Ζητούν επιδότηση επιστροφών για τα φύλλα του 5νθήμερου!

Είναι γνωστό πως οι κυκλοφορίες των εφημερίδων εντός 5νθημέρου κατακρημνίστηκαν και ζουν χάρη στις προσφορές των φύλλων του Σαββατοκύριακου.

Η ΕΙΗΕΑ στον απολογισμό της αναφέρει πως «προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση έκδοσης των εφημερίδων, το διοικητικό συμβούλιο, υιοθετώντας σχετική πρόταση του προέδρου του κ. Δημήτρη Καλοφωλιά, εζήτησε από την κυβέρνηση τη μέχρις ενός ορίου επιδότηση του κόστους των επιστροφών των εφημερίδων των 5 αυτών ημερών, έως ότου ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση της διανομής του Τύπου. Το αίτημα αυτό, κατά την ΕΙΗΕΑ, κατατέθηκε διότι η ανάγκη εφοδιασμού όλων των σημείων πώλησης, σε συνδυασμό με το μη μηχανογραφημένο μέχρι τελικού σημείου πώλησης σύστημα διανομής των εφημερίδων και την πτώση της κυκλοφορίας, αυξάνει το ύψος των επιστροφών, δηλαδή την οικονομική επιβάρυνση του Τύπου». Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2007, χωρίς να ικανοποιηθεί και τώρα επανέρχεται με δύο σκέλη:

α) Θέσπιση ορίων επιδότησης, ώστε να μη δημιουργηθούν από αυτήν συνθήκες πολέμου δαπάνης χάρτου μεταξύ των εφημερίδων.

β) Καθορισμός ανωτάτου ποσοστού επιδοτούμενων επιστροφών, με βάση την κυκλοφορία της κάθε εφημερίδας».

Βεβαίως, το πρόβλημα θα μπορούσε μάλλον να είχε ήδη μετριαστεί, αν προχωρούσε η μηχανοργάνωση του συστήματος διανομής. Στις 31 Ιανουαρίου του 2007 οι εκδότες, με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας, υπέβαλαν πρόταση προς τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μέσω της ΜΟΔ ΑΕ. Στις 3 Οκτωβρίου η γενική γραμματέας Επικοινωνίας Μ. Παπαδά ενημέρωσε πως το έργο έχει την υποστήριξη της Γραμματείας και πρότεινε να διαβιβασθεί ο φάκελος του αιτήματος προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ για την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, όπως και έγινε 5 ημέρες αργότερα.

Να μην καταργηθεί το 2%

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως οι εκδότες των εφημερίδων ζητούν να διατηρηθεί το όριο του 2% για δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά, αν και η κυβέρνηση, διά του Θ. Ρουσόπουλου, είχε δεσμευτεί, καθώς εκπνέει στις 31/12/2008, πως δεν θα το ανανεώσει. «Το διοικητικό συμβούλιο έχει ζητήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τη διατήρηση της διατάξεως για αόριστο χρόνο», αναφέρει η ΕΙΗΕΑ, «και το θέμα εξετάζεται από την κυβέρνηση με σοβαρή πιθανότητα θετικής έκβασης». Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα του ΦΠΑ, καθώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί αλλαγές στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, ανάμεσα στους οποίους είναι ο συντελεστής 4,5% επί των πωλήσεων φύλλων και των εργασιών φασόν, που ισχύει για τον Τύπο στη χώρα μας». Η ΕΙΗΕΑ «ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τη διατήρηση των ανωτέρω συντελεστών ως έχουν».


Σχολιάστε εδώ