Διάδρομοι και Ψίθυροι

Ο κόλαφος των τραπεζών σε πλήρη εξέλιξη. Συνεχίζονται εδώ και μέρες οι αθρόες πωλήσεις στα τραπεζικά χαρτιά τα οποία «ξεφορτώνουν» οι ξένοι επενδυτές. Και εάν πιστέψουμε τις τελευταίες αναλύσεις μεγάλων οίκων, έπεται και συνέχεια. Ενδεικτικά, η JP Morgan μειώνει (στα 11 ευρώ από 32!) την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank, ενώ ανάλογες εκτιμήσεις για τους τίτλους τόσο της Alpha όσο και της Εθνικής εξέφρασαν και οι αναλυτές των Deutsche Bank και HSBC.

Ειδικά πάντως για τις τράπεζες γνωστοί και μη εξαιρετέοι κύκλοι της αγοράς επανέφεραν τα σενάρια περί περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου παρά τις αντίθετες απόψεις που εξέφρασαν δημοσίως τις προηγούμενες ημέρες οι επικεφαλής της Alpha Bank Γιώργος Κωστόπουλος αλλά και της Εθνικής Τάκης Αράπογλου. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, είναι το υπουργείο Οικονομίας αυτό που θα «πιέσει» τώρα καταστάσεις. Μιλάνε για «στρατηγική σύμπραξης» των μικρών τραπεζών. Αλλά ξεχνάνε φαίνεται πως ακόμα και τα πλέον πρόσφατα σενάρια περί «συζητήσεων» της Τράπεζας Αττικής και της Aspis Bank διαψεύστηκαν εν τη γενέσει τους…

Αντιθέτως σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τις πρωταγωνίστριες του ενεργειακού κλάδου Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησε η Goldman Sachs. Οι νέες τιμές είναι για τη μετοχή της Motor Oil τα 7,5 και για τα ΕΛΠΕ τα 4,6 ευρώ.

Στη δίνη της εβδομάδας που τελείωσε την Παρασκευή ξεχώρισαν δύο τίτλοι που είναι η αλήθεια πως μας χρωστούσαν κάτι. Ο λόγος για τη μετοχή του ΟΤΕ που επέστρεψε πάνω από τα 11 ευρώ, αλλά και της ΔΕΗ (μεγαλύτερη έκπληξη αυτή) που επέπλευσε πάνω από τα 10 ευρώ. Προσοχή όμως: την Πέμπτη η ΔΕΗ ανακοίνωσε ζημίες πέραν… πάσης φαντασίας! Οπότε;

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία: 137 τίτλοι τίθενται πλέον σε διαπραγμάτευση σε τιμές κάτω του 1 ευρώ. 30 μετοχές σε τιμές κάτω κι από το μισό ευρώ. Αν πιστεύετε πως ακόμα υπάρχουν «διαμάντια στη λάσπη», ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

Μεγάλo ερωτηματικό τέλος είναι για τους εμπλεκομένους με την αγορά και το τι θα πράξουν μερικά «βαριά» χαρτιά του βιομηχανικού κλάδου. Ο λόγος για μετοχές που συναντώνται συχνά σε χαρτοφυλάκια και ιδιωτών επενδυτών ακριβώς λόγω του «αμυντικού» χαρακτήρα τους. Παραδείγματα πολλά και -φευ- όλα τους με απογοητευτικές επιδόσεις. Frigoglass, Fourlis, Σαράντης, Intracom. Κοινό σημείο όλων αυτών των μετοχών η αδυναμία αντίδρασης στην πτώση του τελευταίου διαστήματος, αλλά και οι «κακές» προβλέψεις πολλών ειδικών της αγοράς για τη συνέχεια. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ