Δύο θέσεις στο ΠΑΣΟΚ για το Βατοπέδιο

«Πίσω – μπρος» φαίνεται να πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των τυχόν ποινικών ευθυνών στελεχών της κυβέρνησης για το σκάνδαλο το Βατοπεδίου, αλλά και για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και διαφορετικές φωνές για τις όποιες εξελίξεις και για το πώς θα πορευτεί στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ. Όλοι βέβαια περιμένουν να καταθέσουν τις επόμενες μέρες στην Εξεταστική Επιτροπή τα πολιτικά πρόσωπα και οι υπουργοί που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει στροφή τις τελευταίες μέρες, καθώς χαμηλώνουν προσεκτικά οι τόνοι ως προς την Προανακριτική. Όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι παράγοντες, αυτό γίνεται για λόγους «τακτικής και όχι ουσίας». Στη Χ. Τρικούπη περιμένουν τη λήξη της Εξεταστικής και το πόρισμα, ενώ διευκρινίζουν ότι «άλλο άσκηση δίωξης -όπου απαιτούνται αδιάσειστα στοιχεία- και άλλο σύσταση Προανακριτικής». Σύμφωνα με συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, η «στροφή» κρίθηκε αναγκαία, καθώς «κάποιοι τρόμαξαν επειδή φοβήθηκαν ότι προετοιμάζουμε ρεβανσιστική επέλαση τύπου ’89. Επειδή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θελήσαμε να χαμηλώσουμε λίγο τους τόνους ώστε να διασκεδάσουμε τις όποιες φοβίες».

Ωστόσο, όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως «η υπόθεση βρωμάει, είναι σάπια και τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και καθοδήγηση».

Στέλεχος, που έχει σχεδόν καθημερινή συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζει πως «αν δεν υπάρχουν ατράνταχτα και σοβαρά στοιχεία δεν πρόκειται να κάνει τον μάγκα το ΠΑΣΟΚ», ενώ επισημαίνει ότι οι όποιες επιλογές γίνουν και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθούν και οι καταθέσεις των πολιτικών προσώπων και εξεταστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή και τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Μεϊμαράκη περί πολιτικών ευθυνών σημείωσε πως «όταν ακόμα και ένας εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης ομιλεί περί πολιτικών ευθυνών υπουργών, δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να το αμφισβητεί αυτό, πόσω μάλλον εμείς, που απ’ την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το οποίο διερευνά η Εξεταστική είναι ευθύνες, πέρα από τις πολιτικές». Απέφυγε να σχολιάσει τις μέχρι τούδε μαρτυρίες στην Εξεταστική Επιτροπή ωστόσο εξέφρασε τη γνώμη ότι «οι καταθέσεις αυτές επιβαρύνουν τη θέση πολλών ανθρώπων».

Από την πλευρά του πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε:

«Βεβαίως και χρειάζεται Προανακριτική, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει» σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκόμενων με τη μια ή την άλλη μορφή προσώπων σε αυτήν την ιστορία και υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων». Υποστήριξε δε ότι «έχουν πλέον προκύψει όχι ενδείξεις, αλλά αποδείξεις για σωρεία αδικημάτων (π.χ. για το θέμα του Ολυμπιακού Ακινήτου εκεί είναι προφανή τα αδικήματα, φοροδιαφυγή, απιστία σε βάρος του Δημοσίου)». Και επεσήμανε με έμφαση: «Δεν αντέχει το πολιτικό μας σύστημα τη συγκάλυψη αυτής της υπόθεσης. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Αυτό είναι πραγματικά το πιο κολοσσιαίο σκάνδαλο της πολιτικής ζωής του τόπου από το 1945 και μετά».

Πάντως, ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Κακλαμάνης, έσπευσε να «αθωώσει» τον κ. Πέτρο Δούκα, υποστηρίζοντας στη Βουλή ότι ούτε ο υπουργός της ΝΔ ούτε οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ. Δρυς και Φωτιάδης έχουν ευθύνες για τις ανταλλαγές.

«Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη δήλωση και συνεπώς δεν μπορώ να εκφραστώ επ’ αυτής», απάντησε μάλλον αμήχανα ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όμως δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν καλά τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και επισημαίνουν πως «αυτές είναι μάλλον προσωπικές απόψεις του κ. Κακλαμάνη».


Σχολιάστε εδώ