Κάνουν πίσω οι Εμίρηδες
Χωρίς τα πολυδιαφημισμένα πετροδολάρια από το Ντουμπάι καλείται ο Ανδρέας Βγενόπουλος να βρει τον τρόπο για να καλύψει τη νέα θηριώδη αύξηση κεφαλαίου που έχει σχεδιάσει, καθώς επιβεβαιώνονται πλήρως όσα ανέφερε το «Π» σε πρόσφατο δημοσίευμα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι… κακομοίρηδες από το κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι μέτοχοι της Marfin Investment Group αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να εγκρίνουν την προτεινόμενη από τη διοίκηση αύξηση κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο με… δόσεις και με έκπτωση 1 ευρώ στην τιμή διάθεσης, που «προσγειώθηκε» από τα 6 στα 5 ευρώ κατ’ ελάχιστο.
Όμως, στην αύξηση αποφασίσθηκε ότι δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους οι σημερινοί μέτοχοι, με πρώτη βέβαια την κρατική εταιρεία επενδύσεων του Ντουμπάι. Έτσι, αν η Marfin εκδώσει και διαθέσει 1 δισεκατομμύριο νέες μετοχές, όπως σχεδιάζει, η συμμετοχή της Dubai Financial Group στον όμιλο θα πέσει από το 17,8% στο 7,6%, δηλαδή ο κ. Βγενόπουλος θα χρειασθεί να αναζητήσει νέο βασικό μέτοχο.
Οι Άραβες είπαν «όχι, ευχαριστώ» στην προσφορά νέων μετοχών της MIG, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως είχε γράψει το «Π» από τις 19 Οκτωβρίου, και έχουν μετατραπεί πλέον από εμίρηδες σε… κακομοίρηδες.
Έχουν τεράστια χρέη και υπέστησαν σοβαρές απώλειες από τις διεθνείς επενδύσεις τους (μόνο από τα κεφάλαια που διέθεσαν στην περσινή αύξηση κεφαλαίου της MIG χάνουν ήδη περισσότερο από το 50%…), ενώ οι πόρτες της διεθνούς αγοράς χρήματος έχουν ουσιαστικά κλείσει, αφού το κόστος δανεισμού του ομίλου έχει εκτιναχθεί σε απαγορευτικά ύψη (σήμερα πρέπει να πληρώνει κανείς 11% τον χρόνο για να ασφαλίζει χρεόγραφα της Dubai Group, έναντι 2,45% τον περασμένο Μάρτιο).
Η ταμειακή στενότητα των βασικών μετόχων του δεν είναι, όμως, το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Βγενόπουλος αυτήν την εποχή. Το φιλόδοξο σχέδιό του να γίνει μεγαλοτραπεζίτης, εξαγοράζοντας σε τιμή ευκαιρίας μεγάλη τράπεζα εν μέσω της κρίσης, οδηγείται σε αδιέξοδο, γι’ αυτό και ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η μεγάλη τραπεζική εξαγορά του ομίλου του θα αφορά τελικά μετοχές της Marfin Popular Bank (ζητήθηκε άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για αύξηση της συμμετοχής της MIG μέχρι και το 30%).
Την ίδια ώρα, οι πολυδιαφημισμένες εξαγορές της Vivartia, της Attica και άλλων εταιρειών, που επέτρεψαν στη MIG να αυτοδιαφημίζεται ως «ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας», δεν αποδίδουν ανάλογα με τα τεράστια ποσά που επενδύθηκαν. Γι’ αυτό και ο κ. Βγενόπουλος βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην πώληση μεγάλου «πακέτου» μετοχών της Vivartia (μέχρι και 40%) στον παλαιό βασικό της μέτοχο, τον Σπ. Θεοδωρόπουλο και την επενδυτική ομάδα που έχει σχηματίσει. Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για άλλες συμμετοχές της MIG, με πρώτη την ακτοπλοϊκή Attica.