Η κρίση έφτασε στη Θεσσαλονίκη

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία ήρθε στην πρωτεύουσα του ελληνικού βορρά για να συνεχίσει τις επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους της πόλης, τις οποίες είχε ξεκινήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στις αρχές του φθινοπώρου. Επιπρόσθετα, ήθελε να ακούσει τα προβλήματα που τους απασχολούν, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που όπως χαρακτηριστικά είπε: «πέφτει σαν καταστροφικό τσουνάμι σε μια αδύναμη και αθωράκιστη, εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, οικονομία».

Η Λούκα έμεινε έκπληκτη από το κλίμα απόγνωσης που συνάντησε σε βιομήχανους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τους εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε επί μακρόν, καταγράφοντας προβλήματα και αιτήματα και παρουσιάζοντας τις βασικές προτάσεις του κόμματός της για μια άλλη οικονομική πολιτική, την οποία όπως είπε έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι βιομήχανοι (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας) δεν έκρυψαν από τη Λούκα την ανασφάλεια που βιώνουν και την απόγνωσή τους για την κρίση που χτυπάει την πόρτα τους.

Στα μύρια όσα προβλήματά μας ήρθε και η ασφυκτική πίεση της έλλειψης ρευστότητας να μας αποτελειώσει, είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΒΒΕ (Μυλωνάς, Ακκάς, Σταύρου, Βεργίνης κ.ά.), ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να καταβάλει από τη μεριά του κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει συνεννόηση με τις τράπεζες και να περάσει σημαντικό τμήμα των 28 δισ. στην πραγματική οικονομία.

Τα μέλη του ΣΒΒΕ υποσχέθηκαν στην εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ πως θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν τις απολύσεις, επιλέγοντας να μειώσουν δραματικά τα κέρδη τους, πουλώντας κάτω του κόστους στις ξένες αγορές, προκειμένου να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας στα εργοστάσια του εσωτερικού.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων ζήτησαν από το ΠΑΣΟΚ να συμβάλλει όσο είναι δυνατόν στο να υπάρξει νέο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας, που να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, πέραν εκείνου των 28 δισ. ευρώ που

ήδη «τρέχει» για τις τράπεζες, ενώ μίλησαν και για πρόσθετα μέτρα, όπως

απευθείας επιστροφή του 100% του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις εντός μηνός, μείωση του κόστους δανεισμού (π.χ., με

επιδότηση του spread των επιτοκίων για ένα δημοσιονομικό έτος) και επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης επιχορηγήσεων και έναρξης του ΕΣΠΑ 2007-2013.


Σχολιάστε εδώ