εδώ Βρυξέλλες

• Την ανάγκη άρσης των εμποδίων που παρουσιάζονται στην κινητικότητα των φοιτητών που προέρχονται από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης επεσήμανε, με παρέμβασή του στο Διεθνές Συνέδριο για την ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες των Βαλκανίων που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης.

Τα βασικά εμπόδια, όπως είπε ο έλληνας ευρωβουλευτής, είναι τα έξοδα μετάβασης και το κόστος διαβίωσης στις ακριβές πόλεις των κρατών-μελών της ΕΕ, η απόκτηση άδειας εισόδου (visa) και τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών. Εξάλλου η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Μαυρομμάτη τονίζει ότι «30 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι η στήριξη, κυρίως των μαθητών με οποιαδήποτε μορφή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα όλων των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων» και παραπέμπει στην «ατζέντα για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον σχολικό τομέα» με δράσεις στήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

• Προτάσεις για καλύτερες κοινωνίες για τις οικογένειες και τα ηλικιωμένα άτομα κατατέθηκαν στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Δημογραφία, του οποίου την εναρκτήρια συνεδρίαση διηύθυνε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού» κ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου.

Με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση έως το 2014 των ατόμων άνω των 60 ετών, αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για παραμονή στην εργασία και στην εθελοντική προσφορά των υπό συνταξιοδότηση εργαζομένων και για στήριξη των οικογενειών, ώστε οι Ευρωπαίοι να αποκτούν τον αριθμό των τέκνων που επιθυμούν.

• Τη νέα οδηγία για το νομικό πλαίσιο περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις χώρες της ΕΕ επικαλέστηκε ο αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων και βιομηχανίας Επίτροπος κ. Γκίντερ Βερχόιγκεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Αγγελάκα, που έγινε με αφορμή το τραγικό περιστατικό της Φινλανδίας, όταν 22χρονος άνοιξε πυρ και σκότωσε 10 συμφοιτητές του.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, η νέα οδηγία εισάγει περισσότερους περιορισμούς και ρυθμίζει θέματα όπως οι όροι απόκτησης όπλων και οι προϋποθέσεις για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις τους, όπου αυτό επιτρέπεται.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση του κ. Αγγελάκα για τα επικίνδυνα βιντεοπαιχνίδια, η αρμόδια Επίτροπος κ. Ρέντινγκ διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαγρύπνηση, «έχοντας πλήρη επίγνωση των πιθανών επιβλαβών συνεπειών από τα βιντεοπαιχνίδια, ιδίως σε παιδιά και εφήβους».

• Την ανάγκη επανεξέτασης των προϋποθέσεων ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠΠ), το οποίο συστάθηκε το 2007 με σκοπό να στηρίξει τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω αναδιάρθρωσης ή κλεισίματος των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, επισημαίνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μποτόπουλος, δεδομένου, όπως υπογραμμίζει, ότι 450 εκατομμύρια ευρώ του ΕΤΠΠ δεν έφτασαν ποτέ στους ευρωπαίους απολυμένους.

• Τις ευθύνες της Τουρκίας για τη δραματική αύξηση της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ επεσήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή την 60ή Συνάντηση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, που ολοκληρώθηκε προχθές στην Άγκυρα.

Ο κ. Σχοινάς θύμισε την αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας σε 100.000 ετησίως και κατήγγειλε την τουρκική άρνηση εφαρμογής του Διμερούς Πρωτοκόλλου επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001.


Σχολιάστε εδώ