Με δύο όψεις «βλέπουν» την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Όλοι είναι ικανοποιημένοι από τον απολογισμό τους για το δίμηνο που πέρασε από την ενοποίηση των 133 Ταμείων… σε επίπεδο υπηρεσιών, καθώς «οι συντάξεις, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές γίνονται απρόσκοπτα».

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Μαμμωνάς. Η συζήτηση εξαντλήθηκε στην ομαλοποίηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων των Ταμείων και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μαθαίνουμε, όμως, πως στη σύσκεψη αυτή ουδείς διοικητής ή πρόεδρος έθεσε στην υπουργό το κρίσιμο ζήτημα χρεών και ελλειμμάτων (σ.σ.: τα Ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης δεν έχουν πρόβλημα με τους φαρμακοποιούς ή τους γιατρούς). Η αποφυγή όλων να θίξουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία δημιουργεί τη βεβαιότητα πως, εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την αντιμετώπιση της κρίσης, επιχειρείται ο «εξωραϊσμός» και η άμβλυνση της, περίπου, αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Για παράδειγμα:

• Το ΙΚΑ ζητά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2008 για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Το 1,1 δισ. ευρώ είναι ποσό που δεν αποδόθηκε από τον προϋπολογισμό του 2008 για κάλυψη των ελλειμμάτων από Ταμεία τραπεζών και οργανισμών που ενσωματώθηκαν στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα με βάση τον ν. 3655/08.

Οι επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων δεν έθεσαν θέμα ούτε για άκρως ανησυχητικά στοιχεία που είναι σε γνώση τους και αφορούν:

α) Στη δραστική μείωση των εσόδων που είναι πολύ πιο κάτω από τους στόχους του 2008. Από στελέχη του ΙΚΑ μαθαίνουμε πως «θα ήταν επιτυχία τα έσοδα να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα». Για το 2008 ο στόχος ήταν η αύξηση των εσόδων κατά 6,5%.

Όμως σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ μέσα στον Οκτώβριο, σε υποκαταστήματα – «κλειδιά», τα έσοδα όχι μόνο δεν είχαν αύξηση, αλλά κινήθηκαν κάτω του 10%.

β) Στη χαμηλή χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, όπως όλα δείχνουν το 2008 κλείνει για ΙΚΑ – ΟΓΑ – ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ με έλλειμμα της τάξεως του 3,5%. Και ακόμη:

• Συνεχίζεται ανεξέλεγκτη η αύξηση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για αύξηση της δαπάνης μεταξύ 15% και 20%, λόγω της αύξησης της τιμής των φαρμάκων, κάνουν λόγο στελέχη των ασφαλιστικών οργανισμών.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΓΑ οφείλει στα νοσοκομεία 800 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των χρεών των Ταμείων υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2008 θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Ως προς την ομαλοποίηση της ροής των παροχών, φαίνεται πως η εικόνα δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή, όπως τουλάχιστον την παρουσίασαν οι επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι καταγγελίες που έχουμε είναι πολλές – ας τις εξετάσουν οι πρόεδροι. Έτσι, πληροφορούμαστε ότι στα ταμεία ασφάλισης – πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα και επικουρικής ασφάλισης ούτε μπορούν να εισπράξουν ούτε μπορούν να εκδώσουν αποφάσεις.

Οι ασφαλισμένοι στους ΟΤΑ εκεί που έκλειναν αυθημερόν ραντεβού με τους γιατρούς, τώρα μπορεί να μεσολαβήσουν 1,2 και 3 μήνες. Όσο για την εξόφλησή τους, αντί της μίας ή δύο ημερών, τώρα μπορεί να απαιτηθεί και ένα τρίμηνο!

Στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η καταβολή του εφάπαξ μπορεί να καθυστερήσει και 8 ή 10 μήνες, ενώ υπάλληλοι Ταμείων έμειναν απλήρωτοι για 1- 1/5 μήνα.

Η κ. Πετραλιά ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση μία πράγματι θετική εξέλιξη:

Ξεκινά, επιτέλους, η ψηφιοποίηση και μηχανογράφηση όλου του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.


Σχολιάστε εδώ