Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

>Τον κίνδυνο απένταξης του μεγαλύτερου κατασκευαζόμενου έργου ανάπτυξης της βορειοανατολικής Κρήτης, που είναι η «ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη» από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Κουβέλης, Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Κεδίκογλου, Μανώλης Στρατάκης, Ιωάννης Σκουλάς, Μαρία Σκραφνάκη και Μιχάλης Καρχιμάκης. Ερωτούν δε τους δύο υπουργούς αν αληθεύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει παράταση της χρηματοδοτικής περιόδου που έληξε το 2007.

>Το θέμα της πώλησης της Ολυμπιακής και της ιδιωτικοποίησης των λιμένων της χώρας, παρά την αντίδραση των εργαζομένων και της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών, που διαφωνούν με τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την κυριαρχία του ιδιωτικού, θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

>Να μην υποχρεωθούν 24 εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο να επιστρέψουν δεδουλευμένα έως και 2.500 ευρώ, τα οποία εισέπραξαν ως επίδομα θέσης ευθύνης, ζητεί από τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης. Το θέμα προέκυψε μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει παράνομη την ανάθεση από τη διοίκηση του νοσοκομείου χρεών προϊσταμένου στους 24 εργαζομένους, οι οποίοι φυσικά δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη.

>Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου ότι οι εξετάσεις για ορισμένους κλάδους που ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2009 επισπεύδονται κατά δύο περίπου μήνες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ζητεί από τον υπουργό Παιδείας να μην αιφνιδιαστούν οι εκπαιδευτικοί με επίσπευση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Εξάλλου, με άλλη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό αν προτίθεται να προβεί σε άμεση έκδοση των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων προκειμένου οι μαθητές που για πρώτη φορά ευεργετούνται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την «Ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», και ειδικότερα οι τελειόφοιτοι Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, να γνωρίζουν έγκαιρα το καθεστώς εξέτασής τους.

>Επιλεκτικά και τμηματικά δημοσιεύονται «αποσπάσματα» πορισμάτων από την κακοδιαχείριση και την απαξίωση του ΟΣΕ, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας και Γιάννης Σκουλάς, με αποτέλεσμα για τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν το καλοκαίρι του 2008 και αφορούν την παράνομη εκποίηση παλαιού υλικού σκραπ (ΕΔΙΣΥ) και τη λαθραία μεταφορά εμπορευμάτων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) να μην έχουν δοθεί στην δημοσιότητα ολοκληρωμένες απαντήσεις και να μην έχουν αποδοθεί συγκεκριμένες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες. Ερωτούν αν έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα της έρευνας των επιτροπών για τα συγκεκριμένα σκάνδαλα, ποια οικονομική ζημιά υπέστη ο ΟΣΕ, αν αποδίδονται πολιτικές και προσωπικές ευθύνες και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά πορίσματα για τις υποθέσεις του σκραπ και των λαθραίων εμπορευμάτων.

>Ποια ήταν η αποτίμηση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης ξεχωριστά) του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και των λοιπών ασφαλιστικών Ταμείων (ανά Ταμείο) την 31/12/2003 και ποια σήμερα, ερωτά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικοί αναλυτικοί πίνακες στους οποίους να φαίνεται η μεταβολή της αξίας της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ξεχωριστά από το 2004 έως σήμερα. Σημειώνει ότι όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες αλλά και από συστάσεις διεθνών οργανισμών, τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος εξακολουθούν να απειλούν την ελληνική οικονομία και συνεπώς την προοπτική και τη δυνατότητα ευημερίας των ελλήνων πολιτών.

>Για προκλητική σπατάλη και διαφημιστική προπαγάνδα στην οποία επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών με τις πληρωμένες καταχωρήσεις με τίτλο «Προϋπολογισμός 2009: Αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα τη διεθνή κρίση» προκειμένου να «περισώσει το ανύπαρκτο σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κρίσης» ερωτούν τον κ. Αλογοσκούφη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, Λ. Κατσέλη, Στ. Κουτμερίδης, Δ. Κουσελάς και Κ. Σπηλιόπουλος. Τονίζουν ότι τίθεται μείζον ζήτημα για τη νομιμότητα αυτής της δαπάνης, μια που η καταχώριση της διαφήμισης δεν προβλέπεται και τον καλούν να απαντήσει από πού θα αντληθούν οι πιστώσεις.

>Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για νέο κύκλο καθυστερήσεων στην υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής. Αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του βούλγαρου υπουργού Ανάπτυξης Ασέν Γκαγκαούζοφ, που προέβλεψε καθυστερήσεις ενός έτους στην κατασκευή του αγωγού λόγω κόστους και έλλειψης ρευστότητας.

>Να παραταθεί η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ για εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω της ιδιαιτερότητας της φετινής χρονιάς, έως ότου οι αγρότες έχουν εισροή εσόδων για να μην απολέσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

>Τι πρόκειται να πράξει ώστε να δημιουργηθεί ενιαία ομοιοεπαγγελματική ειδικότητα «οδηγός δικύκλου» που να καλύπτει όλο το φάσμα των εργαζομένων που χρησιμοποιούν δίκυκλα, μοτοποδήλατα ή μοτοσικλέτες ερωτά την υπουργό Απασχόλησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Σημειώνεται ότι σήμερα, μόνο σε τρεις επί συνόλου 373 ταχυμεταφορικών εταιριών -και σ’ αυτές μερικώς και μετά από πιέσεις συνδικαλιστών- αναγνωρίζονται οι «οδηγοί δικύκλου» ως «ταχυμεταφορείς – ταχυδιανομείς (courier)» ή ως «εισπράκτορες – κλητήρες με χρήση δικύκλου».

>Την άρνηση των κατοίκων να γίνει αγκυροβόλιο πλοίων ο κόλπος της Ελευσίνας υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή της περιοχής. Αναφέρεται σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας σύμφωνα με την οποία θεωρείται απαράδεκτη και εφιαλτική μια τέτοια προοπτική επειδή ο Κόλπος της Ελευσίνας έχει χαρακτηριστεί ευαίσθητη περιοχή και η μετατροπή του σε αγκυροβόλιο μπορεί να επιφέρει μόνο αύξηση της ρύπανσης και υποβάθμιση της περιοχής.

>Στο κόκκινο βρίσκεται η επιχειρησιακή κατάσταση της Αεροπορίας Στρατού λόγω αδράνειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Οικονόμου, Μιχάλης Καρχιμάκης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Αναφέρονται στο πρόσφατο τραγικό ατύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου Απάτσι που στοίχισε τη ζωή δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμούν ότι η υφιστάμενη επιχειρησιακή κατάσταση της Αεροπορίας Στρατού επιβάλλει στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να σκύψει με ευθύνη και σοβαρότητα στα τεράστια προβλήματα ενός όπλου, το οποίο, ενώ απορροφά μια τεράστια μερίδα των αμυντικών δαπανών, αδυνατεί σήμερα να ανταποκριθεί στη βασική του επιχειρησιακή αποστολή.

>Να ενεργοποιηθούν οι 1.400 γιατροί που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι οι ελλείψεις στο ΕΣΥ ξεπερνούν τους 4.500, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Σημαντικό θεωρεί ότι στις λίστες των ανέργων περιλαμβάνονται γιατροί που κατέχουν κρίσιμες για την Ελλάδα ειδικότητες, ενώ σ’ αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν επίσης 1.800 γιατροί που βρίσκονται στη λίστα με πολυετή αναμονή για την απόκτηση ειδικότητας.


Σχολιάστε εδώ