Δάσκαλε (κ. Ιερώνυμε) που δίδασκες…

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, τους στόχους και το όραμά του για την Εκκλησία. Θεωρητικολογίες, υποσχέσεις και έργα που «θα» ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Κουβέντα για το πώς να διαχειριστούν οι κληρικοί το σκάνδαλο με τον Εφραίμ, πώς να απαντήσουν στα ερωτήματα του λαού και να επουλώσουν την πλήρη απογοήτευση του κόσμου, που όσο περνάει ο καιρός απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τους ναούς.

O Αρχιεπίσκοπος συγκέντρωσε τους κληρικούς στην αίθουσα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και τους παρέδωσε μαθήματα συμπεριφοράς. Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και καυστικά σχόλια από πολλούς κληρικούς ήταν η παρουσία των λαϊκών συνεργατών (Ζαμπέλης, Κουρεντής) του Αρχιεπισκόπου, υπεύθυνων για τα οικονομικά της Εκκλησίας. «Ακόμη και οι πρόεδροι των θεολογικών τμημάτων είχαν τη διάκριση να αποχωρήσουν από μία συνάντηση κυρίως πνευματικού χαρακτήρα», λέει χαρακτηριστικά κληρικός. «Οι ιερατικές συνάξεις έχουν ως σκοπό να συναντηθεί ο πατέρας με τα παιδιά του και όχι ο πρόεδρος μιας εταιρείας και τα μέλη του ΔΣ της με τους εργαζομένους. Δεν μπορεί μια παρέα παντελονάδων, που δεν έχει μυρίσει ποτέ λιβάνι, να διοικεί έναν πνευματικό οργανισμό», επισημαίνει.

Ας δούμε όμως πόσο ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος κάνει πράξη αυτές τις συστάσεις προς τους κληρικούς.

Αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ενοριών. Πώς ακριβώς ζητά από τους κληρικούς του να ενισχυθεί ο ρόλος τους, όταν ο ίδιος δεν δείχνει να τις στηρίζει; Δέκα μήνες μετά την εκλογή του και δεν έχει επισκεφθεί ούτε το ένα πέμπτο των ενοριών. Αντ’ αυτού προτιμά με κάθε ευκαιρία να επισκέπτεται και να ιερουργεί σε ενορίες της παλαιάς μητρόπολης που διεποίμαινε. Θα έπρεπε να τον ενημερώσουν οι συνεργάτες του ότι οι κληρικοί χρειάζονται στήριξη και τόνωση ηθικού από τον φυσικό τους ηγέτη.

Ο κ. Ιερώνυμος είπε επίσης ότι πρέπει οι κληρικοί να βρίσκονται κοντά στους οικονομικά αδύναμους. Όταν για να αποδεχτούν τα γηροκομεία της Αρχιεπισκοπής έναν ηλικιωμένο χρειάζεται «ταρίφα» σύνταξη τουλάχιστον 800 ευρώ, πού είναι ακριβώς η φιλανθρωπία και πώς εκφράζεται; Εάν ένας ηλικιωμένος έχει σύνταξη του ΙΚΑ που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ δεν μπορεί να μείνει στα «Κέντρα Γερόντων». Ακόμη στην Αρχιεπισκοπή καυχώνται ότι μοιράζουν καθημερινά χιλιάδες μερίδες φαγητού. Πόσα χρήματα διαθέτει η Αρχιεπισκοπή γι’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις υλικές προσφορές των πιστών και στην εθελοντική τους εργασία;

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησε στους απλούς παπάδες να αποφεύγουν τις διακοσμητικές υπερβολές και την επίδειξη πλούτου, καθώς, όπως είπε, είναι αίτια απομάκρυνσης του κόσμου από τους ναούς. Πόσες φορές έχει πάει ο ίδιος όμως σε κοινωνικές εκδηλώσεις πλουσίων επιχειρηματιών και προσώπων του πολιτικού κόσμου; Τι όφελος αποκόμισε από την έκθεσή του στον πλούτο και τη χλιδή, τελώντας γάμους επωνύμων και βαπτίσεις γόνων επιχειρηματιών; Προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι και ο ίδιος γίνεται μέρος του συστήματος επίδειξης χλιδής και πλούτου από ορισμένους νεόπλουτους που λέγουν ότι είχαν τον «Αρχιεπίσκοπο» στον γάμο τους, λες και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι κοσμικό αξεσουάρ.

«Οι ενορίες δεν είναι υποκαταστήματα παροχής οικονομικών υπηρεσιών», είπε, μεταξύ άλλων, στους κληρικούς ο κ. Ιερώνυμος. Οι λαϊκοί συνεργάτες του το βλέπουν όμως υπό αυτό το πρίσμα; Τους ενδιαφέρει άραγε η… παραμυθητική παρέμβαση της Εκκλησίας ή το πώς θα αξιοποιήσουν ένα δίκτυο ενοριών και δεκάδων χιλιάδων πιστών; Γύρευε με τι ανταλλάγματα…

Τέλος, στην ιερατική σύναξη αναφέρθηκε το πρόβλημα των «άδειων παγκαριών». Η απογοήτευση των πιστών ήταν λογικό να περιορίσει και τον οβολό τους. «Η Αρχιεπισκοπή έχει αποθεματικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της. Ίσως ήρθε η ώρα η Αρχιεπισκοπή να σταματήσει να ζητά συνεχώς από τις ενορίες και να επιστρέψει κατά κάποιον τρόπο αυτά τα ποσά για να μπορέσουμε να κάνουμε έργο και όχι να τα συσσωρεύουν στα ταμεία τους», αναφέρει με παράπονο κληρικός της Αρχιεπισκοπής.

Αριστεροί και δεξιοί

Εκτός από την ομιλία του όμως στους κληρικούς, ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας προχώρησε ακόμη περισσότερο, διαχωρίζοντας τους κληρικούς σε αριστερούς που πιστεύουν και δεξιούς που δεν πιστεύουν!

«Οι αριστεροί πιστεύουν περισσότερο από τους δεξιούς», είπε ο Αρχιεπίσκοπος διαχωρίζοντας το ποίμνιο με βάση κομματικά κριτήρια. Όπως λέει Μητροπολίτης του λεκανοπεδίου, «είναι λάθος να διαχωρίζουμε τους πιστούς με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Θυμόμαστε τι κακό είχε κάνει η φράση του Χριστόδουλου περί ”Δεξιάς του Κυρίου”, που είχαν παρερμηνεύσει ορισμένοι δημοσιογράφοι. Ο Μακαριστός ποτέ δεν είπε ότι οι δεξιοί πιστεύουν περισσότερο από τους αριστερούς. Αν το είχε πει θα είχε γίνει επανάσταση και θα κρεμιόντουσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα παράθυρα οι Ζακύνθου και Ιωαννίνων και όλοι οι αντι-Χριστοδουλικοί μητροπολίτες που τώρα έχουν γίνει χειροκροτητές της απραξίας».

Στη συνέντευξή του ο κ. Ιερώνυμος επικρίνει ακόμη «εκείνους που χρησιμοποιούν την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια ως σύνθημα και ως βόλεμα», υπογραμμίζοντας ότι «απεχθάνεται την πατριδοκαπηλία και την πατριδολαγνεία». Με ποιες κινήσεις ο ηγέτης της Εκκλησίας έχει προφυλάξει την πατρίδα και την Εκκλησία; Πώς αντέδρασε μπροστά σε τόσα προβλήματα που απειλούν την εθνική μας ταυτότητα (Σκοπιανό), τη χριστιανική μας υπόσταση (μάθημα Θρησκευτικών) και τις παραδοσιακές ελληνικές αξίες (σύμφωνο συμβίωσης); Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος είπε στη συνέντευξή του ότι «είναι επιπόλαιο να χειροτονεί ανθρώπους που δεν γνωρίζει», επιθυμώντας να δικαιολογήσει τον πολύ μικρό αριθμό νέων χειροτονιών. Αντί αυτού, όμως, παραχώρησε το δικαίωμα της χειροτονίας στους βοηθούς του Επισκόπους της Αρχιεπισκοπής. Τουλάχιστον να μην έχει ο ίδιος την ευθύνη για το ποιους χειροτονεί…


Σχολιάστε εδώ