Εισαγγελέας για τη «ληστεία» από το κύκλωμα καυσίμων

Η συστηματική καταλήστευση των καταναλωτών από το κύκλωμα της αγοράς καυσίμων, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να περιορίζεται σε ρόλο… τροχονόμου των καρτέλ, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας που διεξάγει αυτήν την περίοδο η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Σκεπαρνιά, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της καταναλωτικής οργάνωσης Νέο ΙΝΚΑ, κεντρικό στοιχείο της οποίας αποτέλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π» για το καρτέλ BP – Shell και τη σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική εξέταση έχει ήδη ολοκληρωθεί από στέλεχος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και το σχετικό πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως απορρίπτει εν μέρει τις αιτιάσεις της μηνυτήριας αναφοράς, αλλά καταλήγει και σε πολύ σοβαρές διαπιστώσεις για την «παράλυση» του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων, που επιτρέπει στους «μεγάλους» (διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας) να θησαυρίζουν εις βάρος των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προκαταρκτική έρευνα κλήθηκαν και κατέθεσαν κορυφαία στελέχη των εταιρειών διύλισης και εμπορίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπ. Ζησιμόπουλος, καθώς και πολιτικά στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη εξετάζει τόσο διεξοδικά το φαινόμενο των πανάκριβων καυσίμων στην ελληνική αγορά, όπου σταθερά εδώ και χρόνια οι τιμές προ φόρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατηρούνται 10-15% υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την προκαταρκτική έρευνα απορρίπτεται για τεχνικούς λόγους μία από τις βασικές αιτιάσεις της μηνυτήριας αναφοράς, η οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου. Ότι, δηλαδή, στην Ελλάδα οι τιμές αντλίας δεν παρακολουθούν τις μειώσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Ορθά κρίνεται ότι η σύγκριση αυτή είναι οικονομικά «ανορθόγραφη», αφού τα δύο μεγέθη δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα. Στην τιμή αντλίας, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται φόροι που τη διαμορφώνουν σε ποσοστό υψηλότερο του 50%, ενώ επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου. Έτσι, ποτέ δεν είναι δυνατό μια μείωση της διεθνούς τιμής του αργού να επηρεάσει κατά το ίδιο ποσοστό την τελική τιμή των καυσίμων στα ελληνικά πρατήρια.

Από την έρευνα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις εις βάρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του προέδρου της, κ. Σπ. Ζησιμόπουλου, καθώς διαπιστώνονται σοβαρότατες παραλείψεις στην εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, με στόχο την εξυγίανση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η στάση της Επιτροπής και του προέδρου της καταγράφεται με μελανά χρώματα στο πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας και πλέον τίθεται το ερώτημα αν η Εισαγγελέας θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου ή και των μελών της για παράβαση καθήκοντος. Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Ζησιμόπουλος διώκεται για παράβαση καθήκοντος για τη στάση του στην υπόθεση της Nestle και η δίκη του έχει προγραμματισθεί μέσα στον Δεκέμβριο.


Σχολιάστε εδώ