Ζούνε τον μύθο τους στο ΠΑΣΟΚ

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, νιώθει και ο ίδιος ότι κάτι γίνεται, όχι ότι κερδίζει ακόμη τον Καραμανλή, αλλά λόγω κυρίως της οικονομικής κατάστασης και όχι εξαιτίας του σκανδάλου του Βατοπεδίου (αν και αυτό λειτουργεί προσθετικά σε βάρος της εικόνας της κυβέρνησης) ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καταρρέουν, λένε συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, όπως παραδέχονται στη Χαριλάου Τρικούπη, και αν δεν κάνουν κάτι από τώρα, θα το βρούνε μπροστά τους.

Η μεγάλη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, έχει σκεπάσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο… αφρός των ημερών καλύπτει τα πάντα και τους πάντες, τους ικανούς και τους ανίκανους, τους επαρκείς και τους ανεπαρκείς και τα στελέχη εκείνα που λειτουργούν με επικοινωνιακούς όρους. Κανείς δεν νοιάζεται στο ΠΑΣΟΚ αν αυτά που προτείνουν έχουν αξία, έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή αν βρίσκουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα ξεπερνιούνται μπρος στα χαμόγελα που έχουν φέρει τα γκάλοπ. «Λειτουργούμε με βάση το φαίνεσθαι και όχι αυτό που είμαστε», είναι η εξήγηση κορυφαίου στελέχους που βρίσκεται κοντά στον Παπανδρέου, με ιστορικές αναφορές στο κόμμα από την ίδρυσή του. Τίποτα δεν λειτουργεί, τονίζει, πάμε με το κύμα που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις. Και τα εσωκομματικά προβλήματα κρύβονται κάτω από αυτό…

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι το κόμμα δεν είναι έτοιμο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, να τα βάλει με τον Καραμανλή, όποτε και αν γίνουν εκλογές. Δεν διαθέτει, αυτό που είχε κάποτε, και για το οποίο πολλοί καυχιόντουσαν: Ισχυρό κομματικό μηχανισμό, απαραίτητο για τέτοιες μάχες. Δεν έχει τη λεγόμενη ραχοκοκαλιά, την οποία έχει χάσει από την εποχή του Σημίτη και δεν την έχτισε από την αρχή, όπως θα έπρεπε, ο Γιώργος. «Κινούνται με αυτόματο πιλότο και κάνει όποιος θέλει ό,τι θέλει», παρατηρεί άλλο στέλεχος που ανησυχεί για την εικόνα που παρουσιάζει εσωτερικά το κόμμα. Οι οργανώσεις του κινούνται με βάση την πελατεία των βουλευτών, οι τομείς δράσης δεν λειτουργούν και τα στελέχη παραγοντίζουν και απλώς περιμένουν να… ράψουν κοστούμι για την ορκωμοσία… Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο στέλεχος, κανείς δεν δίνει δεκάρα για τη στρατηγική της πολιτικής αντιπαράθεσης, για το πακέτο των πολιτικών προτάσεων που πρέπει να καταθέσει με σοβαρότητα το Κίνημα, για να πιστέψει ο κόσμος ότι υπάρχει η εναλλακτική λύση.

Βουλευτές και στελέχη δεν θέλουν να δυσκολέψουν το έργο του Παπανδρέου και να κατηγορηθούν ότι τον υπονομεύουν, γι’ αυτό και αποφεύγουν να μιλάνε για… στενόχωρα πράγματα. Βλέπουν τα στραβά και τα ανάποδα που συμβαίνουν αλλά λένε, «άσε να εκλεγούμε κυβέρνηση και μετά βλέπουμε». Τους αρκεί ότι κατρακυλάει η κυβέρνηση και δεν διερωτώνται γιατί δεν ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν ανύπαρκτες, δεν συγκινούν τις τοπικές κοινωνίες. Όποιες εκδηλώσεις γίνονται οργανώνονται από τους βουλευτές της κάθε περιοχής και όχι συντονισμένα από τον κεντρικό μηχανισμό. Οι νέες νομαρχιακές επιτροπές δεν έχουν πολιτικό λόγο, δεν λογαριάζονται από την κεντρική καθοδήγηση, που λειτουργεί με τη… λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Όλα αυτά ο Παπανδρέου δεν φαίνεται να τα γνωρίζει. Εκτός κι αν κάνει ότι δεν τα γνωρίζει και δεν τα «σκαλίζει» γιατί δεν θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα, τώρα που τα γκάλοπ τον ευνοούν. Η σημερινή ηγεσία ενδιαφέρεται μόνο για τα επιφανειακά. Η επιδίωξη είναι «να μην ανοίξει μύτη πουθενά και τσαλακωθεί η εικόνα της», λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει πώς λειτουργούν τα κομματικά φέουδα. Ο Παπανδρέου μπορεί να θέλει ανοικτές οργανώσεις, πολιτικά φρέσκες, με νέο κόσμο, ιδέες, προτάσεις και συμμετοχή, αλλά πού να ήξερε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται…

Δεν υπάρχει η ραχοκοκαλιά που θα συμπαρασύρει κόσμο στη γειτονιά, στους χώρους δουλειάς, στο πανεπιστήμιο ή στον συνδικαλισμό (εκεί συμβαίνουν τα… χειρότερα). Όταν πήγε να σπάσει το απόστημα στις οργανώσεις και να μπούνε νέα πρόσωπα, νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πολιτική, οι επιτήδειοι κομματάρχες δεν τους άφησαν, έκλεισαν τις πόρτες, αφήνοντας απέξω την αλλαγή που ευαγγελίσθηκε ο Γιώργος.

Τώρα βέβαια είναι αργά. Έτσι το ΠΑΣΟΚ κινείται με το ίδιο φθαρμένο στελεχιακό δυναμικό. Και τα «λαμόγια» που μυρίστηκαν και πάλι εξουσία, ξαναμαζεύτηκαν κοντά σε βουλευτές κι άρχισαν να στήνουν τον χορό.

Δεν έχουν καταλάβει όμως, ποιος είναι ο κ. Παπανδρέου. Ότι αυτούς που θα κάνει υπουργούς, πέραν πολύ λίγων εξαιρέσεων, δεν θα τους ξέρει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους…

Υπάρχουν βέβαια και τα στελέχη που είναι φιλότιμα και αγαπάνε τον χώρο στο οποίο ανδρώθηκαν πολιτικά. Τώρα όμως βλέποντας τα νέα ήθη των νέων στελεχών, προτιμούν να μη μιλούν γιατί στο τέλος θα τους κατηγορήσουν για «υπονομευτές», ενώ οι πραγματικοί υπονομευτές είναι άλλοι…


Σχολιάστε εδώ