Εμφύλιος στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες!

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ «εμφυλίου πολέμου» παίρνει η κόντρα που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης μεταξύ βουλευτών, αλλά και πολιτευτών, εν όψει των εθνικών εκλογών.

Κι αυτό γιατί αν η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, όπως δείχνουν μέχρι αυτήν τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις, θα εκλέξει στην καλύτερη περίπτωση 80-90 βουλευτές.

Κι αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από αυτούς ένας αριθμός γύρω στους 30 θα είναι εκλεγόμενοι για πρώτη φορά, προκύπτει το συμπέρασμα ότι περισσότεροι από 80 από τους σημερινούς βουλευτές δεν θα είναι στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Βάσει όλων αυτών, η λογική που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!

Πιο σκληρή είναι η κόντρα στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, όπου η πλήρης ανατροπή των δυνάμεων είναι από πολύ πιθανή έως σίγουρη. Πιο συγκεκριμένα στον Έβρο, τη Βοιωτία, την Πέλλα, την Πιερία και την Καβάλα, σήμερα η ΝΔ έχει τρεις έδρες έναντι μίας του ΠΑΣΟΚ.

Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ θα έχουμε πιθανότατα πλήρη αντιστροφή, που σημαίνει ότι σε κάθε μία από τις περιφέρειες θα έχει δύο βουλευτές λιγότερους. Αλλαγές στον συσχετισμό των εδρών θα έχουμε και στις πενταεδρικές, όπως η Καρδίτσα (σήμερα 4 η ΝΔ και 1 το ΠΑΣΟΚ), η Φθιώτιδα (4-1), Μεσσηνία (4-1), ενώ αναμένεται να επηρεασθούν και περιφέρειες με περισσότερες έδρες όπως οι Σέρρες (4-2 σήμερα) κ.ά.

Αγωνία πάντως επικρατεί και μεταξύ των βουλευτών (νυν και… υποψηφίων) στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ΝΔ θα χάσει 2 έδρες στην Περιφέρεια Αττικής, 3 τουλάχιστον στη Β΄ Αθηνών και άλλη μία στην Α΄. Έτσι λοιπόν, αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα είναι περίπου βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές θα μείνουν εκτός Βουλής νυν και πρώην υπουργοί.

Εν κατακλείδι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις εκλογές καμία σχέση δεν θα έχει με τη σημερινή και αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της «επόμενης ημέρας» στην παράταξη. Διότι μπορεί ο αρχηγός να εκλέγεται από το Συνέδριο, ωστόσο οι βουλευτές αποτελούν τον πολιορκητικό κριό.


Σχολιάστε εδώ