Βαγγέλη, ανακάλεσε…

ΠΑΙΧΝΙΔΙ με φόντο την «επόμενη ημέρα» στη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες την τελευταία παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Η δήλωσή του, έστω και σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τους δημοσιογράφους, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού και τις αντιδράσεις αρκετών υπουργών. «Άνοιξε ένα θέμα την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να το κλείσει», σημείωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μόλις έγινε γνωστή η δήλωση του υπουργού Άμυνας, στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή εξέφραζαν την κάθετη διαφωνία τους και την ενόχληση του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, με τον κ. Μεϊμαράκη επικοινώνησαν τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Σιούφας και τον κάλεσαν να διορθώσει, να διαψεύσει, για την ακρίβεια, όσα είχε πει έξω από το Μαξίμου, προκειμένου να μην πάρει διαστάσεις το θέμα. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα καθίστατο αναξιόπιστος έναντι των δημοσιογράφων για τα όσα είπε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες χρειάστηκε στη συνέχεια να τον πάρει στο τριψήφιο ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής και να του ζητήσει να ανασκευάσει τα λεγόμενά του. Έτσι, αργότερα το βράδυ, ο κ. Μεϊμαράκης υποχρεώθηκε να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι ποτέ δεν μίλησε για πολιτικές ευθύνες υπουργών. Το σημαντικό είναι ότι στη συνέχεια και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο υπουργός Άμυνας επέμεινε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, το φωνάζει ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις, και ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε»!

Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά του και κυρίως η επιμονή του προκάλεσε, εκτός από τις αντιδράσεις, απορίες κι ερωτηματικά μέσα στη ΝΔ. Συνδέουν μάλιστα την κίνησή του αυτή με τις διεργασίες που ξεκινήσει παρασκηνιακά για τη διαδοχή του Κ. Καραμανλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης κινείται πλέον στο κλίμα της Ντ. Μπακογιάννη, διαπραγματεύεται σκληρά μαζί της να είναι το «νούμερο 2» αν κι εφ’ όσον εκείνη εκλεγεί αρχηγός. Με «όπλο» βεβαίως την επιρροή που έχει στον κομματικό μηχανισμό από την περίοδο που ήταν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην κυβερνητική παράταξη εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών. Υπάρχουν εκείνοι, και είναι αρκετοί, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση, μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρέπει να αναλάβει με σαφή τρόπο τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Αντιθέτως, άλλοι επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο περιέχει μεγάλο ρίσκο, ότι θα ήταν καταδικαστικό για την παράταξη και ότι τέλος πάντων αν γίνει αυτό θα ήταν «τραγικό λάθος» να αναλάβει (δημόσια) την πολιτική ευθύνη ο κ. Καραμανλής. Η λύση θα ήταν να βγουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί να αναγνωρίσουν το λάθος τους, να παραδεχθούν την αμέλειά τους και με κάποιο κομψό τρόπο να ζητήσουν συγγνώμη. Και κατόπιν αυτού θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να μιλήσει για ανάληψη πολιτικών ευθυνών.


Σχολιάστε εδώ