Από φαλιρισμένος βρέθηκε εκατομμυριούχος
«Κομήτης» με όλη τη σημασία της λέξης είναι ο Γιώργος Σαχπατζίδης, το όνομα του οποίου βρέθηκε να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία GDS SA που του ανήκει είχε κάνει προσφορά 35 εκατ. ευρώ στη Μονή για τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Μενίδι, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτή.
Στον επόμενο πλειστηριασμό που έγινε ο Σαχπατζίδης δεν παρουσιάστηκε, εμφανίστηκε όμως ποσό 1.750.000 ευρώ που προερχόταν από λογαριασμό της Μονής Βατοπεδίου (!). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, υπήρξαν μη αιτιολογημένες μεταφορές χρημάτων στη Μονή από τον Σαχπατζίδη.
Ο Γ. Σαχπατζίδης, όμως, που βρέθηκε φέτος να έχει να διαθέσει 35 εκατ. ευρώ για την αγορά των ολυμπιακών ακινήτων, το 1994 – 1995 είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Η εμπλοκή του με την εταιρεία «Αγροτικός Όλυμπος», την οποία λέγεται ότι… τίναξε στον αέρα, τον είχε καταστρέψει. Η ΔΟΥ Κατερίνης του είχε καταλογίσει χρέος 1.660.000 ευρώ (με σημερινή αντιστοιχία) και τον κυνηγούσε για να το εισπράξει.
Μέσα στην οικονομική δίνη που περνούσε κι εκεί που δεν το περίμενε κανείς, ξαφνικά βρέθηκε σύμβουλος στο υπουργείο Εμπορίου. Λέγεται ότι τον βοήθησε ο θείος του, πρώην υπουργός Ν. Ακριτίδης.
Στη συνέχεια τον βλέπουμε στο γραφείο του τότε υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Από εκεί άρχισε να κάνει γνωριμίες και να ανεβαίνει πολύ οικονομικά. Και… οπλικά, μια και ασχολήθηκε με τους εξοπλισμούς και έγινε πλούσιος.
Το 1998 – 1999, μαζί με τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Ρήγα και τον Ν. Ρεμαντά, στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, εξαγόρασαν από τον Γ. Ραυτόπουλο τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».
Αμέσως μετά εξαγόρασε τον «Ελληνικό Βορρά» και τα «Σπορ του Βορρά».
Στη συνέχεια είχε και πάλι μια μεγάλη πτώση. Ο Ν. Ρεμαντάς αποχώρησε και ο Τζον Ρήγας τον έδιωξε κακήν κακώς ως υπαίτιο για μεγάλη «μαύρη τρύπα» που ανακαλύφθηκε στα οικονομικά της εταιρείας. Μάλιστα του έκανε και μια σειρά αγωγές όπου του διεκδικούσε πολλά χρήματα.
Την εποχή της παντοδυναμίας του ο Σαχπατζίδης έκανε προκλητικά πολυτελή ζωή, διέμενε σ’ ένα μικρό ανάκτορο στην Κατερίνη και τον αποκαλούσαν «Σάχη της Πιερίας». Ένα άλλο παρατσούκλι που είχε στην ίδια περιοχή ήταν «Σαχπαρέας».
Ακολούθησε άλλη μια περίοδος αφάνειας και κυνηγητού του Σαχπατζίδη για χρέη και ακάλυπτες επιταγές και ξαφνικά πριν από 3 χρόνια βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο «μεγάλος και τρανός», με καταθέσεις, με ιδιόκτητο όροφο στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη και με μόνιμη σουίτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Στον γάμο του γιου του δε, που έγινε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κίμων Κουλούρης!