίζουμε ότι η ισότητα «5+2–1=6» έχει καθολική ισχύ για την «ομάδα εξουσίας Καραμανλή». Τώρα, σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία, επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος «δεν θεωρεί ευλογία την ακυβερνησία», ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί στις επόμενες εκλογές, θα επιτευχθεί 100% στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, καθότι το χάος φοβίζει και σωστά φοβίζει.


Σχολιάστε εδώ