ο δαίμονας των δημαρχείων

*** Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται προσοχή γιατί οι φήμες που κυκλοφορούν εκθέτουν πολλούς, μικρούς και μεγάλους. Στον Δήμου Ιλίου υπάρχει ένα παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΑΛ. Αυτός ο χώρος έχει παραχωρηθεί στον ΑΣΔΑ για ανάπλαση. Ένα μεγάλο, σπουδαίο και αναγκαίο έργο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά δηλαδή τα λεφτά, γι’ αυτό κι έχει ανοίξει η όρεξη κάποιων, ας έχει τα μάτια του ανοιχτά ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ, δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος.

*** Άργησε λίγο, αλλά δεν πειράζει. Οκτώ μήνες περίμεναν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να οριστεί η συνεδρίαση στον Δήμο Νέου Ηρακλείου, όπου ο δήμαρχος θα απαντήσει στις ερωτήσεις, αφού είναι γνωστό ότι ο ίδιος έχει καθιερώσει την «ώρα του δημάρχου». Ως πολιτική πράξη είναι πολύ σωστή και μακάρι να την έκαναν και άλλοι τοπάρχες. Μπορεί το θέμα να θυμίζει λίγο μίμηση του Κοινοβουλίου, αλλά για όλα πάντα υπάρχει πρώτη φορά.

*** Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Αμαρουσίου έδωσε οριστικό τέλος στην αναμονή για απάντηση των τραπεζών σε σχέση με την αναχρηματοδότηση των προηγούμενων δανείων, αλλά και με τη σύναψη νέου δανείου. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε συζητήσεις χωρίς νόημα με 2-3 τράπεζες με τις οποίες μίλαγε ο δήμος. Η μόνη ελπίδα πλέον του δήμου για να βγει από το οικονομικό τέλμα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα βάρη του παρελθόντος είναι τεράστια και έχουν γονατίσει τον δήμο.

*** Σταθερά έμειναν και για το έτος 2009 τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Νέας Ιωνίας. Όπως μου είπαν στελέχη της διοίκησης του δήμου, στη συνεδρίαση που έγινε στις 18 Νοεμβρίου ο δήμαρχος κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αύξησης των τελών, αλλά επειδή, όπως ο ίδιος είπε, «περνάμε ως κοινωνία πολύ δύσκολες μέρες», αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση.

*** Σοβαρό πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν τα 72 κέντρα πρόληψης που έχουν δημιουργηθεί σε δήμους της χώρας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Οι δήμοι προσπαθούν με νύχια και δόντια να τα κρατήσουν ανοιχτά, αλλά, όταν συμβαίνει αυτό, στην ουσία υπολειτουργούν. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από τρεις μήνες. Τα χρήματα που τους οφείλονται ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε μια συγκέντρωση με τη συμμετοχή απλήρωτων εργαζομένων και καμιά δεκαριά δημάρχων έξω από τη Βουλή, αλλά η είδηση δεν έπαιξε ούτε δίπλα από τη στήλη των φαρμακείων. Μας έχει πνίξει ο Εφραίμ.

*** Καθολική άρνηση στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει ψυχιατρικό οικοτροφείο στον Δήμο Μεταμόρφωσης εκδήλωσαν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζιφας ενημέρωσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους για το αποτέλεσμα που είχε η συνάντησή του με παράγοντες του υπουργείου. Μάθαμε, λοιπόν, ότι ήδη στην πόλη λειτουργούν δύο ακόμη μονάδες υποστήριξης παρόμοιου σκοπού. «Ας ανοίξουν τις πόρτες τους και οι άλλοι όμοροι δήμοι και μετά ας χτυπήσουν ξανά τη δική μας. Δεν συμφωνούμε σε νέες εγκαταστάσεις. Τελεία και παύλα».

*** Σημαντική πρωτοβουλία ανέβαλαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον Δήμο Πεύκης ζητώντας την ακύρωση της υπ’ αριθμόν 148/2008 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που καθορίζει αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 8%. Στην εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Μακρίδης περνάει γενεές δεκατέσσερις τη δημοτική αρχή καταγγέλλοντάς την για πρωτοφανείς αυξήσεις προκειμένου να βρει λεφτά με τον πλέον εύκολο τρόπο.

*** Αιχμές και υπονοούμενα άφησε με την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ο σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Κερατσίνι Βασίλης Γεωργαλάς. Ο ίδιος κατηγόρησε συνεργάτες του δημάρχου ότι υπονόμευαν το έργο του με την ανοχή του τοπάρχη. Όπως δείχνουν τα πράγματα ο γιατρός θα κάνει αυτό που όλοι περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό. Η ανεξαρτητοποίησή του θα είναι η επόμενη κίνηση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι επί ημερών του τα χρέη των 700.000 που υπήρχαν στο κέντρο εξαφανίστηκαν με σωστή διαχείριση και σήμερα υπάρχει και πλεόνασμα 100.000 ευρώ.

*** Απίστευτος τραγέλαφος. Η ΕΥΔΑΠ έστειλε έγγραφο στον Δήμο Σαλαμίνας, με το οποίο τους ενημερώνει πως το έργο της αποχέτευσης που φτιάχνει ο δήμος δεν θα έχει κανένα όφελος για το νησί, αφού η εταιρεία δεν θα συνδέσει τον αγωγό με το υφιστάμενο αντλιοστάσιο! Αναμενόμενο, όλα έγιναν πρόχειρα και εκτός κάθε νομιμότητας. Δύο χρόνια τώρα γράφουμε γι’ αυτό το σκάνδαλο. Ο τοπάρχης Σοφράς, ως παντογνώστης, νόμιζε ότι ήξερε αυτός και όχι οι άλλοι. Τώρα ήρθαν τα δύσκολα. Όλοι δούλευαν για τον εργολάβο, που μαθαίνω ότι και ο ίδιος πια έχει καταλάβει πως το έργο θα σταματήσει και θα τιναχτούν όλα στον αέρα. Ήταν πολλά τα λεφτά. Θα κλάψει πολύς κόσμος.

*** Με χειρουργικό τρόπο η διοίκηση του Δήμου Κορυδαλλού καταφέρνει να απαλλαγεί από τα βαρίδια που αναγκάστηκε να κουβαλήσει μαζί της και έρχονταναπό το παρελθόν. Για όσους ξέρουν περισσότερα από εμένα, θεωρείται πολύ δύσκολο ο Σταύρος Κασιμάτης να μην καταφέρει να επανεκλεγεί και την επόμενη τετραετία. Ο δήμος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, από άκρη σε άκρη.

*** Χεράκι χεράκι κυκλοφορεί αντιδήμαρχος δήμου που βρίσκεται στη δυτική Αττική με έναν εργολάβο που ασχολείται με τα υπόγεια καλώδια. Μιλάμε για την πιο καραμπινάτη διαπλοκή και για μίζες. Ο αντιδήμαρχος λέει ότι είναι ταμίας του κόμματος που ανήκει. Παραμύθια. Την τσέπη του κοιτάει. Τα έχει μάθει όμως ο δήμαρχός του, ομολογουμένως έντιμος και ειλικρινής και τον Ιανουάριο, με τον ορισμό των νέων αντιδημαρχειών τον στέλνει στον… αγύριστο.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Εφραίμ και Θεμιστοκλής μάς καθορίζουν τις ζωές, σεμνά και ταπεινά. Και οι δύο κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι. Οι κουλουράδες και πωλητές των λαϊκών αγορών στριμώχνονται στα κελιά των φυλακών. Ζήτω η επανίδρυση του κράτους.

>> Αφόρητη είναι η κατάσταση στον παράδρομο της Συγγρού στον Άγιο Σώστη, στο ρεύμα που οδηγεί προς Αθήνα. Τα αυτοκίνητα παρκάρουν δεξιά στα πεζοδρόμια και αριστερά στη νησίδα και για να περάσει κανείς πρέπει να διαθέτει ικανότητες… παρκαδόρου! Άσε που πολλές φορές όταν πάει να περάσει ένα μεγαλύτερο όχημα «φρακάρει» και κάνει… ώρες μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία!
Μήπως η Τροχαία Καλλιθέας θα έπρεπε να κάνει πιο… τακτικές επισκέψεις στην περιοχή;
Δεν λέμε, ο κάθε οδηγός την ευκολία του κοιτάζει, αλλά όχι να κλείνει και τους δρόμους!
Αν για καμιά εβδομάδα πάει ένα περιπολικό και κόψει μερικές κλήσεις, ο δρόμος θα… ελευθερωθεί!
Και ο άγιος φοβέρα θέλει, που λέει και ο λαός μας…

>> Παρουσίαση του έργου που έχει επιτελέσει η νέα δημοτική αρχή Αμαρουσίου τους 22 μήνες που κατέχει τον θώκο έκανε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πατούλης. Και ο απολογισμός δεν ήταν μικρός.


Σχολιάστε εδώ