«Καμένο χαρτί» της οικονομίας ο Πειραιάς!

Σε «καμένο χαρτί» της ελληνικής οικονομίας θα μετατραπεί ο Πειραιάς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων και ατομικών επιχειρήσεων, που κλείνουν η μία μετά την άλλη, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στον ασφυκτικό κλοιό των τραπεζικών πιέσεων, της βαριάς φορολογίας και των διαδοχικών αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και των πρώτων υλών.

Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου-έκκληση, που παραχώρησαν την περασμένη Πέμπτη, ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Γ. Τσιτούρας, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γ. Μπενέτος, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Β. Κροκίδης.

Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι ενδεικτικά για το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην οικονομική ζωή της πόλης:

• Από την 1/1/2008 μέχρι την 31/10/2008 με βάση τα στοιχεία των επιμελητηρίων (διαγραφές – εγγραφές από τα μητρώα τους) για καθεμιά επιχείρηση που άνοιγε έκλειναν, περίπου, δύο.

• Συγκεκριμένα από την 1/1/2008 έως την 31/10/2008 άνοιξαν 5.127 επιχειρήσεις και έκλεισαν 8.112. Η περιοχή δηλαδή, προσμετρά μείον 2.985 επιχειρήσεις.

• Οι θέσεις εργασίας, που χάθηκαν από το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 8.500.

• Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία των επιμελητηρίων της περιοχής, μία στις τρεις επιχειρήσεις στην περιοχή, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, προχωρεί σε περικοπές προσωπικού.

• Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στον ευρύτερο Πειραιά, ο δείκτης της ανεργίας να εκτινάσσεται σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο της χώρας, αγγίζοντας κατά μέσον όρο το 15%.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων, που έκλεισαν το 2003 σε σύγκριση με αυτόν του 2008, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και από τις 2.800 φτάσαμε στο δεκάμηνο του 2008 στις 8.112, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων σε σχέση με πέρσι αναμένεται ότι έως το τέλος του έτους θα καταγράφει σημαντική και πρωτοφανή, για την τελευταία πενταετία πτώση.

Για την αλλαγή του ζοφερού αυτού κλίματος, οι ομιλητές πρότειναν διάφορα μέτρα:


Σχολιάστε εδώ