από το Περιστύλιο…

νΑύριο αρχίζει η… παρέλαση των πολιτικών από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Έχουμε και λέμε: Από το ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης και από τη ΝΔ, Π. Δούκας, Α. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος, Κ. Κιλτίδης, Σ. Τσιτουρίδης, Αντ. Μπέζας, Β. Μαγγίνας, Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης. Έπεσε δουλειά… Το ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε από την πρόταση να κληθούν οι υπουργοί Πρ. Παυλόπουλος, Σ. Χατζηγάκης και Γ. Αλογοσκούφης, ενώ δεν «περπάτησε» και η πρόταση του ΛΑΟΣ για να προσέλθουν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Γ. Αγγέλου (για να περάσουν από εκεί στον πρωθυπουργό)…

νΗ άποψη πάντως, που προς το παρόν φαίνεται να διαμορφώνουν οι βουλευτές-μέλη της εξεταστικής επιτροπής, είναι ιδιαίτερα αρνητική. Όλοι, ακόμα και οι κυβερνητικοί βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κάνουν λόγο για πολιτικές ευθύνες, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης μιλούν ακόμα και για ποινικές, διάχυτη είναι όμως η αίσθηση ότι τα πορίσματα θα βγουν από την… «παραεξεταστική» των κομμάτων…

νΗ εμφάνιση των δύο μοναχών στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής τάραξε τα νερά και σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον Ευδόκιμο άλλαξε τα δεδομένα των μέχρι τούδε καταθέσεων. Πέρα από τις αποκαλύψεις, ο… τσάρος της οικονομίας του Βατοπεδίου, Ευδόκιμος, εντυπωσίασε για την απάθεια με την οποία αναφερόταν στις διαδρομές των εκατομμυρίων ευρώ της Μονής και για τον τρόπο με τον οποίο μιλούσε για… μικροποσά, αναφερόμενος σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Όσον αφορά τον 33χρονο κύπριο μοναχό Αναστάσιο (βοηθός του Ευδόκιμου στο λογιστήριο) θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του… κυβερνητικού εκπροσώπου της Μονής αφού στις περισσότερες ερωτήσεις η απάντησή του ήταν στερεότυπη: «Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν απαντώ»…

νΚαι ναι μεν ο Αναστάσιος φάνηκε να μην έχει επαρκή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα (θυμόταν λίγα πράγματα και μεταξύ αυτών ότι έγιναν πληρωμές προς το δικηγορικό γραφείο Πελέκη και την κ. Βουλγαράκη αλλά όχι τα ακριβή ποσά), ο διαχειριστής των οικονομικών της Μονής όμως, επίσης Κύπριος, Ευδόκιμος απάντησε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ και το δεξί του χέρι Αρσένιος είχαν επαφές με τους εμφανιζόμενους ως… «παραπλανηθέντες» αρμόδιους υπουργούς για να ληφθεί η απόφαση των ανταλλαγών και είπε ότι η καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης της δίκης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης για την κυριότητα της λίμνης οφείλεται στο ότι «τα βρήκαμε…». Περιορίστηκε σε αυτό κάνοντας χρήση της διάταξης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προστατεύει κατηγορούμενους και υπόπτους και σταμάτησε να απαντά ενώ αργότερα αισθάνθηκε αδιαθεσία, οδηγήθηκε στο ιατρείο της Βουλής και όταν επανήλθε, παραδέχτηκε ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε 15 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις ακινήτων που έκανε η Μονή και τη δωρεά των 9 εκατ. για το ολυμπιακό ακίνητο, όπως επίσης ότι η Μονή ταυτίζεται με τη Rassadel που συμμετέχει στην Ανθεμιάς του κ. Πάπιστα. Αποκάλυψε δε, ότι το ολυμπιακό ακίνητο υπεδείχθη στη Μονή από την ΚΕΔ, καθώς και ότι η Μονή πέραν των καταθετικών λογαριασμών που διαθέτει σε διάφορες τράπεζες, διαθέτει χαρτοφυλάκιο 95 εκατ. ευρώ… και μια δεύτερη εταιρεία off-shore με την επωνυμία «ΜΑΤΕΟΥΣ» στην οποία έχει 30 εκατ. ευρώ!

νΙδού ο αποκαλυπτικός διάλογος για τις σχέσεις της Μονής με τους υπουργούς:
– Κ. Ρόβλιας: «Όλα αυτά τα ακίνητα, σας θυμίζω ότι το αλισβερίσι έχει να κάνει με 260 ακίνητα συνολικά, έξω η λίμνη και οι παραλίμνιες. Τα υπόλοιπα είναι 260 που έφεραν γύρο. Αυτά ποιος τα διάλεγε;»
– Μοναχός Ευδόκιμος: «Είχαν προταθεί από το Ελληνικό Δημόσιο αυτά ως ελεύθερα. Πολλά από αυτά που πήραμε πολλές φορές είχαν ήδη δοθεί είτε στους δήμους είτε δεν υπήρχαν και μετά ακυρώναμε τα συμβόλαια».
– Κ. Ρόβλιας: «Δηλαδή, ποιος έκανε την επιλογή; Εσείς, η ΚΕΔ ή το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης;».
– Ευδόκιμος: «Μας πρότειναν και αποφασίζαμε μαζί από κοινού με το υπουργείο Γεωργίας που μας τα έδινε ως ελεύθερα».
– Κ. Ρόβλιας: «Γνωρίζετε για τις επαφές που είχαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος με τους υπουργούς;»
– Ευδόκιμος: «Διαχρονικά είχαμε με όλους τους υπουργούς επαφές».
– Κ. Ρόβλιας: «Ποιο σκοπό είχαν οι επαφές;».
– Ευδόκιμος: «Την ανταλλαγή»….

νΚαι να πώς αποκαλύφθηκε ο ρόλος του κ. Κοιρανίδη ως αχυράνθρωπου στην εταιρεία των μοναχών: «Κοιτάξτε, η εταιρεία είναι του κ. Κοιρανίδη και οι πραγματικοί δικαιούχοι του κεφαλαίου είμαστε εμείς. Την όλη διαχείριση όμως και το κουμάντο, να το πω απλά, το κάνει ο κ. Κοιρανίδης».

νΜε τα κινητά τηλέφωνα του κ. Πάπιστα μιλούν στο Άγιον Όρος. Το είπε ο μοναχός Ευδόκιμος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσούκαλη: «Εκτός από τη συνεργασία της Ανθεμιάς έχετε άλλη συνεργασία με τον κύριο Πάπιστα;».
«Έχει κινητή τηλεφωνία ο κ. Πάπιστας και έχουμε ανανεώσει τα τηλέφωνά μας και τις συνδέσεις μας»!

νΚαλά κρατούσε στις ερωτήσεις των βουλευτών ο μοναχός Ευδόκιμος, αν εξαιρέσει κανείς μια προσωρινή… σύγχυση:
– Κ. Ρόβλιας: «Στο κτήμα της Ουρανούπολης τι σχεδιάζατε να κάνετε;».
– Ευδόκιμος: «Στην Ουρανούπολη αυτό που σχεδιάζαμε ήταν να γίνει μια κοινή διαχείριση του κτήματος στα 2.000 στρέμματα, στο οποίο θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κοινωφελείς και πολιτιστικές δράσεις όπως μπορεί να γίνει μέσα σε μια δασική έκταση. Αυτό θα κάναμε σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο».
– Κ. Ρόβλιας: «Με δουλεύετε;»
– Ευδόκιμος: «Βεβαίως».
– Κ. Ρόβλιας: «Και το λέτε;».
– Ευδόκιμος: «Όχι δεν άκουσα. “Μου επιτρέπετε” άκουσα. Με συγχωρείτε πολύ. Είμαι μοναχός»!
Πάντως όχι κουφός…

νΟποιοδήποτε ποσόν κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ήταν μάλλον ψιλοπράγματα για τα Μονή. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με κίνηση λογαριασμού (εκταμίευση) 660.000 ευρώ ο μοναχός Ευδόκιμος παραξενεύτηκε: «Τι να θυμηθώ τώρα από όλες αυτές τις κινήσεις που γίνονται; Όπως βλέπετε, είναι αρκετές οι κινήσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση. Δεν το θυμάμαι. 660.000…».
– «Είναι σύνηθες το ποσό;», παρατήρησε ο βουλευτής.
– «Ε, για μας…», απάντησε ατάραχος ο μοναχός!..

νΝα εγγυηθούν ότι από τα στοιχεία που θα προκύψουν από το άνοιγμα των λογαριασμών δεν θα υπάρξουν διαρροές εφόσον δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο, ζήτησε από τους βουλευτές ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκης.
– «Ναι το εγγυώμαι», έσπευσε πρώτος και καλύτερος ο κ. Καρχιμάκης.
– «Το εγγυάστε προσωπικώς;», επέμεινε ο πρόεδρος.
– «Το εγγυώμαι», επέμενε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
– «Προσωπικά;», επανήλθε ο κ. Μαρκογιαννάκης, που προφανώς είχε τους λόγους του να αμφιβάλλει έχοντας απέναντι τον «Σέρλοκ Χολμς» του ΠΑΣΟΚ.
– «Ναι προσωπικά. Δεν το συζητάμε. Απολύτως»!

ν… Έκλεινε, λέει, το μάτι ο νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Γιαννόπουλος (εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ) ενώ εξεταζόταν, με αποτέλεσμα να βγάλει από τα ρούχα του τον βουλευτή της ΝΔ Λ. Αυγενάκη: «Έχετε κάτι συγκεκριμένο να μας πείτε και μην κλείνετε το μάτι παρακαλώ σε άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γιατί εδώ είμαστε. Παρακαλώ να σέβεστε τους βουλευτές. Δεν είστε στο πεζοδρόμιο ούτε στην πλατεία. Δεν κάνουμε πλάκα εδώ μέσα». «Χαιρέτησα έναν φίλο μου…», ψέλλισε ο μάρτυρας. Ο «φίλος» πάντως δεν ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά ο κ. Καλαντζής της ΝΔ, με τον οποίο είχε μια συνεργασία ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης όταν εκείνος ήταν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης…


Σχολιάστε εδώ