Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί μετά την πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και των βουλευτών του κόμματος να ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ και να καταλάγιασε κάπως η εσωκομματική γκρίνια, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει αφού όλες οι τάσεις επιμένουν στις θέσεις τους.

Η πλειοψηφούσα τάση του «Αριστερού Ρεύματος» δεν θέλει ούτε καν να ακούσει για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και εκτιμά ότι η -κάθε τόσο- ανακίνηση του θέματος κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θολώνει την εικόνα του. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το ενδεχόμενο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλειστεί με την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου, που είναι και το ανώτερο όργανο του κόμματος.

Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», ενθαρρυμένη, και από τις σχετικές δηλώσεις του Λ. Κύρκου και του Ν. Κωνσταντόπουλου, εμμένει -χωρίς όμως προκλητικές δηλώσεις- στη θέση της ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σχετική συζήτηση με τους όμορους πολιτικούς χώρους -άρα και με το ΠΑΣΟΚ- και ότι απαιτείται ο ΣΥΝ να έχει θέση για το κυβερνητικό μέλλον της χώρας.

Οι δύο τάσεις επιμένουν στις θέσεις τους και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ με τους βουλευτές του κόμματος, όπου απλώς καταγράφηκαν χωρίς καμιά σύγκλιση οι διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών.

Η «συνεργασιολογία» όμως έχει και παρενέργειες στις συνιστώσες της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ όπου η θέση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί έγκλημα «καθοσιώσεως». Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εκπονήσουν κοινή θέση για τις επικείμενες ευρωεκλογές και η αναζωπύρωση της συζήτησης για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη μια από τις συνιστώσες -η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ)- όχι μόνο διαφώνησε για τη συζήτηση που αφορά συνεργασίες, αλλά επιτέθηκε και στην εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Κάνει λόγο για «κλεφτοπόλεμο» που ασκεί η «Ανανεωτική Πτέρυγα» και φτάνει στο σημείο να ζητήσει ακόμα και νέα συμφωνία για την κατάρτιση της εκλογικής λίστας προκειμένου η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα να συμφωνεί πλήρως με τους προγραμματικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάει δε από την ηγεσία να δηλώσει με κατηγορηματικότητα ότι όλα όσα λέγονται για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετα στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΝ, αλλά και στην ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κατηγορηματικά μια «κεντροαριστερή διαχείριση».

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κοροβέσης, σε άρθρο του εκτιμά ότι υπάρχει πλέον ανάγκη να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένας ενιαίος οργανισμός και να καταργηθούν σταδιακά όλες οι συνιστώσες. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί «κόκκινο πανί» για την «Ανανεωτική Πτέρυγα», η οποία ήδη γκρινιάζει ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων του ΣΥΝ έχει μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν δε ότι το 1991 μια παρόμοια πρόταση οδήγησε στη διάσπαση του τότε ενιαίου ΣΥΝ, αφού αποχώρησε η μεγαλύτερη συνιστώσα του, το ΚΚΕ.

Ωστόσο ούτε η ηγεσία του ΣΥΝ ούτε ο Α. Αλαβάνος υιοθετούν μια τέτοια πρόταση, αφού θεωρούν ότι είναι εκτός της σημερινής πραγματικότητας και η ανακίνηση του ζητήματος αυτού μόνο κακό θα προκαλέσει συνολικά στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Έτσι, ρίχνουν το βάρος τους στην εκπόνηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο εργάζεται επιτροπή υπό τον έμπειρο Γ. Δραγασάκη. Θεωρούν ότι με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος θα σταματήσουν οι όποιες τριβές αφού στην κατάρτισή του θα πάρουν μέρος όλες οι τάσεις και ως εκ τούτου θα δεσμευθούν για την υποστήριξή του.


Σχολιάστε εδώ